Zwarcie w obwodzie pompy paliwa-czujnika cisnienia oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie mogę sobie poradzić, zwarcie przepala bezpiecznik pompy paliwa. Chyba powodem byla silna ulewa. Może padł czujnik ciśnienia oleju. Jak poruszam przewodami czujnika ciśnienia oleju, rezystancja obwodu lekko rośnie i pozwala mi uruchomić na krótki okres pompę paliwa i samochód odpali i jedzie na LPG. Ale wtedy najcześciej bezpiecznik zostaje przepalony. Świeci się lampka ciśnienia oleju. Bywało tak, że lampka oleju wcale sie nie zapalała, pompa paliwa pracowała i samochód normalnie zapalał. Czy ktoś miał coś podobnego, gdzie może byc zwarcie ?. Poziom oleju i paliwa dobry, espero 1,5 16v.

obawiam sie ze czeka cie mozolne szukanie po calym obwodzie pompy..nie widze innej rady

W skrzynce bezpieczników od bezpiecznika pompy paliwa/czujnika ciśn. oleju wychodzą 2 czerwone(o ile dobrze pamiętam) przewody.
Grubszy zasila pompę, a cieńszy czujnik ciśnienia. Jeżeli to zwarcie w obwodzie czujnika, to po przecięciu cieńszego przewodu nie powinno ci dalej wywalać bezpiecznika.
Jeżeli to nie pomoże, to pewnie masz problem z pompą.

jezeli odciecie przewodu nic nie da nie musi oznaczac to powaznych problemow z pompa paliwa moze to byc jakies wewnetrzne zwarcie obwodu czujnika cisnienia oleju bo przez ten wlasnie obwod jest zalaczana pompa paliwa. Ja osobiscie caqlkowicie pominalem obwod seryjny sterowania pompa a to dlatego aby pompa paliwa nie pracowala podczas jazy na gazie. Z chwila wlaczenia zaplonu pompa kreci (moge ja odlaczyc przelacznikiem) kiedy automat przelaczy sie za gaz wtedy przekaznik odlacza pompe paliwowa. Wiec mozesz zrobic bezposrednie od akumulatora polaczenie pompy taniej pewniej szybciej

Własnie będę próbował zrobić taki bajpas na pompę. A w ogóle to zobacze wszystko dziś na kanale. Tak nie było dojścia. Dobry pomysł też z przecięciem tych przewodów myślę. Żeby tylko jeszcze mieć czas. Troche mnie martwi, ze do tego obwodu może są połaczone jeszcze jakieś przewody od instalacji gazowej. Nie moge też na stacyjce od gazu zapalić na samym gazie, czyżby się nie dało ? Dziekuję za podpowiedzi i proszę jeszcze

Okazało się, że jest zwarcie w samym czujniku ciśnienie, odłaczyłem go mysle, ze bez niego pojadę ze trzy razy do pracy ok. 300 km zanim kupoie nowy czujnik i wstawię

wymienilem czujnik na nowy, teraz juz całkiem wszystko gra