[PONY] szum - lewy przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - problem jak w tytule. od pewnego czasu szumi mi w pPoniaku lewa przednia strona - myślałem, że to łożysko, mechanik z resztą też, wymiana pomogła ale nie do końca. szum, co prawda mniejszy ale problem pozostał. Ostatnio zaczyna też słyszalne być "żężolenie" ale tylko gdy auto jedzie na biegu - po wrzuceniu na luz i puszczeniu sprzęgłą, nie żężoli, ale szumi. Szum jest podobny do obcierania przez szczęki hamulcowe felgi roweru - im szybciej jedziesz tym wyższy dźwięk szumu....Mechanik twioerdzi, że to może być skrzynia biegów - i że w tej marce to skrzynie wymienia się w cąłości. Stąd moje pytanie - co innego mogłoby być przyczynątych odgłosów? czy oprócz skrzyni, łożysk w kołach, cośjeszce mogłoby szumieć

pozdro dla wszystkich

zamień opony z przodu i sprawdź. Miałem tak w Nissanie - wymieniłem łożyska (dźwięk wskazywał na to ) i okazało się że to opona wydaje taki dźwięk. A może to przzeguby ?

Przyczyn może być wiele.
Pierwszy objaw spaskudzonego łożyska to własnie szum, skoro to nie pomogła jego wymiana coś jeszcze masz nie tak :/
Na testy zamień opony tylne z przednimi - przejedź się i posłuchaj.
Sprawdź luz klocków hamulcowych w zacisku i ich stan - może masz już blaszane płatki Zobacz czy tłoczek dociskający klocki coła się do końca - powinien po odkręceniu zacisku hamulcowego i wyjęciu klocków cofać się bez zgrzytów z równomiernym oporem. Sprawdź również stan napinacza paska rozrządu (ile tyś km temu wymieniałeś ?). Zużyty napinacz paska wydaje specyficzny szum narastający wraz z obrotami silnika. najlepiej ściągnij plastikowe osłony paska i posłuchaj. Przy okazji - wyciszenie szumiącego napinacza - zalać go żywicą epoksydową od wewnątrz Sprawdź alternator i napięcie paska wieloklinowego. Gorsze opcje - rozlatuje się łożysko oporowe wycisku sprzęgła, lub łożysko na wale silnika. Sprawdzić też możesz poziom oleju w krzyni biegów i jego konsystencję - może to już woda
To by było tyle co przychodzi mi do głowy.

dzięki za info

hmmm, autko ma przejechane 87 tyś, z czego ja zrobiłem nim 24 tyś. opony są noiwe, tzn, kupione u męczygumy - importowane z niemiec ale w b.dobrym stanie - próbowałem lewe koło z zapasówką zamieniać - szumi dalej, nowe łożysko we wszystkoch kołach, nowe klocki hamulcowe - mają max 2 miesiące, co do rozrządu to nie wiem - co ile powinno sięgo wymieniać??

Według zaleceń Hyndaia to w Ponym kontrola paska rozrządu i napinacza powinna być po 60 tys, a zmiana po 80 tys, ale najbezpieczniej jest wymienić pasek zaraz po zakupie auta jeżeli nie masz pewności co do stopnia jego zużycia-ekspolatacji.