Płyn do chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wlasnie zauwazylem ze mam plyn na min i chcialbym uzupelnic no i wlasnie nie wiem co poprzedni wlasciciel wlewal , i co zrobic mozna mieszac te plyny i co polecacie do dolania

Zmień cały płyn, to nie jest duży wydatek a w mieście to ważna sprawa. Kup jakieś niedrogie Petrygo, czy jak wolisz Borygo.

Wlej płuyn właściwy dla danego typu chłodnicy (miedziana, aluminiowa) Jeśli się da to bardziej polecam Petrygo.

hm zebym wiedzial jaka mam chlodnice taka jaka montowali w 21072 chyba alu o ile sie nei myle dobra a teraz glupie pytanie jak spuscic plyn pewnie cos odkrecic pod chlodnica i jak spuszcze to gdzie dolewac plyn do zbiornika czy chlodnicy czy obu naraz ? ja to mam dylematy

Jak masz płynu na MIN to bardzo dobrze - bo płyn po nagrzaniu zwieksza swoja objetosc i dlatego musi być zapas w zbiorniczku.

Jak chcesz zmienić płyn to musisz go zlać z układu. Otwórz ogrzewanie, odkrec korek spustkowy z chlodnicy i w bloku. Nastepnie zalej wszystko nowym płynem - najlepiej Petrygo. Rozgrzej silnik i dolewaj bezposrednio przez korek w chłodnicy, przy okazji sciskaj te grube przewody. Niesetety nie pamietam pojemnosci układu chłodzenia w 21072.

Aha w 2107 montowali i miedziane i aluminiowe chłodnice.

Ps. Borygo - różowe, Petrygo niebieskie albo zielone. Przezroczyste woda

to ja mam chyba petrygo bo niebieskie a co do objetosci to jak naleje do maxa to i tak duzo mi jeszcze miejsca zostaje wiec chyba nie problem dzieki

objetość napełniania układu chłodzenia silnika wraz z układem ogrzewania wnętrza nadwozia w 2107 to 9,85 litra (wg instrukcji eksploatacji )