Siłowniki do centralnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam oryginalne siłowniki do centralnego,nie wiem jak połączyc je ze sobą(nie mam do nich żadnych kabli).Jaką centralke do nich dokupić?

Nie trzeba żadnej centralki. Same sobą sterują. Ew. podłączenie pod alram jest trochę kłopotliwe. Ale tylko trochę.

W takim razie jak je ze sobą połączyć?

Zależy do jakiego Essiego. Model i rocznik...

Rocznik 92 5d

Mam 4 takie same siłowniki(bez kabli) i każdy ma gniazdo na 4 kable,co z tym dalej zrobić?

TU jest schemacik

Dzięki za schemat,ale niewiele z niego kapuje.Czy mógłbyś coś prościej napisać?

W każdym siłowniku masz dwa kabelki zasilajace, przykładowo w lewych przednich żółto-czerwony (+) i brązowy (masa), oraz dwa sterujące - zamykaniem (biały) i otwieraniem (żółty). Wystarczy podpiąć siłowniki do zasilana zgodnie ze schematem i pomiędzy sobą. I już.

Tak,tylko jest jeden problem tak jak pisałem że nie mam żadnych kabli do tego,tak więc kolory kabli mi nic nie dają.I czy obojętne jest który siłownik podepne do zasilania?

Zasilanie podpinasz tylko do siłowników przednich drzwi. A na schemacie są przeciez małe numerki oznaczające wyprowadzenia w gniazdkach

Np. dla wspomnianych lewych przednich:

4 - zasilanie.
3 - masa
5 - otwieranie
6 - zamykanie

I tak analogicznie.

Ale na siłownikach nie ma żadnych cyferek

Ale są wtyczki a na wtyczkach są, takie malutkie, przyjrzyj się

Ooo takie

Sorry ale wtyczek też nie mam

No to będziesz musiał sam dojść, który (ucięty jak się domyślam) przedów jest do czego. Kolorki przewodów są na schemaciku. Chyba, że ktoś uciął przy samej obudowie... wtedy omomierz i do dzieła.

Wielki dzięki,coś bede próbował.ale sprawa jest tego typu że w moim essim nie ma centrala,ani żadnej instalacji do centralki.kupiłem po prostu 4 oryginalne siłowniki i bede sie z tym jakoś męczył.

Od razu mówię, że się namęczysz. Jeśli jeszcze masz akurat przepusty w drzwiach na wtyczkę, a nie same węże karbowane, to dopiero katorga przed Tobą.

BTW siłowniki kompletne to według mnie takie z gniazdami

Pewnie troche sie namęcze,ale coś trzeba robic.Zebym tylko wiedział jak rozszyfrowac to gniazdo przy siłowniku

No przecież sam pisałeś, że nie masz gniazda

Gniazdo przy siłowniku jest,tylko nie ma wtyczek.A gniazdo jest nie opisane.