Peugeot 206 a dźwięk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam serdecznie,
zacznę może od tego, że nie jestem doświadczony w tym temacie. niemniej jednak chcaiłbym aby wszystko brzmiało ze sobą znośnie.

zatem do sprawy,
mam peugeota 206. 2003rok.
w nim:
1. radyjo pineer DEH-P6700MP
tzn. zdecydowałem się niedawno na to radio. nie miałem nigdy jeszcze pioneera, a miałem do wyboru blaupunkta jeszcze, podobnej klasy.. więc niebawem przekonam się czy był to dobry wybór. niedługo radio będzie do odbioru.
2. w miejscach oryginalnych oryginalne tweetery.
3. w drzwiach. 160mm blaupunkty. kupiłem kiedyś za grodze na ebayu za jakieś 4 euro. oznaczenia nie pamiętam.
4. w półce 2 głośniki magnat traveller 320m gold edition.
5. mam jeszcze puste oryginalne miejsca z tyłu chyba 130mm, nie wiem czy tam coś wsadzać, czy lepiej będzie zostawić to jak jest.

okej. teraz pytania dodatkowe:
- czy rozsadne jest kupować do tego zestawu wzmaczniacz?
- wiem, że zawsze można coś zmienić, ale czy ten zestaw jest w miarę rozsądny? kupowałem go w myśl, aby było rozsądnie cenowo i nie coś nieznanego.
- jak sam to czytam to widzę, że chyba za dużo pytań.
zostawię więc. poczekam na odpowiedzi, jeśli jakieś będą...

za te które będą, z góry dzięki i pozdawiam.

Cytat:
nie wiem czy tam coś wsadzać, czy lepiej będzie zostawić to jak jest.

raczej nie ma sensu

Cytat:
czy rozsadne jest kupować do tego zestawu wzmaczniacz?

bardzo sensownie jest dokupic wzmacniacz, dynamika i jakość dzwięku pójdzie na plus
Cytat:
czy ten zestaw jest w miarę rozsądny? kupowałem go w myśl, aby było rozsądnie cenowo i nie coś nieznanego.

jest rozsądny,ale nie napisałeś nic o swoich preferencjach i wymaganiach. przy zakupie wzmacniacza pomyśl moze tylko o odpowiedniej skrzynce basowej, (nie o tubie) wtedy dzwięk zrobi się ciekawszy i pełniejszy
Cytat:
wiem, że zawsze można coś zmienić

jak juz zaczniesz zmieniać to końca nie bedzie. Pozdrawiam

po pierwsze, dzięki za odpowiedź.

ok, pytania zaczną się chyba bardzo standardowe, ale dla każdego z pytających pewnie "najważniejsze" i ważniejsze od innych...

więc, póki co zostawię pewnie te głośniki co mam, zawsze można coś zrobić lub zmienić.

wzmacniacz, jaki jaka firma, jaka moc, ile kanałów, nie mam o tym zielonego pojęcia. może jakaś podpowiedź, model... poszukałbym sobie czegoś na ebayu moze.. i które głośniki mam podłączyć pod wzmacniacz.

dalej... skrzynka basowa, jak to jest wielkie, ile kosztuje? póki co nie chcę tego zakładać, niestety zajmuje miejsce w bagażniku, chyba, że są opcje "oszczędne"..

ok, teraz preferencje... dużo jeżdżę, słucham muzyki, chcę mieć po prostu dobrą jakość w aucie, aby nic nie pierdziało piszczało i brzęczało... no i czasem żeby nie zasnąć, możnabyło posłuchać głośniej.. tyle.

a radyjo okej? ciekaw jestem tego moedelu.

nie chcę przesadzać, ale zapytam co z wygłuszaniem auta, jakimiś matami lub tym podobnymi specyfikami?

czekam niecierpliwie na dalszą korespondencję
dzięki

pawq

Cytat:
wzmacniacz, jaki jaka firma, jaka moc, ile kanałów

nie znam mocy Twoich głośników, ale mozna przyjąć że moc jednego kanału wzmacniacz powinna być dwa razy mniejsza od mocy głośnika, co do jakości to napewno markowy wzmak, kanały najlepiej 4 i podłączysz przód pod zwrotnice (chyba że już je masz), albo druga opcja czyli dwa wzmacniacze, dwu i trzy kanałowy, jeden na przód a drugi na tył, przyszłościowo z możliwościa podpięcia skrzyni, badz na początek 3/4 kanałowy jakbyś chciał w przyszłości rozbudować sprzęt.
Cytat:
skrzynka basowa, jak to jest wielkie, ile kosztuje?

są rózne wielkości i różne ceny
Cytat:
a radyjo okej

napewno ok, sam też mam Pioneera, żdnych negatywnych emocji

Co do wygłuszenia to przydałoby sie wykleić matami drzwi przednie, bo przy wzmaku mozesz nagle poczuć i usłyszeć wiele różnych niepokojacych dzwięków wydobywajacych się spod tapicerki. Pozdrawiam i powodzenia

hi,

co do wzmacniacza, to chyba 4 kanały, tylko jakie firmy mam brać pod uwagę?

skrzynia. póki co nie wchodzi w rachubę, może da się jakoś zabudować to w bagażniku, nie chcę aby zajmowało to dużo miejsca, szkoda mi bagażnika.

wygłuszenie, jakie maty użyć i gdzie to najlepiej i najkorzystniej nabyć? jakaś krótka instrukcja obsługi, poradniczek jakiś jak to zrobić co przestrzegać?

jeszcze jedno mi wpadło. znasz firmę pullmen canton. taka wersja głośników, kolega mi polecił taki zestaw.
tak to wygląda..
pullman
chciałem tylko zasięgnąć jeszcze porady, proponował mi 3 drożny zestaw. plus zwrotnice, nie mam jeszcze zwrotnic.
wymienić w drzwiach 16tki, gwizdki, i średnie tony, (jeśli to dobrze rozumiem). tylko gdzie dać te średnie tony?
na boki z tyłu ?
aha, no i zostawić te magnaty na półce jak są.
teraz zastanawiałem się, jak mi kasy starczy, jak ten wzmacniacz i co i jak pod niego podłączyć? czy tylko te głośniki z półki czy jakoś inaczej...

pozdrowienia
pawq

Cytat:
co do wzmacniacza, to chyba 4 kanały, tylko jakie firmy mam brać pod uwagę?

Renomowane - Blaupunkt, Magnat, JBL itp
Jeśli chodzi o skrzynie to ostatnio widziałem na allegro oryginalny sub do 206, montuje się go na boczek w bagazniku.
Kwestia wygłuszenia była przerabiana dokładnie kilka dni temu, poszukaj w wyszukiwarce, znajdziesz tam nawet link do pełnej instrukcji montazu, natomiast kupić mozesz tanio na ...allegro.
Czemu chcesz głośniki zmieniać skoro masz całkiem fajne, a budujesz zestaw budzetowy

Cytat:
pullmen canton

na temat tej firmy nic nie słyszałem, ale to nie znaczy ze jest zła, poprostu nie znam jej, bo nie zajmuje sie profesjonalnie CA. Jeżeli zdecydujesz się na ten zestaw to srednie tony mozesz dać również w drzwi, a zwrotnice są w zestawie (te czarne kwadraty)
Jeśeli kupisz wzmak 4 kanałowy to podłącz pod niego przód i tył.

ok, kwestia wzmacniacza wróci, jak pojawi się na koncie kasa. widziałem już kiedyś skrzynię oryginalną do peugeota. zaczaję sie i poszukam jeszcze, może uda mi się coś znaleźć.. na ebayu może. ale taki oryginalny to dobry pomysł.

z tym wygłuszeniem, masz może gdzieś link, szukałem i nie mogę nic znaleźć..przynajmniej niewiele.

mam takiego kolegę, co mi to montował wcześniej i powiedział, ze przydałoby sie zmienić te głośniki z przodu. to są jakieś blaupunkty, to chyba były 2 drożne, kupiłem je za grosze na ebayu. same bez gwizdków. ale gwizdki miałem już kupione inne.

jednego nie rozumiem. te blaupunkty co mam to są niskie tony?
ten kolega powiedział, ze przydałyby się średnie tony jeszcze. tylko teraz: nie wiem gdzie on chce jes zamontować. w drzwiach z przodu mam dziurę 160mm. jedną. druga jest z tyłu. chyba 130mm
na półce są naj już pisałem 3drożne magnaty. co z tym robić?
on mi zaproponował te głośniki pullmana, zestaw 3 dożny. ale osobno każdy. nie znam się na tym za szczegółowo, więc pytam.

chcę po prostu wszystko po kolei zrobić, najpierw głośniki, potem wzmacniacz. a potem sub jeśli coś znajdę. i póki co nie wiem czy coś jeszcze dokładać do tych głoąników lub zmieniać, zanim kupię wzmacniacz.

ok, to chyba tyle co mi do głowy przyszło.
dzięki za odpowiedź
pawq
pozdrowienia

Wygłuszanie dzrzwi

http://www.powe.pl/lanos.html
http://www.forum.tuning.com.pl/viewtopic.php?t=81898

Cytat:
te blaupunkty co mam to są niskie tony?

jeżeli jak piszesz są dwudrożne to są to zapewne basy i soprany

jeżeli chcesz montować ten system trzydrożny to olej dziury w tylnych drzwiach i zamontuj 16tki i srednie tony w drzwi przednie a soprany na słupkach przednich, magnaty zostaw jak są tylko pod wzmaka je, taksamo jak przednie zresztą

Tak wygląda ten sub
http://allegro.pl/show_item.php?item=57786243

Troche się już pogubiłem w tym co piszesz i co chcesz zrobić w swoim CA, napisz moze wszystko troche jaśniej. Pozdrawiam

ok, jaśniej..

magnaty zostają. gwizdki też w słupkach(z przodu).
teraz tylko sprawa przednich drzwi. 16 dziury. tam są blaupunkty.
i teraz.. czy zmienić je i wsadzić tam coś innego, tylko co? czy dwudrożne jakieś? ale gwizdki są, więc czy nie będzie to podwójne z tymi gwizdkami?
czy teraz średnie i niskie tony są w jednym głośniku, czy montuje się je w dwóch różnych dziurach?
czy te moje blaupunkty są to niskie czy średnie tony? nie podam ci teraz modelu, ponieważ auto jest w drodze. ale kolor jest zielonkawy..
pozdrowienia

Reasumując: proponuje głośniki zostawić tak jak są, podpiąć pod nie wzmacniacz 4 kanałowy, drzwi wygłuszyć i wtedy przekonaj się jaki jest efekt po dodaniu wzmacniacza. Jeżeli efekt nie bedzie lepszy niż jest pomyślimy nad zmianą przodu.
Cytat:
czy te moje blaupunkty są to niskie czy średnie tony? nie podam ci teraz modelu, ponieważ auto jest w drodze. ale kolor jest zielonkawy..

Trudno jest określic jakie masz głosniki, nie widząc ich, nie znając modelu.
Cytat:
czy teraz średnie i niskie tony są w jednym głośniku, czy montuje się je w dwóch różnych dziurach?

Mogą być razem czyli głośniki współosiowe (np dwudrożne), a mogą być oddzielnie czyli zestawy odseparowane.

wszystko jasne, prawie...

dam znać, jak wsadzę radio. dziś właśnie dzwonili, że już jest... tylko auta nie mam. wraca 30.
napiszę jak to działą z nowym radiem, rozglądnę się za wzmacniaczem..

dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość..
pozdrowienia

Cytat:
dam znać, jak wsadzę radio

...i to ma sens, najpierw zobacz jak to gra a potem dopiero sie martw co i na co zmienić, nie zapominaj tylko że w planach masz jeszcze podłaczenie wzmaka
Cytat:
dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość..

nie ma problemu, jak będziesz coś potrzebował to pisz, jeżeli będe potrafił to pomoge, chociaż zapewne w najbliższym czasie cienko będzie u mnie z czasem
Pozdrawiam

póki co zostawię głośniki w spokoju.

mam pytanie odnośnie wzmacniacza. rozglądałem się na allegro i ebay`u troszke.
patrzyłem na magnaty..

czy to będzie dobra opcja na to co jest i ew. jeszcze sub kiedyś tam do tego?

http://allegro.pl/show_item.php?item=58208104

http://allegro.pl/show_item.php?item=58370747

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=4562931225&ssPageName=STRK:MEWA:IT

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=4563326524&ssPageName=STRK:MEWA:IT

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=4562957808&ssPageName=STRK:MEWA:IT

napisz czy cosik z tego da się wybrać i jakie są ceny, znaczy się ile będzie max i rozsądnie...
pozdr pawq

Niewiele moge Ci pomóc w tym temacie ponieważ nie znam mocy Twoich głośników, ale powiem że dobrze mierzysz. Pierwszy z allegro kiedyś kumpel miał, fajnie to chodziło i moc jest bez ściemniania.
Ceny są ok, nie są to nowe sprzęty ale swoje jeszcze potrafią.

dzięki,
rozglądnę się po prostu za takim 360. chodzi mi o to, czy nie będzie to za mało, cokolwiek miałoby to znaczyć.
co do mocy to napiszę ci w piątek. bo wtedy zobaczę moje autko
zaczaję się po prostu za jakiegoś 360 magnata. czym rózni się 320 od 360?
mówisz, że ceny są ok, jaka jest twoim zdaniem cena max za taki wzm 360 magnata?
pozdrawiam
dostałeś message na priv?

hi,
mam pytanko, co to znaczy przepalpny IC. znalazłem taki 360 z takim defektem. czaić to czy odpada?

hi, rozglądnąłem się skutecznie,

Magnat Classic 360 Rapbull, prawie nówka. serio. w przeliczeniu z przesyłką będzie około 184 pln.

teraz pytanie, co potrzebuję jeszcze, wiem, że kable. ale jakie ile? i za ile? czy o czymś jeszcze zapomniałem? jak jest zasilany wzmacniacz?

pozdrowienia!
mam nadzieję, że wszystko to razem po zamontowaniu zagra jakoś..

Nie czytałem całego wątku, tylko pierwsze kilka postów...
Ale jedno co mi się rzuciło w oczy... Canton Pullman... Dla mnie to ikona po prostu! Doskonały sprzęt z wyższej półki.
A tak dla ścisłości - firma to Canton, a Pullman to oznaczenie serii głośników.
Pozdr!

Cytat:
Dla mnie to ikona po prostu!

będę miał na uwadze, dzięki za info
pozdr