Pytanko do BeeMWe ,Rookie1984 i innych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Rozejrzalem sie troche na tym forum i musze przyznac ze w doradzaniu dosc mlodym i nowym uzytkownikom samochodow i niezbyt orientujacych sie w sprzecie car audio to chlopaki maja dosc duza wiedze(dobra koniec tego podlizywania ) przechodzimi do konkretow.
Jak zaczac ? nie mowie tu zeby za jednym razem kupic wszystko bo to wiadomo wiaze sie z duzymi kosztami , nie chce tez robic tak jak tu niektorzy uzytkownicy za 1000zl miec wszystko na raz, powoli (chyba) nie tedy droga....
Od czego powinno sie zaczac najpierw? no radio to podstawa co sadzicie o tym ? nie mowie o stylizacji choc to tez wazne Radyjko , przejdzmy dalej glosniki? hmm no i tu zaczynaja sie schody... slyszalem tu i owdzie ze najpierw powinno sie zaczac od przodu i wygluszyc wnetrze samochodu.jakie proponujecie glownie licze na linki z allegro albo z innych wysylkowych sklepow.oczywiscie zaraz kazdy moze powklejac najdrozsze glosniki jakie widzialem ale wiecie ze to nie o to chodzi, ceny w granicach rozsadku.
No chyba na poczatek wystarczy co ? a pozniej ? wzmacniacz i cos z bassem trzeba by wymyslec.

Nie mowie ze to pytanie tylko do tych dwoch osob , jesli ma ktos jakies spostrzezenia to chetnie poczytam.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56942130
przod trzeba wygluszyc drzwi
jesli masz miejsce na 13 cm musisz zalozyc panale zeby miec 16cm

ale trzeba bedzie kupic wzmacniacz 4-kanalowy (potem sie kupi sub i zmostkuje 2 kanaly na sub)

ale nie za ta kwote wiec musisz dozbierac kasy
wiec nic ci nie moge na dzien dzisiejszy zaproponowac

bo w tej chwili to za 1000 mozesz kupic radi i .hmmmmm i nic

Cytat:
2005-07-11 13:57:02, kryniu7777 pisze:
bo w tej chwili to za 1000 mozesz kupic radi i .hmmmmm i nic

nie nie nie ten 1000zl to trzeba liczyc oczywiscie bez radia , chodzilo mi o glosniki na przod i wytlumienie drzwi.

przerobienie i wytlumienie drzwi hmmm kolo 200 domowym sposobem moze mniej moze wiecej......chyba ze masz 16cm......

glosniki te co podalem 350zl

kable do wzmacniacza kolo 200

wzmacniacz
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57190127

no i brakuje 500zl
mozesz kupic tanszy wzmacniacza ale ten jest naprawde bdb

decyzja naleszy do ciebie

Witam, dzięki bardzo za słowa uznania. Dobrze słyszałeś, powinno zacząć się od przodu. Kryniu wszystko bardzo dobrze opisał: radio+odseparowany zestaw głośników+wygłuszenie drzwi no i by się wzmacniaczyk przydał, ale wiadomo, zawsze z tą kasą jest problem. Możesz zacząć bez wzmaka, tylko kupując głosniki weź pod uwagę że docelowo bedą pracowały ze wzmakiem. Kupując radio ważne jest aby miało najlepiej dwa wyjścia na przedwzmacniaczu, natomiast głośniki polecam Tonsila, bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Z czasem jak uzbierasz kasy (życze żeby jak najszybciej) dokupujesz skrzynke basową i wzmak, najlepiej 2/3/4 kanałowy i dajesz go pod przód i bas w bagażniku. Lepiej tak niż kupić od razu więcej i po miesiącu się wkurzać że lipa nie muza. Potem to już z górki, chyba że będziesz miał super aspiracje. Wystrzegaj się boshmanów i innych tanich "super audiofilskich" sprzętów. Natomiast trudno mi jest wskazać Ci konkretne marki i modele, bo nie znam ich wszystkich, a nie zajmuje się tym profesjonalnie. A teraz Cię pocieszę jak raz już zaczniesz to trudno jest skończyć bo zawsz mogłoby być lepiej. Pozdrawiam i powodzenia, jeżeli masz jeszcze inne pytania to pisz, jeżeli bede potrafił to pomoge.

kryniu wielki dzieki za zainteresowanie moim postem.

jakie radio ty bys proponowal ?
propozycja pierwsza
propozycja druga
propozycja trzecia propozycja czwarta
propozycja piata

moze sam cos zaproponujesz?
czy z wytlumieniem drzwi duzo jest roboty i czy jako mlody gosc poradzil bym sobie ?

jesli chodzi o radia to nie moja dziedzina.....
a tlumienie drzwi trzeba sciagnac tapicerke i pozakladac mate tlumiaca wszedzie

http://www.forum.tuning.com.pl/viewtopic.php?t=81898

tak jak tutaj

BeeMWe co z radyjkiem ? widzisz ktores z tych co powklejalem czy cos innego ?
Jak myslisz czy niezbyt doswiadczony gosc moze sobie sam zalozyc te maty wygluszajace ?

to czy potrafi czy nie powinienes wiedziec sam na co cie stac

Witam.
Cytat:
BeeMWe co z radyjkiem ? widzisz ktores z tych co powklejalem czy cos innego ?

Z radyjkami to widze że dość wysoko mierzysz, Nakamichi to radyjko z górnej półki, napewno warte tych pieniędzy, Alpine czy Clarionik to też niczego sobie sprzęty, o JVC nic nie wiem ale jak zauważyłem na tym forum ma wielu kibiców i miłosników, tylko Sony bym wywalił, ta firma robi fajne telewizory ale w car-audio to tak sobie. Teraz nasuwa się pytanie czy to ma być już zupełnie docelowe radio, bo kupując coś za ok 700zł, a w tej cenie kupisz już fajne radio, masz zaoszczędzone pare zł na inne potrzebne elementy, a wypasiona jednostka sterująca mogłaby zagrać u Ciebie dopiero jak już skompletujesz cały sprzęt. Reasumując wybrałbym Alpine, dobra dynamika dzwięku i wysokiej klasy odtwarzacz i dobre pieniądze, sprawdz tylko czy ma dwa wyjścia na przedwzmacniaczu, 2xprawy i 2xlewy.

Cytat:
Jak myslisz czy niezbyt doswiadczony gosc moze sobie sam zalozyc te maty wygluszajace ?

Powinieneś sobie poradzić, zdejmujesz tapicerke z drzwi, odtłuszczasz i dokładnie kleisz maty na blache wewnątrz drzwi, a potem zaklejasz tak aby powstała zamknięta komora.
Pozdrawiam

Jesli chodzi o radia to przeznaczylem na ten cel 1000zl poniewaz chcialbym kupic jeden a porzadny sprzeta, nie chodzi mi o to zeby za 4-5 miesiecy rozgladac sie za czyms nowym.

No to na poczatek wygluszenie drzwi.
Ktore maty kupic ? ( u mnie w belchatowie nie ma castoramy )
maty 1
maty 2

Witam. Dawno mnie nie było, nie miałem czasu na forum. Jeżeli chodzi o radio to miałem na myśli to że z wyjątkiem Sony wszystkie jednostki w tym przedziale cenowym powinny być do siebie zbliżone pod względem jakości i dzwięku, tak naprawde to za dobry dzwięk największą odpowiedzialnośc ponoszą głośniki. Jeżeli chodzi o maty to jeżeli się nie myle to jest to ten sam produkt, albo podobny tego samego producenta. Pozdrawiam

Halo!Przepraszam za nieodpisywaniw ale dosyć długo nie miałem dostepu do netu i nawet terazsiedze w kafejce .
Ale do rzeczy; tysiak na głosnik i wygłusznie to dużo...mozna poszaleć.
Z głosników polecałbym: Rainbowy, dobre gosniki i jeszcze w niezłej cenie...wygłuszenie to maty APP , no chyba ze masz kasę na Dynamat..., nie doczytałem czy w tym tysiu ma byc jeszcze wzmak, jeśli tak to do 500zł naprawdę ciężko znaleźć cos pożądnego...a przepraszam pomyliłem się , tego wzmaka należy brac w ciemno . seria Combat to powiew Hi-Endu ze strony firmy Magnat, nie wspominając już że model ten kosztuje grubo ponad 2000zł w sklepach, a przynajmniej kosztował Magnat Combat 4000.
Na kable też trzeba troche wydać ale przeciez nie trzeba kupować wszystkiego od razu.
Teraz sub: ...poszukałem na Allegro i powiem że nie bardzo jest co polecic na te chwilę, ale trzeba czekac i szukac okazji.
Radyjko; tutaj nie zgodze sie że Nakamichi to dobry wybór wtej cenie ( 999zł ), nie gra lepiej niż Pioneer, czy Alpine, wogóle ten model to jakis taki odmieniec. Proponowałbym podejście nieco inne niz koledzy przedmówcy, jako że i tak masz zamiar zainwestować we wzmaka to poszukałbym na Twoim miejscu jakiegoś Decka ze starszych kolekcji, moje propozycje:
- Denon, a raczej Rockford ,
- Alpine,
- Clarion.

Narazie to byłoby na tyle ze mnie, będę sie starał cześciej bywać na forum.
Pozdro i do usłyszenia.

Co do wygłuszenia, bo ostatnimi czasy sam sie tym zająłem a jutro będe kończył zabudowę u siebie, to jest to sprawa prosta i napewno dasz sobie radę, najtrudniejsza rzecz to zdjęcie tapicerki tak aby niczego nie uszkodzić , ja użyłem App i pasty BLACHOGUM ( 9zł w każdym sklepie moto..., pasta na maty i tam gdzie maty nie dochodzą).Na drzwi w golfie idzie jakieś 5-6 mat i puszka dwie pasty, w zależności od tego jak grubą warstwe kładziesz. Jak mi sie uda to porobie zdjęcia i postaram sie je zamieścić na forum.
Narka.