MotoNews.pl

Pochłaniacz oparów w Fiacie 126 el

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema. Mam pytanie. Czy zbiornik od Fiacika 126 do 97 roku różni się czymś od po wyżej 97 ???
Chodzi mi o pochłaniacz oparów. Wychodzi z podstawy gaźnika dodatkowa rurka, której w starszych modelach nie ma. Czy ona dochodzi gdzieś do zbiornika ??? Pytam, bo palanuje założenie pochłaniacza.
Mam Eleganta z końca 1996 roku.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-11-21 19:02:26 ]

Zbiornik do 126p był od początku produkcji do samego końca taki sam

Ogólnie w EL nie ma pochłaniacza,który był TYLKO w ELX.Co do tego to instalacja jest banalnie prosta:króciec pod gaźnikiem łączysz z zaworkiem(biały kolor w stronę silnika),a zaworek z pochłaniaczem króćcem PIONOWYM.Drugi(poziomy)króciec łączysz z wlewem-i tu musisz mieć wlew paliwa z ELX.Ale szczerze-po co ci ten pochłaniacz jak on nic nie daje?

[ wiadomość edytowana przez: Nowy666 dnia 2009-11-21 19:32:27 ]

Nie wiem, czy nic nie daje, bo go nie mam

Kolega niżej piszę, że są takie same, a jednak Ty piszesz, że są inne, bo trzeba jakiś zaworek. Czyli muszę do kupić zaworek, czy zbiornik. Ciekawi mnie to i chciałbym mimo wszystko to założyć.
Znaczy nie bardzo zrozumiałem Twoją wypowiedź. Muszę gdzieś o tym po czytać.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-11-21 19:36:02 ]

Sorki,musiałem przynieść książkę z warsztatu-przepraszam za błąd

Jak byś mógł skana zrobić i podesłać lub wkleić na forum.

Oto spis potrzebnych rzeczy:
-pochłaniacz par paliwa
-zawór dwufunkcyjny
-wlew paliwa ELX
-podstawka gaźnika na dwa króćce
EDIT:Wlew z ELX wyróżniają dwa cienkie i jeden gruby króciec.Do drugiego cienkiego podłącza się zawór wentylacji baku,ale chyba bez niego się obejdzie.A pierwszy króciec (cienki) łączysz z przewodem z pochłaniacza.

Teraz pytanie.

Czy da się to wymontować z jakiegoś na szrocie.
Ciężko będzie kupić nowe, a na szrot mam naj bliżej.

Racaej tak,może oprócz przewodów,ale to nie problem kupić

Tylko gdzie szukać na szrocie tego zaworu ??? Wymontuje na przykład wlew ale zawór przy baku pewnie ciężko będzie no i nie wiem gdzie dokładnie szukać...

wlew paliwa a zbiornik paliwa to dwie rozne rzeczy, przynajmniej w maluchu zbiornik jest taki sam, tylko pewnie przy wlewie jest dodatkowy krociec

OK. to już wiem. Tylko teraz pytanko. Gdzie znajdę ten -zawór dwufunkcyjny ???
Aby wyjąć go z innego Maluszka.
Z dalszą resztą sobie poradzę

Ten zawór jest w komorze silnika tuż przy pochłaniaczu,na przewodzie od podstawki i jest biało-czerwony

Ok. Tylko będę miał trochę czasu po podlecę na Strażacką w Warszawie i ogarnę to co potrzebne
Podziękował wszystkim. Jak będę miał problemy to odświeżę wątek

Jak czegoś nie znajdziesz(lub rozwalone)to podjedź do Piaseczna na Puawską chyba 32 przy Rossmanie do Auto-Tim'u.Wg.mnie to najlepiej wyposażony i w miarę tani sklep do maluchów polnezów itp.....

Dzięki za adres. Zapamiętam