Jak wymienia się płyn chłodzący ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam Lantrę 1.5 8V , 92r. To mój pierwszy samochód...muszę wymienić płyn chłodzący bo w chłodnicy jest woda, a mrozy tuż tuż...płyn mam ale nie wiem dokładnie jak go wymienić żeby czegoś nie zepsuć...byłbym wdzięczny za pomoc

" szukaj na forum"

" szukaj na forum"

RATUNK, RATUNKU

wziąłem się sam za wymianę płynu chłodzącego w Lantrze 1.6 i chyba coś spieprzyłem.....otóż zlałem stary płyn poprzez odkręcenie spustu w chłodnicy i górnego wlewu; następnie gdy już przestało zlatywać na 5 sek zapaliłem silnik sądząc że coś jeszcze wyleci z układu, ale nie wyleciało. Zalałem chłodnice 2 litrami octu + wodą destylowaną (do zbiorniczka wyrównawczego też dolałem, może nawet trochę ponad MAX-a).
Przejechałem 15 km i....zbiorniczek wyrównawczy zachowuje się jak gejzer. Ni stąd ni zowąt potrafi wypluć móstwo wody(z octem zachlapując całą komorę silnikową. Dodam że poziom wody w zbiorniczku wyrównawczym już opadł ale nadal "erupcje" ze zbiorniczka maja miejsce.
Trochę sie marwtię

Dlaczego tak sie dzieje?
Może zapowietrzyłem układ (o ile to możliwe)?! jeżeli tak to co teraz?

HELP

i już po sprawie.
odpaliłem silnik, przekręciłem ogrzewanie na max, odkręciłem korek chłodnicy i zalałem wodą destylowaną pod korek.
Układ się odpowietrzył.

Dobre rady przy wymianie:
1) ogrzewanie na max-a
2) zalewać chłodnicę pod korek.

Pozdrawiam
Bartek