| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-11 20:37:38 Vodz to niski poziom oleju czy masz tak niezaleznie od tego ?
Bo ja kiedy pojezdze troche na wyzszych obrotach albo jak np. jade jakis czas pod gore, a pozniej na luzie to wlasnie na wolnych obrotach mruga kontrolka cisnienia. I nie wiem z czego to - czy z pompa oleju cos nie tak, czy moze jakis inny problem. |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-11 20:47:50 Ja wlewam Lotosa 15W/40. Teraz zaczalem dolewac tez Lotosa tylko specjalnie dla aut z LPG. |
-VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2005-01-11 20:52:03 Może cene pamiętasz? |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-11 21:22:48 Na stacji BP kosztule ok. 12 zł za litrowe opakowanie - ten zwykly 15W/40 jest w szarym opakowaniu, ten do LPG z tego co pamietam w zlotawym. W kazdym razie pisze na nim, ze jest specjalnie do instalacji gazowych.
Pytalem dosc szczegolowo przy ostatniej wymianie o oleje i gosc powiedzial, ze jak na ten przebieg (prawie 190 tys.) to taki olej jest OK - jesli przebieg nizszy to powinno wystarczyc 10W/40. Natomiast jesli chodzi o marke oleju to jest to dobry i sprawdzony olej za rozsądną cene. Pozdrawiam ! |
bieszczadnik lada 2106 Sosnowiec | 2005-01-11 21:23:28 ja nalalem lubro i cisnienie jest duzo wyzsze niz na lotose nie lejcie lotosu to syf pozdrawiam ps teraz nawet jak mam niskie obroty wskaznik nie opada tak jak na lotosie do 0 tylko jes duzo wyzej a przy duzych obrotach jest na 4 wiec chyba oki |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-01-12 15:14:38 Jak nie masz kasy to zalej nawet orlen-4 litry 15w40 to chyba 36 zł
jesli masz juz dośc długo nie wymieniany,to od tego tez mozesz miec słabe cisnienie u mnie lampka sie zarzyła bardzo lekko-myslałem ze cos zepsute,ale przekroczyłem termin wymiany o tysiąc kilometrów wymieniłem i jak reka odjał jeździłem własnie na orlenie. |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-01-12 16:27:57 To jak masz dobry olej to dolej taki jaki jest zalany i po sprawie. |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-12 21:12:45
No wlasnie tak by bylo najoptymalniej. Chociaz teraz generalnie oleje sa mieszalne. |
Stoki_W-wa SYMPATYCZNY GOŚĆ AveD4-D/2109/FSO125ME Warszawa | 2005-01-16 12:54:58 Oleje są mieszalne w takich sytuacjach:
1. syntetyk z syntetykiem; 2. półsyntetyk z półsyntetykiem; 3. mineralny z mineralnym. Nie można tych trzech grup mieszać ze sobą np. syntetyk z mineralnym.A polskie oleje są naprawde OK i za rozsądną cenę. |
bieszczadnik lada 2106 Sosnowiec | 2005-01-16 22:14:16
czyli jesli mam olej lubro 20w/50 olej mineralny moge tak w malej ilosci dolac lubro gaz 15w /40? chcialem dolac tego do gazu i zobaczyc czy to mi cos da bo na gazie duzo km robie.. ??? |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2005-07-18 07:55:32 Nagle. Nie wiem tylko w którym momencie. Panewki mam nowe, co prawda wymienione bez szlifu. Ciśnienie oleju było dotychczas idealne. Silnik chodzi bez stukow, coprawda nieco głośniej. ----------------- Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie. |
Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-07-19 00:43:23 To zobacz najpierw tą zębatkę, o której pisałem.
U mnie dawało cośtam ciśnienia, że wskazówka drgnęła, ale kontrolka nie raczyła zgasnąć
Pozdro. |
promil2106 ŁADZIARZ Lada 2106 krakow | 2005-07-20 00:23:39 witam wszystkich klubowiczow mam maly problem, po nieudanej probie wymiany lancucha rozrzadu i kol zebatych oraz napinacza , plozy napinacza itd. po prostu nie moglem odkrecic nakretki kola pasowego) zrezygnowany stwierdzilem ze nic nie zrobie wiecej na ten czas zlozylem reszte (chlodnice) do kupy i wlalem z powrotem plyn do chlodnicy i nie tylko. Zagrzalem silnik, wszystko bylo w porzadku az do czasu jak stwierdzilem ze trza sie zbierac do domu , ale nie ujechalem moze 500 metrow i zaczela sie swiecic kontrolka cisnienia oleju i wskaznik cisnienia oleju stal caly czas na zero. co to moze byc? pompa oleju padla, zabatka napedzajaca pompe oleju sie zaswiecila, moze filtr oleju sie zatkal, moze wypadla zaslepka w wale korbowym? jak to sprawdzic w miare bezbolesnie i bez wiekszych ceregieli? pomocy jestem juz na skraju wyczerpania nerwowego i zrzygnowany (nie dosc ze 2 dni probowalem odkrecic nakretke kola pasowego bez skutku to jak w koncu zrezygnowalem z tego ipozbieralem wszystko do kupy jak bylo to nie ujechalem 500 metrow i sie cos podzialo z cisnieniem oleju a nie chcialem ryzykowac zatarcia silnika i nie jachalem dalej tylko sie wrocilem skad wyjechalem ( |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2005-07-20 13:43:20
No i miałeś rację. Teraz tyklo pytanie, czy musze ściagać miske. Zębatke wymotnowałem po wyjeciu aparatu zapłonowego. Nie wiem tylko jak wyjąc ośkę od napędu pompy. ----------------- Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie. Własnie obejrzałem Knige o ładzie i wnioskuje, że ośke też da sie wyjąc od góry, inaczej musiałaby być trwale połaczona z kołem zębatym pompy. Z nadzieją, ze jest połaczone wieloklinem, ruszam do garażu ja wyjać. Zaopatrzyłem sie w wąskie szczypce
[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2005-07-20 14:03:33 ] |