Mam Bmw E34 520 12V M20 rok 1990 instalacje z roku 2003 Elpigaz i moje autko spala około 17 litrów gazu na 100km to chyba nienormalne może mi doradzicie co mam poprawić se w swojej instalacji LPG...
17 L gazu w BMW to wcale nie jest "jak smok" jak bedzie palil 30 to wtedy tak. Ja niedlugo jade po e34 520i i tez zamontuje LPG, tylko... po pierwsze silnik bedzie m50 a po drugie instalacja na wtrysku sekw. Spodziewam sie ze bedzie palil na miescie 12-14, w trasie ponizej 10.
Jaka masz instalacje? Silnik m20 (129KM) + zwykle LPG to kiepskie rozwiazanie.. NIe dosc ze tracisz kolo 20% mocy (czyli tak naprawde masz kolo 100KM) to jeszcze pali 30% wiecej LPG niz benzyny. Moja rada - zmien instalke.
Zalezy gdzie te 17 L pali - w miescie,w trasie? Czy masz ciezka noge? 520 wiec jak rozumiem rzedowa szosteczka 2 L? W takim przypadku przy sportowym zacieciu,w miescie, to nie byloby jakies zadziwiajace. Jesli jednak w trasie i spokojna jazda - faktycznie duzo. Mialem 2300 w rekinku i palil w trasie duzo mniej. Wtedy to co mi przychodzi do glowy - zle wyregulowany gaz, zaplon (nie zawsze takie same ustawienia idealne dla gazu i dla benzyny), sprawdz filtr powietrza (gaz jest wrazliwy na brudny filtr). To jesli masz problem tylko na gazie. Moze miec sens sprawdzic, czy na benzynie tez nie pali za duzo - wtedy moze byc jeszcze kilka innych rzeczy.
Przy spokojnej, a nawet bardzo spokojnej jeździe spala mi około 17 litrów gazu jedni mówią ze mam za daleko wstawiony mixer gazu jest przed" przepływką", radzą albo porozwiercać otwory wlotowe gazu w mixerze albo ulokować mixer blizej kolektora . Nie wiem moze coś o tym słyszeliście .Doradźcie.!!!!!!