Ile za remont?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam pytanko, a mianowicie ile powinien kosztować mnie kompletny remont silnika 2.0 od 132, na nowych częściach, ostatnio dzwoniłem do pewnego warzsztatu i powiedzieli że jest to koszt 5,5 tys PLN + trzeba dostarczyc silnik, co myślicie o tej cenie? czy jest ona prawidłowa czy z deczka wygórowana?

Barry u nas robił 2 lata temu i wyszło jakies 2,5 kzł ale wał był szlifowany a cylindry tulejowane itp itd.
Na nowych wyjdzie sporo wiecej - przy załozeniu ze zdobedziesz czesci bo u nas jeżdził kilka tygodni za czesciami a i tak wielu brakowało i trzeba było kombinowac - pozdro.
5,5 tys - sporo ale czy robia wszystko z alternatorem itp włacznie...

za silnik do malucha 650 koles na warsztacie krzykna mi kiedys 900 zl (robocizna i kapitalka..). ogolnie warsztaty omijac. robic z jkaims dobrym znajomym ktory wezmie swoje ale na pewno duzo taniej niz 5.5;.........

biorac pod uwage ze remont gaznikow solexow podwojnych chca w wwa 600zl. mysle ze cena calkiem normalna, co nei zmienia faktu ze wysoka, wezcie pod uwage ze wal sam kosztuje 1700nowy. dot ego nowe walki, glowica nowa aprat zaplonowy nowy i wiele innych nowych czesci. tylko po co dawac wszystko nowe skoro mzoan zrobic szlify, i ogolnei wiekszosc zregenerowac

Cytat:
2005-07-26 21:17:33, maskekk pisze:
biorac pod uwage ze remont gaznikow solexow podwojnych chca w wwa 600zl. mysle ze cena calkiem normalna, co nei zmienia faktu ze wysoka, wezcie pod uwage ze wal sam kosztuje 1700nowy. dot ego nowe walki, glowica nowa aprat zaplonowy nowy i wiele innych nowych czesci. tylko po co dawac wszystko nowe skoro mzoan zrobic szlify, i ogolnei wiekszosc zregenerowac

przez pojecie remont na nowych częsciach rozumiem wymiane czewsci zuzytych na nowe, a nie wymienianie po to zeby odswiezyc

najwiekszy jednorazowy wykoszt to tłoki cena około 1200zł odstrasza i wszyscy tulejuja

reszta juz jest do zniesienia

Właśnie jestem w trakcie " uczciwego" składania silnika 1.8 dwu wałkowego.
Koszty:
-szlif bloku 200 zł
-komplet tłoków 4x300 = 1200 zł
-głowica 150 zł
-komplet uszczelek 200 zł
Ogólnie około 2500zł
Wał jest OKI, więc nowe panewki 250zł.
O jednej sprawie trzeba pamietać!!!!!!!!! Jeżeli mamy upalać to nie tulejujemy bloku!!!!!!!! Tylko robimy szlif!!!
Tuleja potrafi spuchnąć

sadze, ze 5,5 tys to nic dziwnego jesli chcesz to zrobic tak jak piszesz