Pytanko przed podroza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie jade na niemcy mam zalozone do kombicy ms oponki moge tak jechac czy bede sie czepiali niemczaki i czy serio moge je stopic czy raczej na MS od biedy mozna
dzieki

Po mojemu to na granicy maja w nosie na czym jedziesz ale jesli bedziesz miał dzwona to z pewnoscią bedą problemy zwiazane z tymi oponkami. Prościej chyba kupić jakies używki i po sprawie

Mój kombiaczek jak kupiłem też miał założone oponki m+s i cały czas na nich śmigam.Możecie mi wytłumaczyć co oznacza ten magiczny skrót m+s. dzięki (ktoś mi kiedyś powiedział że to znaczy mróz i śnie ha ha )

MS to błotno snieżne czyli niepełne zimówki pół na pół guma nie jest az tak miekka jak w zimóka ch

Czyli na lato się niezbyt nadają? Czy moge je traktować jako całoroczne? Mam typowe zimówki od starego auta ale 155,a te ms są 175 więc które bedą lepsze na zimę? Dlaczego pytasz czy możesz na ms wjechać do niemiec, czy tam takie rzeczy nawet sprawdzają? Co to znaczy ze chcesz je przypalić?
Pytań sporo ale temat mnie zaciekawił - dzięki za wyjaśnienia

chodzi o to ze ta guma jest bardziej miekka i przy 2 tys kilometrow moga sie niezle zuzyc i tez waslnie czeakm na odp

ms jest to oznaczenie opony wielosezonowej. To znaczy ze sie nie nadaja ani na lato ani na zime . Co do zimówek 155 to wydaje mi sie ze mozesz spróbowac bedzie węższa opona to bedziesz mial wiekszy nacisk jednostkowy do podłoża

co do tego to masz racje co jest do wszystkiego to jest do niczego hehee

ale chodzi mi o to czy je sciacham bardzo prz 2 tys kilo

M+S to najzwyklejsze oznaczenie opony ZIMOWEJ - nie wielosezonowej czy coś tam...

każda zimówka ma taki napis, a jezlei go nie ma to znaczy że to nie zimówka

co do trawłości to chyba powszechnie wiadomo że zimowe opony bardzo szybko zużywają się latem
ja na twoim miejscy kupiłbym, jak Irek radzi, używane letnie - wyjdzie na pewno taniej niż dobić zimówki

Dokładnie oznaczenie M+S to oznaczenie opon zimowych!!! W tłumaczeniu błoto pośniegowe i śnieg, z racji tego, że opona taka jest wykonana z bardziej miękkiej mieszanki gumy (aby w mrozie aż tak nie sztywniała) jest narażona na większe zużycie podczas jazdy latem po suchym asfalcie w dużych temperaturach, aj tez proponuję zakup używanych ale w dobrym dtanie opon letnich, koszta nie są duże
pzdr. kornat