Złomowanie wiecie coś o tym???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko odnośnie złomowania, jakie są najnowsze przepisy ustawy o złomowaniu pojazdów samochodowych i wyrejestrowaniu. Od kiedy obowiązują te przepisy.
Czy na złom mogę oddać tylko karoserię i czy muszę coś za to płacić? Jak najkorzystniej pozbyć się starego auta?

Od kiedy to ?? ale musi to być wyznaczone przez Urrząd złomowisko które wydajen zaświadczenie co im dałeś........

wiec sprawa ma sie tak:

przepisy mowia ze jesli nie oddajesz samochodu kompletnego to musisz doplacic, w polskich realjach jest to jeszcze tak ze na autozlomie zaplaca ci pare groszy za twoje czesci ale nie wszedzie beda chcieli z uwagi na popyt rocznika ktory im oddasz.
sproboj wystawic czesci i rame na sprzedaz moze akurat ktos wezmie chyba ze potrzebujesz wyrejestrowac to zlomowanie jest najlepszym wyjsciem, choc jak oddasz im sama rame to niewiem czy ci zezlomuja cale autko.
popytaj sie na autozlomie co i jak.
mysle ze za rame i cos tam jeszce dostaniesz troche to jest jakies 300 jak jest prosta, albo sproboj na zwyklym zlomie jesli wiesz ze duzo to wazy aale pamietaj ceny teraz sa niskie wiec raczej polecil bym to 1 wyjscie.
pozdrawiam

A co się stanie jeżeli po prostu przestanę jeździć samochodem i przestane opłacać OC??

Cytat:
2005-07-28 14:49:28, McGyver pisze:
A co się stanie jeżeli po prostu przestanę jeździć samochodem i przestane opłacać OC??

Przyjdzie ci wezwanie do zapłaty. Co może się stać.

nie wiesz co zrobić spisz z kimś umowe kupna sprzedaży zawitaj w urzędzie komunikacji pokaż umowe i wyrejestrują ci auto naspępnie udaj sie do firmy gdzie masz ubezpieczone auto i powiedz im ze sprzedałes pokaż umowe i do widzenia a auto potnij spal lub sprzedaj na czsci i problem z głowy

Cytat:
2005-07-28 15:02:08, rikens82 pisze:
nie wiesz co zrobić spisz z kimś umowe kupna sprzedaży zawitaj w urzędzie komunikacji pokaż umowe i wyrejestrują ci auto naspępnie udaj sie do firmy gdzie masz ubezpieczone auto i powiedz im ze sprzedałes pokaż umowe i do widzenia a auto potnij spal lub sprzedaj na czsci i problem z głowy

tez dobre rozwiazanie

Cytat:
2005-07-28 14:49:28, McGyver pisze:

Niestety to rozwiązanie jest złe. W Polsce niestety nie płaci się OC za jeżdżenie samochodem ale za jego posiadanie. Jest to chore rozwiązanie ale co możemy na to poradzić.

Teoretycznie rozwiązanie z fikcyjną umową też jest śliskie do istnieje coś takiego jak Centralna Ewidancja Pojazdów i za jakiś czas ktoś może zacząć sprawdzać co się z jakim autem stało.
Pozostaje zlomowanie.

Ja w 2001 roku złomowałem swojego fiaciora bo miałem bliskie spotkanie z drewnem i zgioł się jak banan, więc oddałem go na złom i kosztowało mnieto 129zł więc nikt mi nie powie że złomowanie jest za darmo albo ze ci dopłacą . Jak się dogadaśz ze złomowiskiem to oni ci go zezłomują, ty z tego auta wyjmiesz wszystko co jest nie metalowe i oni Ci mogą spóścić z ceny ale nie dużo bo swoją część muszą dla państwa oddać z tytułu złomowania (podatek). Więc niestety nie da się na tym zarobić . No ale to było lata temu i to w Olsztynie więc mogło się coś zmienić. Pozdrowionka z Olsztyna.