Katalizatorek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Po czym poznać że katalizator wymaga wymiany tzn jest zapchany. I czy wtedy warto zamienić do na strumiennicę.

Podjedz do stacji diagnostycznej na analize spalin. Struminica - duzo halasu, prawie 0 przyrostu mocy.

Charaktrystyczny zapach po zakończeniu jazdy, czuć siarkowodór, a jak się zapcha to samochód robi się strasznie zdławiony, traci moc, nie wkręca się na wysokie obroty.

Witam.
Ja np nie mam katalizatora i powyzej 3 tys obrotow slychac metaliczny odglos. Czasmi tez smierdzi mi strasznie ayto. Ze nie wspomne o tym ze mam przekroczona emisje pewnych zwiazkow. Odwlekam wymiane katalizatora bo licza sobie w stolicy 600 za zamiennik. Czy dobrze czynie- nie wiem. moze ktos to tutaj skomentuje. Co do strumienicy- to moze ona zmniejszy halas podczas jazdy powyzej 3 tys - ale nie bede w to inwestowal. Zaloze sobie kiedys tam katalizator- co by cichuto jrezdzic.

Ja chyba też nie mam kata bo ciekawy dźwięk powyżej 3tys.
podobny był u ojca po wydłubaniu...kata
Jak się zapcha to obroty do 3tys. i muł niesamowity pod górki trza ostro redukować no i przedmuchy na złączu przed katem a potem to nawet potrafi wydmuchać uszczelke pod kolektorem wydechowym

i co dalej?? Zwlekasz z wymiana??
Ja mam ta pewnosc ze w srodku jest pusto- jakis tam mistszcz sprawdzil pukajac go (;]). mula nigdy jeszcze nie zlapalem powyzej 3 tys.

No nie mułowaty to on nie jest w końcu to 1.4
prawdę mówiąc nie mam pomysłu.. aż się zbliży przegląd
ojciec kupił kata z auta powypadkowego i jeździ na nim ale ja bym się bał kupić używke,
przydało by się jakiś zamiennik wszczepić ale nie wiem ile taka przyjemność..
z katem jednak dużo ciszej

Sa różne szkoły poznawania czy kat jest dobrym stanie. a to moje rady może niektórym wydac sie idiotyczne ale mnie jeszcze nie zawiodły!.
1. Przede wszystkim spadek mocy a to w wypadku rozmalenia się kata ktory zablokuje przepływ spalin.
2. jeśli go wyrzuciło przez rore albl jego czesci błąkają sie w środkowym lub ostatnim tłumiku to bedziesz słyszal jak obijaja sie o nie a jeśli go rzeczywiscie wywiało to bedziesz słyszał głuchy dzwięk wydobywający sie z okolic kata.A z doswiadczenia wiem że sprzęt diagnostyczny nie wykryje braku kata w moim poprzednim aucie a był to Kadett wyciołem kata a wartości na analizie były jak z katem kwestia tylko czy motor jest w dobrym stanie.

Cytat:
2005-09-27 15:32:50, daz pisze:
Charaktrystyczny zapach po zakończeniu jazdy, czuć siarkowodór,

Ten zapach jest wynikiem zatankowania zasiarczonego paliwa, a nie padniętego katalizatora.

w stolicy zamiennik kosztuje 600 pln. czyli ciu nie tanio.

600???
to chyba wolę dać diagnoście 100 do kieszni he he

Jazda z pustym katalizatorem morze objawić się terz "pustymi obrotami" w pewnym zakresie, dla tego lepiej go całkiem wyciąć lub wstawić strumienice lub nowy kat.

Cytat:
2005-09-27 15:38:01, Brzoza-junior pisze:
Witam. Ja np nie mam katalizatora i powyzej 3 tys obrotow slychac metaliczny odglos. Czasmi tez smierdzi mi strasznie ayto. Ze nie wspomne o tym ze mam przekroczona emisje pewnych zwiazkow. Odwlekam wymiane katalizatora bo licza sobie w stolicy 600 za zamiennik. Czy dobrze czynie- nie wiem. moze ktos to tutaj skomentuje. Co do strumienicy- to moze ona zmniejszy halas podczas jazdy powyzej 3 tys - ale nie bede w to inwestowal. Zaloze sobie kiedys tam katalizator- co by cichuto jrezdzic.

to że ci brzęczy to możęsz mieć już zużyty wydech i wnętrzności latają po rurze i brzęczą

skad ja to znam LOL tez niedawno przechodzilem problrm z kat. Jakie mialem objawy??!! pojechalem na slowacje i po przekroczeniu granicy mialem problem zeby wyjechac pod gorke (3 osoby w aucie i bagaznik) i problem przy wyprzedzaniu co bylo dla mnie bardzo dziwne zwlaszcza ze mam silnik 1.6 ktorym wyprzedzanie nie powinno sprawiac problemu. aha i jeszcze brzeczenie jakby w skarbonce (szkoda ze nie bylo tam pieniedzy) teraz wywalilem "wnetrznosci" i tak jezdze, ale mysle nad wstawieniem strumienicy albo tlumika rozprezajacego(albo czegos takiego)
P.S sie rozpisalem
P.S 2 wywalaj kata
P.S 3 w kraku sa po ok 300-350 zł
pozdrawiam

P.S 3 w kraku sa po ok 300-350 zł
Co????
Za katalizator 300-350??
Ja pitole - toc to 50% tewgo co w stolicy
. Odpisz mi czy dobrze cie zrozumialem ze kat jest u was po 300-350 Pln.
Daj mi znac jak najszybciej. Czekam na sygnal na prive lub na forum. Bede wdziecznuy za odpowiedz.

Cytat:
2005-09-28 09:21:08, Brzoza-junior pisze:
P.S 3 w kraku sa po ok 300-350 zł Co???? Za katalizator 300-350?? Ja pitole - toc to 50% tewgo co w stolicy . Odpisz mi czy dobrze cie zrozumialem ze kat jest u was po 300-350 Pln. Daj mi znac jak najszybciej. Czekam na sygnal na prive lub na forum. Bede wdziecznuy za odpowiedz.

Dokładnie zapłaciłem 440pln z montażem na ul Lindego1 firma "Rurdech".Katalizator " bosala "( oczywiście nowy z gwarancją) samochód mondeo 1,6 16V.

a ja taki uniwersalny /do wspawania w miejsce strego/ mam po 260zł - of cource nófka funkiej nie śmigany

Tak tak zgadza się katy w kraku są w tych cenach ale nalkeży dodać że to są uniwersalne katy -wiem bo kiedyś szukałem do poprzedniego car-a i były właśnie te w tej cenie.A odnośnie adresów to prawie w kazdym zakładzie zajmującym sie wymiana tłumników mają w tej cenie UNIWERSALNE katy.

Zaraz zaraz.
Co to znaczy uniwersalny. Znaczy sie ze jak w sytolicy ide do speca to on daje mi kata do Forda i dlatego jest drozej?? jak sie pytalem tegoz speca to powiedzial ze to co mi wstawia bedzie do mnie pasowac i to jest rzemieslniczy kat. Bo oryginalny to uuuuuuu cena z kosmosu. pomozcie mi bo mam metlik i jestem w szoku- ze u w krakowie takie takie katy.
Jeszcze jedno pytanko.
Czy jak sobie sprowadze przez znajomych taki kat to nie bedzie problemu zeby go wspawac w stolicy. Czy kat ma jakies uszczelki i inne gadzety??

Uniwersalny bosal różni się tym od orginalnego (też bosala) że nie posiada końcówek i wieszaków.Mozna go zatem zaadoptować do dowolnego auta o pojemności silnika przewidzianej do niego po uprzednim odcięciu końcówek i wspawaniu ich do tego uniwersala.
I cena jest taka jaką podawałem wcześniej.Jeżeli Ci powiedzą tłumikarze dużo wyższą cenę to poprostu im podziękuj i jedz do innych.Ja też spotkałem się z dużą rozpiętością cen za ten sam katalizator u różnych tłumikarzy.