M-50 E-36 Przerywanie przy niskich obrotach 320i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko do włąścicieli śilników M50, mam problem z przerywaniem silnika w dolnym zakresie obrotów, najgożej jest na zimnym silniku jak sie nagrzeje to jest lepiej, ale też czasem przy ok 1500 - 1700obr jak wcisnę gaz do dechy to potrafi przerywać i czasami da się odczuć jakby strzał z rury wydechowej(ale taki delikatny) wymieniałem już świece na NGK niby do BMW(nie platynowe), wymieniałem już cewki - troche mniej przerywa ale przerywa.
Bardzo będę wdzięczny za wasze uwagi, doświadzenia DZIĘKI Z GÓRY ZA POMOC !!!!

A CHA mam jeszcze jedno pytanko czy jak w swoich BM-kach np. przy 2000 - 2500 obr wciśniecie do dechy to ciągnie natychmiast, bo u mnie jakby troszeczkę się przydławi a potem rakieta, nie mogę tego znieść chcę odrazu mocy - napiszcie jak u was jest z tym i co zrobić aby było ok.

POZDRAWIAM

czytajcie troche forum zanim coś napiszecie. przeczytaj TO
pozdrawiam

Mimo uszczypliwej uwagi naszego moderatora bardzo proszę o wasze opinie

POZDRAWIAM KK

to nie była uszczypliwa uwaga tylko odnośnik do takiego samego wątku w dodatku leżącego o jedno piętro niżej, wtedy.
pozdrawiam

Do silnika M50 dobre świece to świece platynowe. Polecam Bosch FGR7DQP (sprzedawane również przez BMW pod własnym numerem katalogowym). Mogą też być NGK BKR6EQUP (V-Line 30). Jako potwierdzenie proponuję przeczytać

High Performance Platinum Spark Plug

Świece platynowe pracują bardzo dobrze nawet przy zimnym silniku i przy niskich obrotach.

A czy cewki zapłonowe zmieniłeś na nowe?

a ja wiem jedno: beru to beru!! i kosztuja ludzkie pieniadze.
pozdrawiam

ziggy, wymieniał mi mechanik cewki 2 - razy ale nie na nowe tylko urzywki. świece kiupiłem nowe NGK nr 20(w/g katalogu do bmw M50) nie wiem co to może być? mechanik mówił mi że trzeba jeszcze sprawdzić sterownik cewek bo morze sie woda do niego dostawać - co o tym sądzicie?

A do baru to niebardzo mam zaufanie - w instrukcji pisze bosch albo NGk - i niech tak będzie

w związku z powyższym mam pytanie: gdzie i w którym miejscu w e34 m50 znajduje sie sterownik cewek????

ja mam e-36 - ale podejrzewam że chodzi o komputer cały

Cytat:
ale podejrzewam że chodzi o komputer cały

dobrze podejrzewasz

ale czy to może być przyczyna przerywania??

A cha ostatnio nalałem V power racing 99 oktan do pełna i wydaje mi się jakby troche mniej przerywał i lepiej palił - ale różnica jest nieznaczna

Proszę o wasze opinie

Pozdrawiam KK

trzeba by wrzucić do środka analizator spalin i zobaczyć co jest przyczyną przerywania może być tak np. że jest za uboga mieszanka i też sie będą różne cuda działy na odległość ciężko coś powiedzieć można wymienić pół samochodu a przyczyna może być prozaiczna dlatego najpierw diagnoza a potem wnioski

Cytat:
2005-02-28 21:07:27, krzysztofku pisze:
ziggy, wymieniał mi mechanik cewki 2 - razy ale nie na nowe tylko urzywki. świece kiupiłem nowe NGK nr 20(w/g katalogu do bmw M50) nie wiem co to może być? mechanik mówił mi że trzeba jeszcze sprawdzić sterownik cewek bo morze sie woda do niego dostawać - co o tym sądzicie?

A skąd wiesz, że te używane były sprawne? Cewki do M50 mają tą cechę,
że niektórych uszkodzeń nie da się zdiagnozować na podstawie testów.
A uszkodzenia te objawiają się właśnie nierówną pracą silnika przy niskich
obrotach oraz przy dużym obciążeniu. Dotyczy to szczególnie cewek z logo
ZUNDSPULE. Inna kwestia to jakość połączeń (wtyczek) pomiędzy cewkami a świecami.
Są to przewody wysokiego napięcia i też mogą być powodem nierównej pracy silnika.

W M50 cewki są sterowane bezpośrednio z komputera, więc jeśli obudowa komputera
nie jest pęknięta, to o przedostawaniu się wody nie ma mowy. Warto natomiast
obejrzeć kable.

Cytat:
2005-02-28 23:06:11, romsi pisze:
w związku z powyższym mam pytanie: gdzie i w którym miejscu w e34 m50 znajduje sie sterownik cewek????

W E34 M50 sterownik cewek to komputer. Znajduje się w plastikowej puszce w wydzielonej
części komory silnika, tylne prawa część koło szyby.

wymieniłem wszystkie cewki na BERU z 1998r
i chodzi Super

przy 50km/h i przy włączonej klimie jak na 5 biegu wciskam do dechy to ciągnie bez żadnych potknięć - przerwań - To była jednak wina cewek

Pozdrawiam KK