Pytanie odnośnie prędkościomierza ->PONY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mam poniaczka z 91 roku silnik 1.5 Samochody z 91 roku miały prędkościomierz wyskalowany do 180 km/h. Poniaczki od 92 do końca ich produkcji do 200 km/h. Nie mylę się?

Pytanie jest następujące: Czy oprócz zmiany samego cyferblatu w zegarach zmieniło się coś jeszcze? Przeglądałem manuala z 1991 i potem z 1994 roku i przełożenie wałka linki prędkościomierza nie uległo zmianie jak również cała skrzynia biegów i napęd prędkościomierza. Chyba, że sam prędkościomierz jest nieco inny?

Różnica jest w sumie niewielka ale jednak przy prędkościach powyżej 120 km/h nowy licznik wskazuje już ok 135 km/h.

od strony technicznej to nie wiem jak to tam wygląda ale jesli chodzi o przekłamywanie to podobno u mnie przekłamuje o 15 km/h Pony model '92 (kupiony już w '91)

a no właśnie. To jest ten problem. Jak na mój gust to chyba wsadzili po prostu cyferblat wyskalowany do 200 km/h. W książce serwisowej nic nie ma na temat takich zmian.

u mnie sytuacja wygladała mniej więcej tak: odbierałem auto z firmy tuningowej z Rzeszowa po modach silnika i pojechal ze mną kolega CRX-em i jak już wracalismy na trasie chcialem sprawdzic co dały modyfikacje po pewnym czasie zatrzymalismy się na stacji i mówie kumplowi, że jak nie chiał iść więcej niż 175 km/h tak dalej nie idzie a on mi na to jakie 175 km/h jak on miał 190 km/h a jechał za mną wiec ja już nie wiem co i jak w sumie u niego tez licznik mógł przekłamywac

wg mnie to ten błąd powinien narastać tzn. czym szybciej tym większy; w swoim poniaczu miałem licznik do 180, na oryginalnych oponach max. błąd wynosił 6km/h; gdyby wsadzili tylko cyferblat to odległość między kreskami powinna być mniejsza, a to łatwo sprawdzić

no tak nie pomyślałem o kolach seria w Ponym jest 13 a ja jeżdże na 15 więc pewnie to też ma wpływ a mozna to jakoś przeliczyć??

tutaj wszystko policzysz: Miata Tire Size Calculator

To ja się wypowiem, Karola Pony chyba jako jedyny w klubie "zamknał szafę", ma nowszy licznik i pomimo 200 na blacie, licznik staje na prędkości 180--190 km/h.

ja wyciągnąłem swoim 165 km/h . Jednak patrząc na nowe zegary to byłoby to 185.Może w fabryce pomyśleli, że przy takich prędkościach i tak to nie ma już znaczenia .

Fakt jest taki. Było na szafie 180 a potem 200. Co prawda liczniki z 200 km/h na pace robią lepsze wrażenie i na postoju i w czasie jazdy

A ja mam 180km/h i kurde gdzie widze na zdjęciach to mój rocznik ,a nawet starsze mają 200-220- nie mówie o Turbo!
Sam nie wiem! Leci 175km/h i jest jeszcze miejsce pod pedałem, ale boje sie bo lusterka i szyberdach chce wyrwać przy takiej predkosci!

U mnie też jak u Tomasza szybkościomierz do 180 (dziwne - wszystkie inne widziałem jak Tomasz do 200-220). Zamknąłem ostatnio licznik a pod nogą jeszcze było miejsce (pojechałbym szybciej ale na obwodnicy Krakowa się trochę boję przez te koleiny). Mam pomysł żeby może na forum podawać prędkość przy oreślonych obrotach np. V-ka 4500 rpm=? lub przy 150 km/h= ? obr/min. Pozwoli nam to porównać przekłamania w szybkościomierzach. Oczywiście mam na myśli te same modele, bo podejrzewam że Sonata ma inne przełożenie niż np. Pony czy Getz. Ale jak podamy model i powyższe dane to może być ciekawie. I oczywiście nie musi to być prędkość ekstremalna (wystarczy 90, 120, 140, lub obroty 3000, 4000) szczegóły do ustalenia.

Własnie, dobry pomysł !
doktorek- jake masz obroty przy 100km/h na 5 biegu???Ja mam 3000obr/min przy 100km/h na 5 biegu! wydaje mi sie ,że to trochę duzo!??

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-07-25 20:45:23 ]

Chyba dokładnie tak samo albo 2750 (kreska przed 3000). Przy 5000 jest coś koło 160 km/h ale to muszę jeszcze sprwdzić (trzeba było bardzo uważać na koleiny i nie zerkałem dokładnie na obroty )

Też się nadtym juz kiedyś zastanawiałem bo mam Pony 91 na gażniku i licznik do 180 oraz koła 13, natomiast kumpel ma Excela też 91 na wtrysku wersja amerykańska czy tam kanadyjska i licznik ma do 200 ale seryjnie miał i ma koła 14.

PS. przy 100 km/h na 5 też mam +/- 3000 obr./min.

Jeśli chodzi o prędkość, to kiedyś jeździłem z GPSem. Nie jest to najdokładniejsze wskazanie, ale i tak bez porównania z licznikiem w aucie. Normą było wskazanie na liczniku 140 a na GPSie tylko 120. Im większa szybkość tym większe rozbierzności. Wniosek miałem taki, że powyżej 100km/h licznik przestaje być wiarygodny. Muszę znowu zabrać GPSa do auta, sprawdzić licznik w Getzie.

Termos, zgoda dokładność maleje ze wzrostem prędkości (5% z 20 km/h to 1 km/h a ze 100 to już 5 km/h) a liczniki zawsze są ustawiane "na plus" i zawyżają. Ale w każdym aucie inaczej i można to sobie porównać. U mnie jest mechanika z Pony (silnik+ skrzynia biegów) więc przełożenie mam identyczne - nie licząc oczywiście niemiarowego ogumienia, a ja mam seryjne. Więc Scoupe i Pony i chyba starsze modele Lantry (te z silnikami Mitsubishi) można porównać w ten sposób. Można się tak trochę pobawić jeśli ktoś ma na to ochotę...

na temat szybkości / obroty w ponym pisałem tu:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=93237&c=91&f=7

to ten tekst:
type r ma zdaje się 200 kucy, zdrowych, jeszcze chwila i uwierzę że styrany poniacz po 200kkm jest żwawszy od nowego, na poniaczu zrobiłem grubo powyżej 100kkm, mam trochę zapisków z tamtych lat, na fabrycznych (rozmiarowo) gumach 1.5 daje tak:
I - 44,5
II - 77,0
III - 117,0
IV - 145,0
V - 176,5
biegi I - III kręcone do 6,
IV do 5,5,
V to teoretyczna Vmax przy 5,5
co z tego że na I - III wykręca 6 skoro powyżej 5,3-5,5 zwyczajnie nie ciągnie, a najlepiej przyspiesza kręcony do 5;
przy 100km/h na III ma jakieś 5150obr, wydaje się być ok. bo to prawie obroty mocy, ale to tylko na papierze tak ładnie wygląda

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2005-07-26 07:35:52 ]

Ja na piątym biegu mam ok. 110 km/h przy 3000 obr.
100 km/h osiągam przy ok 2750 obr.

160 i 170 km/h już nie patrzyłem na obrotomierz
ale muszę sprawdzić

Witam
U mnie na V biegu przy 3000 obrotów mam prędkość w granicach 110 km/h. Mam Ponego na gaźniku i licznik wyskalowany do 200 km/h. Ciekawe czy w moim przypadku pokazuje rzeczywistą prędkość czy nie?

Cytat:
2005-07-27 11:06:06, dakro pisze:
Witam U mnie na V biegu przy 3000 obrotów mam prędkość w granicach 110 km/h. Mam Ponego na gaźniku i licznik wyskalowany do 200 km/h. Ciekawe czy w moim przypadku pokazuje rzeczywistą prędkość czy nie?

powinien pokazywać 96 na oponkach ori