| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mikso Polski Fiat 125p Street Racer Poznań | 2005-07-13 19:03:22 Jak odpale moje 150 na benzynie też tak jes, bo zapala odrazu. Jak odpalam na gazie, to troche go pokręce i za 3 razem zapali. Wydaje mi sie, że dzieje sie tak za sprawą ze przed odpalaniem cały olej spłynie i zanim podpompuje na góre silnika to już kotrolka wariuje. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-07-13 20:24:20 w sumie kolega ma racje bo mnie kontrolka gaśnie po 2-3 s krecenia na zimnym silniku (np rano) bo pompa musi toche potłoczyć olej wiec jak zapali ci od strzała to upłunie własnie chwila zanim zgaśnie duzo też zależy od temperatury i gestości oleju |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-13 22:00:01 a ja sie zastanawialem kiedys (dawno temu) czemu skoro w rajdowkach (podobno tak slyszalem) sa pompy oleju elektryczne -0 czeu by nie dodac pompy elektrycznej - tak zeby wytworzya cisnienie w magitrali przed 1 zakreceniem - w sumie to wtedy silnik najbardziej sie zuzywa a tak przynajmniej czesciowo byloby po problemie |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-07-13 22:02:26 Albo odciecie zapłonu - i pokrecic rozrusznikiem az cisnienie oleju zgasnie. Wówczas Ingnition Start i palimy ![]() |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-07-13 22:02:49
oni nie mają elektrycznej tylko słuchą miske olejową czyli 2 zbiorniki oleju i 2 pompy poszukaj gdzieś walezy pokazywał swoją |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-13 22:48:41 oki ale czy to mialoby sens w ogole Waszym zdaniem
wiadomo w sporcie to raczej na przechyly podczas pokonywania zakretow jest to potrzebne a w normalnym uzytkowaniu ?? co o tym myslicie ? fakt ze gladź cylindra i tak pozostawalaby nie nasmarowana ![]() |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-07-13 23:48:55 chyba ze ma sie natrysk na denko tloka to i gladz sie zwilzy.
ja nie zauwarzylem nic takiego u siebie.pale i lampka gasnie. moze masz czujnik niezabardzo. |
Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2005-07-14 00:13:29
A jaki jest związek między elektryczną pompą oleju i tzw. "suchą miską"
i do tego jeszcze wpływ na czas do osiągnięca po uruchomieniu (obróceniu) silnikiem odpowiedniego ciśnienia oleju?? |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-14 23:25:32
sorki ale opis to normalnie jak z reklamy castrola magnatexa hmm a moim zdaniem film olejowy splywa jak sie zostawi autko moje zdanie jest takie ze aby wytworzyc cisnienie w magistrali potrzeba doslownie kilku obrotów ale te dosłownie kilka obrotów to wlasnie jest czas w ktorym wiekszosc czesci silnika ulega powolnej i systematycznej destrukcji nie mam moze jakiegos dowodu namacalnego ale powszechnie wiadome jest ze jezeli ktos sie kula ciągle po trasie to jego silnik wytrzyma wiecej niz taki ktory jest uzytykowany w miescie (dom-start-sklep - stop-start-znajomi-stop-start-dom-stop) <--- to tylko przyklad a co do sportowych autek - czy nie jest tak ze na dlugich łukach olej sobie po prostu odplywa?? i ze nie pomogą tutaj przegrodki w misce ?? tak sie zastanawiam bo do łodzi (tych szybszych) byly dlugi czas uzywane silniki 2suwowe i 4 suwy nie wypierały ich tak mocno jak w przypadku autek a to na pewno po czesci przez wzgląd na smarowanie zresztą nie jest rzadkościa silnik 2 suwowy skuterach wodnych i to nie ze wzgledu na rozmiary |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-07-18 15:52:15 ja poobserwowałem kontrolke oleju i stwierdziłem ze gaśnie po jakich niecałych 2 sekundach kręcenia |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-26 00:05:14 Hubiszon ale tu nie chodzi mi o to zeby zastąpic mechaniczną pompe oleju ale zeby ją wspomoc - wytworzyc cisnienie przed rozruchem
ale to tylko moje rozważania i to powaznie dosc luźne |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-28 01:02:51 A ja coś kiedyś gdzieś ( ) wyczytałem/zasłyszałem o akumulatorach ciśnienia ładowanych przed zgaszeniem silnika. Potem tylko jakiś elektrozawór przed startem i wio . Ale ile w tym prawdy a ile baśni... |