Problem z ładowaniem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kontrolka ładowania nie gaśnie po zapaleniu silnika,dopiero jak sie lekko przygazuje.W czym tkwi problem?

ja bym najpierw sprawdził stan i naciąg paska, potem szczotki regulatora napięcia,i stan kabli i złącz elektrycznych. Jeżeli te czynności nie przyniosły by rezultatów-wymiana regulatora(ok30pln)

U mnie w 1.8 D to był standart

a sprawdzałeś woltomierzem stan ładowania i czy wszystko jest ok. (czyli przy zapalonym silniku ok.14v)?

Jak zmierzyć stan ładowania

miernik uniwersalny nastawiamy na wartosć 20V zeby bylo na wyswietlaczu 0,00 . Następnie odpalamy silnik, czarną końcówkę miernika przykładamy do minusowej klemy akumulatora, a czerwony do plusowej. Na wyswietlaczu pojawi się nam wynik

Wielkie dzięki,jutro sprawdze

Ładuje 13,2 na wolnych obrotach.Co może być przyczyną?

Cytat:
2005-07-16 15:47:33, mar-73 pisze:
Ładuje 13,2 na wolnych obrotach.Co może być przyczyną?

odpowiedziałem Ci w pierwszym poście....

W zeszlym tygodniu zmuszony bylem przerabiac temat alternatora. Padla jedna ze szczotek a odpowiadajacy jej pierscien komutatora wyzlobiony byl na jakies 3 mm. Akurat bylem w trasie i kontrolka akumulatora nie wskazywala problemu - znaczy nie palila sie. Niby wszystko ok ale zdziwilo mnie, ze napiecie w instalacji zaczelo szybko spadac (mam dodatkowy wskaznik). Okazalo sie, ze jechalem na swiatlach i wentylacji rozkreconej na full na czystym akumulatorze. Szczesliwie bylo to juz za dnia, bo jak nic bym stanal na brak pradu. No i wlasnie, zenujace jest to, ze dysponujac standardowymi wskaznikami, taka usterke moglbym stwierdzic dopiero jak bym stanal w szczerym polu z wyladowanym akumulatorem... A co do napiecia ladowania, to tak przed jak i po wymianie alternatora (czyli na dwoch roznych alternatorach) jego wartosc utrzymuje sie na poziomie 13.5 - 13.9 V. Natomiast z tego co slyszalem, nie powinna przekraczac 14 V.

a ja mialem poprzedni regulator napiecia 14,4 teraz mam 14 i powiem szczerze ze na tamtym lepiej auto jezdzilo - tak jakgdyby wiecej pradu mialo