Problem z obrotomierzem i kontrolką ładowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mój problem: Nie gaśnie mi kontrolka akumulatora a na dodatek nie działa obrotomierz... Wiecie w czym tkwi problem??
P.S. Mam forda 1.8 TD z 1995 roku
Z góry dzięki

W dieslu obrotek wskazania bierze z alternatora, więc masz coś z ładowaniem może regulator napięcia. Pewnie wytarły się szczotki.

Mam znajomego co naprawia pompy i twierdzi ze na lucasie silnik ciszej chodzi, ale bosch jest wg niego lepszy. Ja w swoim 1.8d mam lucasa i nie nazekam (mam przejechane 260 tys km) przy odpalaniu i przy depnieciu ostro na gaz pusci lekki dymek i wszystko. Ojciec natomiast w expressie z 97r ma boscha i silniczek tez chodzi tylko wg mnie ma mniejsze kopyto no ale to jest dostawczak i ma krotsza skrzynie wiec podzejrzewam ze to przez skrzynie. Aha i jeszcze jedno pompa lucasa ma metalowe lopatki od podawania paliwa z czasam lopatki sie wycieraja i silnik gorzej odpala jak jest zimny i jest sklabszy bo pompa podaje mniej paliwa. Wiec jezeli masz pompe lucasa to moze wina sa te lopatki?? Pozdro

YYY sorki watki pomylilem Co do obrotomierza to albo pasek ci sie sliska, albo juz spadl, no albo (raczej napewno) wytarte szczotki lub slizgi na alternatorze. Pozdro