MotoNews.pl
8 1.4 CFi na drugim biegu - ile powinien pojechać? (107628/45) - PT

1.4 CFi na drugim biegu - ile powinien pojechać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam wrażenie, że mój nowy-stary silnik jest cośkolwiek mułowaty. Ile powinien na dwójce pójść taki mk5 1.4 na monowtrysku? Ile wyciągają wasze? Nie chodzi mi o ciągnięcie do odcięca zapłonu, tylko o normalną jazdę..

Mój jedzie trochę ponad 50 km/h i już zaczyna się robić nieprzyjemnie. Nie wiem ile ma obortów, ponieważ w dalszym ciągu nie działa mi obrotomierz, ale brzmi na 5-6 tys. Czy to nie jest trochę za słabo?

ja na starym silniku 1,4 i wyciagalem do 100 ale to juz max obrotow

Przy maksimum obrotów mój na pewno nie pojechałby 100 ani nawet 80.. takie mam wrażenie, chociaż nie próbowałem go rozpędzać. Chodzi mi o normalną jazdę i o prędkość, przy której już prosi się o zmianę niegu na trójkę.. U mnie to jest właśnie 40-50

Hm, ja przy zwyklej jezdzie zmieniam z 2. na 3. przy 30 km/h, ale jakbym tak go przeciagnal po obrotach, to mysle, ze przy 70-80 moze nawet wiecej i mozna zmieniac na 3.

Ze zmianą przy 30 też jest problem, bo nie będzie miał siły wyciągnąć się na 3. z takiej prędkości i zacznie się dusić. Jakkolwiek bym jechał, to coś mi nie pasuje

wiecie co..... jak czytam te 100 na 2 biegu w 1,4 to mi sie przypominaja teksty o taaakiej rybie
mam 1,4 i wiem ze to dranstwo jest slabe a na dodatek ma slabe przelozenia. max to 80 i nic wiecej. zeberko, mialem kiedys 1,6rsi na dlugiej skrzyni ktora w garage lezy w rozsypce, wyciagalem 100 a na krotszej juz tylko 80... a obroty chodzily w granicach 7tys.
badzmy szczerzy... przy 100 na 2 biegu juz by ci odcielo. dla mnie, jako posiadacza seryjnego 1,4 mk5 na mono wtrysku..... to jest nie mozliwe

Jakby tu jeszcze inaczej sformułować pytanie, żeby się dowiedzieć tego co mnie interesuje... Może tak: czy ruszając normalnie w mieście ze skrzyżowania, kiedy trzeba rozpędzić samochód MK5 z silnikiem 1.4 CVH, 50 km/h na dwójce osiągacie bez trudu zanim jeszcze zawyje, czy też trzeba go trochę czasu rozpędzać do tej prędkości?

Chcę się tylko dowiedzieć czy to co obserwuję u siebie to jest mniej więcej norma w tym silniku czy coś jest nie w porządku..

Dzięki

[ wiadomość edytowana przez: vic3 dnia 2005-07-27 23:50:16 ]

ja zmieniam biegi (kazdy bieg) zawsze na 3 tys obrotow... na 2 biegu to daje chyba 50 lub 60 km/h.... pewny nie jestem tej predkosci. jutro sprawdze to ci powiem

Super, będę czekał na informację Jak mi zatrybi obrotomierz (raz na jakiś czas działa), to sprawdzę ile ja mam przy 3 tys...

Mam ten sam silnik tyle że kombi, ale jutro sprawdzę dokładnie jak to u mnie jest.............

A sprzęgło się tobie nie ślizga

A sprzęgło się tobie nie ślizga

na w 1.4 CVH - na 2 jakies 80... (lpg) gdzie niby nie odcina - wiecej go nie katuje - w sumie tak do 35-40km/h i wrzucam na 3

Vic 3 odnosze wrażenie że masz naprawde zmulony silnik.Bo jeśli mówisz że na 2 trzeba go kręcić 40-50 żeby zmienic na 3 i zeby nie osłabł to coś jest nie tak. Ja CC 700 jezdziłem tak: 1-od 0 do 20km/h,2-od 20-40 km/h 3 od 40-60km/h 4 od 60 do.....km/h
A Esinką można robić to w dowolny sposób.Mam co prawda 1,6 EFI
ale to tam tylko pare kucy więcej.... i teraz możliwości są takie: 1 do 65, 2 do 110 3 do 175 no i 4,5 reszta tyle że to jest jazda nie ludzka do samego odcięcia.Chociaż normalnie jeżdzę tak żeby trzymać się w zakresie około do 2200 obrotów.A więc przełączanie biegów na tzw "co 20 km/h" moja sprawdzona ulubiona technika z Fiatów

Cytat:
2005-07-28 00:02:26, vic3 pisze:
Super, będę czekał na informację Jak mi zatrybi obrotomierz (raz na jakiś czas działa), to sprawdzę ile ja mam przy 3 tys...

Akurat przed chwilą obrotomierz zadziałał. Przy rozpędzaniu na prostej drodze 40 km/h mam przy 3000 tys. obrotów.

Sprawdziłem dzisiaj i mój kombik jechał tak:

3500 obr --- 50 km/h
5000 obr --- 80 km/h

na drugim biegu oczywiście..
więcej go nie kręciłem bo wyje aż strach.................

Czyli jednak mój jest trochę zmulony.. Przy 5000 jechał 60 km/h i sądze, że do 80 by nie doszedł.

Wielkie dzięki za pomiar

A ile powinien właśnie?

Hmm, swoim essim 1,4 jechalem 80 na 2 biegu i zrobilo mi sie zal, jeszcze sie rozkrecal, a wczesniej mialem kadetta 1,4 i jechalem 105 na 2 biegu, silnik wrzeszczal mocno, wiecej tego nie zrobie w zadnym samochodzie :/

Ja jak miałem zjarane sprzegło to tak się jechało.Chodził jak automat 4tyś a tu raptem 50km/h było no i to już max wtedy był ateraz mam sprzęglo spoko i na 2 to 75 km/h pojechałem nie raz ale tak silnik wyje ze aż szkoda.No ale ja mam 1,3CFi.