[126] problem z dźwignią zmiany biegów + hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, w moim czerwonym bolidzie pojawiły się ostatnio dwa nowe problemy...

Wczoraj na jakiejś dziurze coś się stało z dźwignią zmiany biegów... każdy kto jeździł maluchem wie że na luzie drązek sam ustawia się pomiędzy 3 i 4 biegiem, u mnie tak od wczoraj się nie dzieje... drążek sam się tam nie ustawia, mało tego jest luźny i telepie się we wszystkie strony nawet na wżuconym biegu... jeździć na szczęście się da... ale człowiek czuje się tak jakoś niekomfortowo...

A drugi problem dotyczy hamulców... po jednym ostrzejszym hamowaniu hamulec robi się miękki... tzn. nie stawia żadnego oporu pod stopą i co gorsza samochód hamuje wyraźnie gorzej...

Bardzo Was proszę, szanowni użytkownicy - powiedzcie mi o co chodzi...

drazek wymien tanie toto, lub sprawdz czy sprezyna niespadla, co do hampli to pewne masz kiespki plyn hamulcowy, wymien.

Z hamulcami miałem coś takiego i nowy płyn pomógł. Ewentualnie sprawdź przewody hmulcowe bo jak są stare to potrafią się łuszczyć od środka (tak mi tłumaczył kiedys mechanik) i pedał np. Potrafi działać jak zapowietrzony

Wymieniłem dziś płyn hamulcowy (zalałem dot3), przy okazji rozbierania bębnów rozsypała mi się okładzina, wymieniłem ją i korzystając z okazji wymieniłem również 3 inne w stanie co najmniej agonalnym, podciągnąłem troszkę linkę ręcznego i hamulce działają o niebo lepiej. Na asfalcie pokrytym piaskiem wszystkie koła hamują z "piskiem", gorzej na czystej drodze - skuteczność hamulców pozostawia jeszcze trochę do życzenia. Co robić z tym dalej?

Co do dźwigni zmiany biegów - faktycznie sprężynka... tyle, że w 3 sklepach nie mogłem jej dostać... muszę pojechać na szrot i pewnie znowu dostanę ją za papierosa tak jak zawleczkę do korbki od opuszczania szyb