Problem konstrukcyjny silnik - skrzynia HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem narazie jeszcze tego nie rozkminilem jak to wykonac ale
chce do 850 zalozyc silnik ktory sie normalnie kreci /w prawo/ i teraz jak to zrobic kto pomoze rozwiazac ten problem i jak to zrobic HELP

skrzynia z malucha/skody/cholera wie czego... np cc700

Założ skrzynię od Zastavy 750 - kręci się w prawo i też ma skrzynię z tyłu.Jest trochę słabsza ale dużo znosi .
Ewentualnie wałek do lewych obrotow do żądanego silnika oraz obrocenie tłokow o 180* oraz analiza pompy olejowej czy da radę w drugą stronę(o ile zmieni się kierunek jej pracy), podbnie z aparatem/systemem zapłonowym.

z malucha bez sensu, nie jest zbyt mocna. a w cc 700 chyba powinna kręcić się w drugą stronę (żuraw kiedyś o tym pisał)

Cytat:
2005-08-16 23:51:30, ziuzio pisze:
Założ skrzynię od Zastavy 750 - kręci się w prawo i też ma skrzynię z tyłu.Jest trochę słabsza ale dużo znosi . Ewentualnie wałek do lewych obrotow do żądanego silnika oraz obrocenie tłokow o 180* oraz analiza pompy olejowej czy da radę w drugą stronę(o ile zmieni się kierunek jej pracy), podbnie z aparatem/systemem zapłonowym.

czym sie roznia skrzynie z zastawy i z malucha ktora jest lepsza moze lepiej do malucha zapodac skrzynie własnie z takiej zastawki???

Jak znajdziesz to pewnie bedzie lepsza.

Z zastavki 750 pasuje jak ulał do 903, bez flanszy. u kumpla taka lezy tylko ze bez polosi i raczej w kiepskim stanie

a) Odwrócić obroty wałka rozrządu ( napęd przez 2 koła zębate ) do tego wałek i napęd pompy orginalny z 850.

albo

b) może da się założyć odwrotnie koło talerzowe w przekładni głównej. Wtedy nic nie trzeba z silnikem robić.

dzieki wszystkim za odpowiedz pozostanie mi niestety zrobienie lewego z prawego wykorzystam stary walek rozrzadu i odwroce tloki o 180 stopni tylko niewiem jak z pompa wody bedzie musze 1 rozebrac w cenach pogladaowych z 900

Przeloz talerz dyfra - roboty z dostosowaniem zajmuja okolo pol godziny czasu, a narzedzia jakie potrzebujesz, to standardowe klucze plus diax. Wszystko.

klucze i diax to no problemos tylko niewiem jak odwrocic ten cholerny dyfer skrzynie rozebralem ale nie widze jak to zrobic moze jutro w pracy zrobie fotke jak to wyglada i moze cos doradzicie
dzieki

no to mam juz fotke roznicowego jesli ktos to ogarnial to niech mi powie jak moge obrocic ten roznicowy

naprawde bede bardzo wdzieczny za otrzymana pomoc z waszej strony w odbudowie mojej 850
dzieki

No to zonk - jak widac skrzynka od 850 znacznei sie rozni od maluchowskiej czy cc700 w okolicach roznicowego:

i z racji niesymetrycznosci raczej sie go obrocic niestety nie da...

dzieki wielkie Zuraw fiat to zawsze muci sobie cos wymyslec wiec pozostajie niestety przy silniku ktory sie w lewa manke kreci a mialo byc tak piknie

A moze zaastosowac skrzynke od 126p?