Coś nie tak ze sprzegłem w Coupe "97

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje jakies wskazowki! Jak dla nie to dziwna sprawa a jesli chodzi o sprzegło to juz calkowicie jestem zielony;(
Mam przejechane 89 tys km. Sprawa jest taka- Na samym poczatku odczuwalne byly jakies jakby drgania na pedale sprzęgla przy redukcji biegow szczegolnie na 2. A wczoraj wyjechalem i zaczelo sie robic nie ciekawie. Strasznie ciezko ruszyc, przy samym dole sprzegla jakies drgania, calym samochodem troche trzesie, tak jakby nie mogl zalapac tego biegu, ale jak juz zalapie bieg to juz ok. (problem tylko jak puszcza sie to sprzeglo) Te same objawy przy wrzucaniu kolejnych biegow ale juz nie tak odczuwalne.
Zadnych dziwnych odglosow nie ma. Co sie dzieje? Co padlo? czy moge tak awaryjnie przejechac do warsztatu. Z tymi objawami juz zrobilem ok 100 km (musialem) ale juz sie nie pogarszaja.

Prosze o jakas podpowiedz!
dzieki pozdrawiam

niezaleznie od diagnozy do warsztatu......a tam jak juz wymieniać to komplet...bo robocizna w stosunku do cześci zwykle nie uzasadnia wymiany np tylko łozyska...
nawiasem - coś szumiało wcześniej, slizgało się? szarpało....

w sumie wczesniej nic sie nie dzialo.

jutro wybieram sie do serwisu, wszystko sie wyjasni.

Trochę ogólnikowo te zjawiska opisałeś, drgania mogą wynikać z nieosiowego działania tarczy sprzęgła względem docisku. Nie napisałeś, czy jest efekt ślizgania się sprzęgła, czy w trakcie wciskania pedału sprzęgła przez okres uzytkowania punkt załączenia lub rozłączenia napędu zmiania się (wyżej - niżej). A to ma wpływ na diagnozę.
Oczywiście nikt nie jest w stanie precyzyjnie napisać, co jest do wymiany itp, ale dzięki dokładnemu opisowi można zawęzić zakres poszukiwań usterki.

Witam !!!!
Ja mam podobne objawy u siebie w coupe !!!!
Juz od jakiegoś pół roku,byłem w serwisie u mechanika i nic nie znaleźli.U mnie to jest odczuwalne np przy ruszaniu jak chwile przetrzymam na sprzęgle,albo jak przy małej predkości wrzucę 2 i dodam gazu żeby silnika nie zdławić tedy czuć jakieś takie dziwne drgania-wibracje,przenoszące się na auto.Nie mam pojecia co to moze być.Powiem tylko że miałem uszkodzony jeden z kabli wysokiego napięcia i gdzieś było małe przebicie,jak to zrobiłem to jest poprawa ale minimalnie jeszcze to czuc.Jestem ciekawy jak mają inni uzytkownicy Coupe,czy coś podobnego się dzieje ????
Pozdrawiam !!!!

U mnie sprzęgło się nie slizga,nie szarpie,działa jak powinno tylko te wibracje lekko odczuwalne.Ale łapie bardzo wysoko przy samej górze a u Was jak jest ????

Drgania przy ruszaniu moga być winą poduszek silnika- jak są już trochę rozbite, to silnik przy ruszaniu dostaje większych drgań, co przenosi się na karoserie. Miałem tak w Lantrze podczas cofania. Też myślałem że sprzęgło, a przyczyna okazała się banalna.

A wiec tak

o poduszkach tez myslalem ze sa do wymiany ale niestety okazalo sie byc sprzeglo

sprzegło zostalo wymienione calutkie. "zabieg" wykonany w servise hyundai. nie stwierdzono dokladnej przyczyny awari.
napewno rozlecialo sie lozysko i jeszcze cos tam im poprostu wypadlo jak rozebrali (nie znam sie niestety, jakas sprezyna czy cos)

robota pierwsza klasa ale cena jakby to powiedziec ... duuuza
ale teraz to sie jezdzi baardzo przyjemnie, biegi ladnie wchodza, bardzo gladziutko no i sprzeglo jest zupelnie inne (odczuwalnie) calkiem inaczej sie teraz jezdzi oczywiscie w pozytywnym sensie

ale nie zaluje ze wybralem servis. przychodze daje kluczyki, na drugi dzien wracam odbieram kluczyki i gotowe. fajne uczucie)

dzwonilem do inne sklepu z czesciami - na zamiennikach zaoszczedzil bym ok 300- 350 zl. ale gorzej by bylo jak bym nie dojechal po te czesci jakby mi samochod zatrzymal sie na srodku drogi) a potem trzyba by bylo znalesc wolnego mechanika! bo z nimi to roznie ale zazwyczaj to zaden nie ma czasu. wiem z doswiadczenia. i tylko mowia - podjedz jutro to sie zobaczy.

poleciał docisk z tego co mówisz.... wiesz podoba mi się Twoje podejście do sprawy masz racje laweta tez kosztuje
trzymaj papiery n asprzegło gwaracja jest na to !