| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-10-01 12:40:38 po odpięciu i wyjęciu silnika oraz jego włozeniu popodpinałem wsio i teraz jest problem - mianowicie caly czas po przełączeniu kluczyka mieli pompa paliwa
wiec schemat w łape i lukam a tu proszę takie kwiatki : - do zacisku 30 alternatora dochodzilo mi trzy kable: czerwony (prawdopodobnie od zasilania modułu cewek-OK) brązowy (zasilania od aku-OK) i taki gruby zółto zielony ( i doupa bo nie ma go na zadnym schemacie jaki posiadam) a wchodzi on w wiązke i wychodzi gdzies nad komputerem - jego dalsze losy sa niezbadane teraz taka sprawa jak odepne ten kabel od zacisku alternatora pompa nie pracuje jak podepne to zaczyna mielić: czy ma ktos jakis pomysł ???? poza tym druga sprawa to kable zólty i zielony od regulatora elektronicznego (mam taki mały z tyłu na alternatorze-elektroniczny) który do którego zacisku ?? pytam poniewaz mam fioletowo czarny kabele który wchodzi (tak mi sie wydaje ) na taką plastikową kostkę umieszczoną z tylu na alternatorze ( czy to jest zacisk nieoznaczony ?? ) a na schemacie mam ze fioletowo czarny powinien isc do zacisku 67 a tam wlasnie mam ten zielony podpięty od regulatora napięcia i teraz moje konkretne pytania: -do czego jest gruby zóltoczarny przewod od "30" alternatora -które kable na regulatorze (nie jest napisane) są na które zaciski ? -czy pompa która p[owinna pracowac po przekręceniu kluczyka przez okolo 15 seund ma jakis wlasny czasowy przekaźnik czy jest podpieta pod wylącznik czasowy oswietlenia ??? |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-10-02 20:34:41 OK - moje wszystkie pytania zredukuje do jednego Czy ktos z Was wie co jest odpowiedzialne za to ze pompa pracuje tylko przez moment po wlaczeniu zaplonu i przez caly czas po odpaleniu silnika
Z góry dzięki |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-10-02 23:34:54 Odpowiedź: elektroniczne urządzenie sterujące, czyli komputer. W pamięci ma zakodowane odciąć dopływ prądu do pompy paliwa (co realizuje przez przekaźnik) po kilku sekundach od chwili włączenia zapłonu, jeśli przez ten czas nie otrzyma informacji z czujnika położenia tłoka o obracającym się wale korbowym (więc braku kręcenia rozrusznikiem i/lub tym samym pracy silnika). Jeśli zaś wykryje obracający się wał korbowy to prądu nie odcina i pompa pracuje cały czas – co jest chyba oczywiste.
Jednak nieprawidłowości w prawidłowym działaniu (tzn. jak powyżej) nie muszą być wynikiem niesprawnego komputera – winny może być też przekaźnik (i tak jest najczęściej) , który nie załącza/rozłącza dopływ prądu, pomimo prawidłowych impulsów elektrycznych z ECM. |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-10-03 10:39:01 Oki mam pytanko widze ze przekażnik pompy jest zabezpieczony diodą - gdzie jest owa dioda ?? czy to jest w jakiejś wtyczce lub przelotce ?? |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-10-04 00:50:18 Nie... to nie tak... ta dioda ma jednak coś z pompą. Właśnie się to na mnie zemściło i dzisiaj w czasie dojazdu do pracy padł mi któryś z przekaźników układu wtryskowego [ wiadomość edytowana przez: Mrozek dnia 2003-10-04 09:31:42 ] |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-10-07 11:42:24 Po przeanalizowaniu obwodu pompy doszedłem do wniosku iż działa to tak:
-owszem komputer podaje sygnał na jeden z przekaźników (ten co korzysta z normalnie rozwartych styków) ale tylko przez moment po przekręceniu kluczyka - dalej za włączenie pompy przy rozruchu i w trakcie jazdy jest odpowiedzialny czujnik niedostatecznego cisnienia oleju (lampka) i teraz - gdybym pomylil kable (oba są błękitne) zasilania pompy z zasilaniem wtryskiwacza to czy nie działoby się własnie tak ze cały czas by działała pompa(lekko mniej wydajnie bo wartość srednia prąu przy przebiegu impulsowym byłaby mniejsza) a wtrysk by był cały czas "uchylony" i ciśnienie z pompy by powodowało " lanie wtrysku" "all the time" - teraz mam pytanie jakim napięciem jest sterownay wtryskiwacz (stopień wypełnienia oraz napięcie ) jaki pobór mocy mocy ma pompa a jaki pobór ma wtrysk ? czy oba te urządzenia są zabezpieczane bezpiecznikiem 7,5 ampera ??? ( brązowym ??) hmm po otrzymaniu odpowiedzi myślę ze uda mi sie wywalczyć na poldku prawidłową pracę pompy |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2005-07-27 12:27:12 Podpinam się tutaj.
Mam Poldka Caro 1.6GLI 1995. Dziś zauważyłem, że pod obudową filtra powietrza (przy podstawie wtrysku) jest taki mały psztyczek. Pisze na nim 6A i coś tam jeszcze. Wygląda jak jakiś mini przełącznik. Co to takiego? |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-07-27 12:43:53 moze cos od gazu
|
![]() Strohs Polonez Caro 1,6 GLI Sandomierz | 2005-07-27 12:52:50 A może to po prostu bezpiecznik 6A ? (od gazu oczywiście) |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2005-07-27 14:33:23 Tylko ,że ja nie mam gazu i nigdy nie miałem |