MotoNews.pl

LPG II gen i co dalej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!Już od roku jeżdże na lpg.Jest to instalka 2 generacji, a dokładniej Reg od OMVL ze sterownikiem BINGO..Mam auto na mono wtrysku i co jakiś czas (zazwyczaj co ok 8 - 10 tys km.) muszę regulować mieszankę gazową bo zaczyna dużo palić..Instalację mam na "śrubę". No i w związku z tym mam pytanie:Czy dało by się czymś zastąpić tę śrubę i czy to wogóle ma sens?No i oczywiście ile to kosztuje?
Pozdrawiam Forumowiczów Maciej!

Maciej. Czegoś tu nie rozumiem; piszesz "Jest to instalka 2 generacji, a dokładniej Reg od OMVL ze sterownikiem BINGO." Jeśli to druga gen. to jaka śruba , w II gen. dawką steruje komputer za pośrednictwem silnika krokowego. Jeśli gaziarz Ci założył faktycznie instalkę na śrubę, a wziął kasę za II gen. i na dodatek zamiast komputerka Bingo powiesił tylko pudełko to nieźle Cię naciągnął. Przyjrzyj się dokładnie i sprawdź czy aby na pewno nie ma tam krokowego (może być ewentualnie śruba pod nim - tylko, że przy bingo śruba niepotrzebna, bo sterownik bardzo dobrze radzi sobie z krokowym). Jeśli jest krokowy to sprawdź czy komputerek jest podpięty tak jak trzeba, a nie np. wiązka wisi sobie gdzieś w kącie. Jeśli wszystko jest ok. to zmień gazownika, żeby porządnie zaprogramował komputer od gazu i wyregulował parownik i będziesz miał z czapki.

Nie wiem może źle się wyraziłem..Generalnie jest tam sterownik bingo i programuje się go z komputera jednak skład mieszanki gazownik reguluje mi za pomocą śruby.Tłumacząc ubogą lub ze bogatą mieszanką..

Cytat:
2005-07-24 22:25:40, Maciej81 pisze:
Witam!Już od roku jeżdże na lpg.Jest to instalka 2 generacji, a dokładniej Reg od OMVL ze sterownikiem BINGO..Mam auto na mono wtrysku i co jakiś czas (zazwyczaj co ok 8 - 10 tys km.) muszę regulować mieszankę gazową bo zaczyna dużo palić..Instalację mam na "śrubę". No i w związku z tym mam pytanie:Czy dało by się czymś zastąpić tę śrubę i czy to wogóle ma sens?No i oczywiście ile to kosztuje? Pozdrawiam Forumowiczów Maciej!

Z tego co piszesz to zamawiałeś drugą generacje a dostałeś pierwszą. W 2 generacji nie ma śruby tylko silniczek krokowy. Chyba ze chodzilo ci o srube na reduktorze.

Paulox, w niektórych (bardzo prostych) instalkach II gen. są śruby pod krokowcem do regulacji wstępnej pozycji krokowego (np. stag). Więc w dalszym ciągu Maciej musisz dokładnie oblukać instalkę i konkretnie napisać co i jak bo jak widzisz na razie to loteria.

Cytat:
2005-07-25 12:59:24, Danek pisze:
Paulox, w niektórych (bardzo prostych) instalkach II gen. są śruby pod krokowcem do regulacji wstępnej pozycji krokowego (np. stag). Więc w dalszym ciągu Maciej musisz dokładnie oblukać instalkę i konkretnie napisać co i jak bo jak widzisz na razie to loteria.

Wiem o tym. Są to najczęściej "komputerki" Stag2L, Lecho Mini Lambda, Autronic Al-60x. Tylko nie wszyscy nazywają to 2 generacją. To jest raczej taka przejściówka pomiędzy 1 a 2 generacją.