Xenony do senatora B, omegi A, nawet do malucha!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dobra. ja jestem zapalonym/wariatem (niepotrzben skreslic) dobrego oswietlenia drogi przed autem. Bo jakby nie patrzec auta nasze raczej szybkie są ("...staszek szybka jest..." ) i lepiej jest widziec co sie czai za zakretem w ktory wchodzimy 170km/h czyz nie?. I oto na sieci znalazlem jakies nowum zarowki Xenonowe w oprawkach do reflektorów h4. fakt ze koszt stosunkowo duzy jednak sa to prawdziwe xenony. i Moje pytanie CZY KTOS tego uzywał czy ja będę pierwszy. ( bo jutro jade zrobić zwiad w warsztacie i jak na wlasne oko spodobaja mi sie lampki to je biore ). ponizej linki do allegro.
same zarowkizarowki i zaplonniki

albo zrobie z niego rakiete... albo bede dalej po ziemi jezdził.

[ wiadomość edytowana przez: regan dnia 2003-03-11 16:31:22 ]

1300ZL to drogo.W Poznaniu zalozysz ksenony za 900-1000zl.ale bez samopoziomowania i spryskiwaczy.

pozdr

samopoziomowanie to mam w calym aucie - senatorze (auto nivealung tylko nie wiem czy mi działa heh) :) a spryski to mam nawet z wycieraczkami takze lux.

Pachnie zdradą, bo xenony to źródło światła wykorzystujące łuk elektryczny. Z uwagi na to wymagane jest wysokie napięcie, stąd konieczny jest przetwornik. Sama żarówka to chyba lipa, bo chodzi nie tylko o barwę, ale i o natężenie światła. Z kolei nie wiem jak z temperaturą, można narobić sobie kłopotu bo i szyba i garnek reflektora jest z tworzywa. Dodatkowo przy wyższym natężeniu prądu zasilającego żarówkę może okazać się za mały przekroj kabelka żarowki. Same niewiadome.
Ja zamiast xwykłych żarówek 55WATT założyłem 100WATT. Efekt nie jest porażający, ale mijania są wyraźnie lepsze. Na razie instalacja i reflektory się trzymają.
Napisz czego się dowiesz o xenonkach, ja też lubię mocne światełka, w końcu mam okulary
Pozdr Janusz

chodzilo mi o samopoziomowanie reflektora bo takie cos musi miec reflektor xenonowy

pozdr

p.s.jutro podam adres firmy ktora to robi

Janusz: po pierwsze wysokie napiecie daje przetwornica ktora jest dostepna rownież pod linkiem ktory podalem. co do temperatury otoczenia lampy wyładowczej to na moj gust jest sporo mniejsza jako ze nie ma żarnika ( drucik ktory świeci ) tylko jest łuk gazu ktory świeci (por. świetlówka) no i ja mam klosz szklany. po 3 natezenie pracy zarówki to 35W takze kabelek do "zarowki" wystarczy. co do 100 to ja tez mam zamontowane i tez jestem zadowolony jednak jak spadnie deszcz to nic prawie nie widac a xenony to wieksze bezpieczenstwo i w to warto zainwestowac... imho

Tylko jest jedno ale... jak zwrocil uwage Czarny potrzebny jest uklad samopoziomujacy do xenonow. Bo co z tego, ze Ty bedziesz widzial jesli inni po przywaleniu swiatlem xenonowym oslepna na kilka sekund... a to z moich orientacji koszt ok 1500zl.

dzięki Regan za dokształt, sporo mi wyjaśniłeś, nie bardzo kumam o co chodzi z tym samopoziomem. Regulacja świateł na przyrządzie jak przy przeglądzie to jedno, pompowane amory w moim przypadku ta drugie, regulacja z kabiny to trzecie, a ten układ samopoziomujący to jest jeszcze coś innego poza tym? Opiszcie mi o co chodzi, może sie nawet bym wtedy skusił, bo xsenonki świecą po prostu miodzio. Teraz nawet przy 100WATT w mijania jak jest deszcz w nocy to za przeproszeniem g.... widać.

no tak moze i z tym samopoziomowaniem reflektora to jest jakis argument. choc dam sobie glowe obciąć ze nie raz "widzialem" swiatelko w tunelu jak z przeciwka jechal ktos na xenonach i podskoczyl na naszych przepieknie gladkich drogach i jakos nie spaliło mi gałek. malo tego ostatnio przeżyłem szok otóz jakis szwab posuwał nową beją 3 i chyba jakis maniak podobny do mnie bo oprócz bi-ksenonów mial jeszcze ksenonowe halogeny o czym przekonalem sie gdy zapomnialem wylaczyc swoich dlugich... prosze panów 6 lamp ksenonowych widzialem zapalonych naraz... i tez nic wielkiego sie nie stalo... pozatym ze zrobilo mi sie wstyd moich ( h4 90W/100W + h1 55w + h3 55W ) x 2. a najbardziej mnie boli jak mijam jakąs skode superB na xenonach. te to mają wygar. dlatego inwestuje choc z drugiej strony wiem ze to nielegalne lampki w moich reflektorach, ale moje zycie wazniejsze niz jakis mandat za "niemanie odpowiednich zarówków". pozdrawiam i jak cos wykombinuje dam znac na forum.

Janusz: a co do samopoziomowania to z tego co pamietam senatory maja cos co sie nazywa w niem. instr. "nivealung" i wyglada to tak ze jak na dupe zapakujesz kufry, tesciowa i jeszcze psa to po uruchomieniu auta dupa powinna sie podniesc zeby wyrównać poziom. nie wiem czy to dziala podczas jazdy i nie wiem czy to w ogóle u mnie działa bo NIE MAM JESZCZE TESCIOWEJ!!!

W Omedze B Caravan tez tak jest, pod warunkiem, ze ktos ma jeszcze pompowane amory. Ja juz nie mam, bo ze wzgledow ekonomicznych zalozylem hydrauliczne, a sprezarke odlaczylem od instalacji elektr. Czeka na lepsze czasy. :(

O ile się orientuję, to w ksenonach nie można samemu ustawić świateł, chyba że pociotki Adama Słodowego już coś wykombinowały.
Poziomowanie ma zapobiec oślepianiu np. gości z przeciwka przy starcie na skrzyżowaniu (Ryjek do góry) i jest OBOWIĄZKOWE (przepisowo) przy takich lampach.

PS. Kartos, jak odłączyłeś sprężarkę to sekunda do 100 mniej

Pzdr.

Nic nie zastąpi pojemności...

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-03-12 08:53:36 ]

A wiesz Prowo, ze podsunales mi pomysl. Po co ma sie sprezarka marnowac, kiedy moge ja skierowac do kolektora saacego. Bede mial pseudo doladowanie

To nie będzie pseudodoładowanie, to będzie Omega Kompressor

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

U mnie ten układ działa, widać nawet po odpaleniu silnika jak się dupsko dźwiga, jest to naprawdę super patent. Kartos współczuję że musiałeś ogołocić omesię z tego patentu.
Co do teściowej to istotnie jest problem, ale może warto pomyśleć o zainwestowaniu w SLIM FAST?

czarny!!!! gdzie to montuja po ~1000pln w poznaniu!!!!

jutro pojade do HOT to sie dowiem i powiem

pozdr

Cytat:
dlatego inwestuje choc z drugiej strony wiem ze to nielegalne lampki w moich reflektorach, ale moje zycie wazniejsze niz jakis mandat za "niemanie odpowiednich zarówków"

Moja rada: nie wlepią Ci mandatu jeżeli będziesz miał w zapasie zwykłe żarówki i zmienisz je przy policjantach nie mają wtedy prawa wlepić mandatu lub zabrać dowodu co częściej się zdaża , Wymieniasz i jedziesz parę km i strzelasz podmiankę spowrotem

no i nie dalem rady wytrzymac! dzis kupilem dzis zamontuje, choc juz na próbe wkładalem i róznica jest hmmm... dzis w Poznaniu jest sloneczny dzien zalozylem jednego xenona i zostawilem moją 100/90 w drugim reflektorze i wlaczylem... i wtedy zobaczylem pod slonce na scianie budynku przed ktorym stalem jasny oswietlony punkt... taaak to jest Xenon! setka przy nim to jak świeczka. a tak to wygląda!

postaram sie zrobic kilka zdjec z montazu i efektu jaki dają xenonyH4 w nocy. umieszcze je tu lub na mojej stronce.
alez jestem happy

seba13: wlasnie dlatego zkupilem wersje xenonow zupelnie uniwersalną w kazdej chwili mozna je wypiąć i wsadzić zwyklaki. no to juz czekam na dziarskich panów w niebieskich mundurkach. tylko ze minusem jest to ze musze miec auto w 100% sprawne bo jak znam zycie to jak dostaną przytczka z xenonami to bedą szukać dziury w calym. ale taka to juz jest ta nasza niebieska władza. pozdrawiam