Biale pod korkiem oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,dzisiaj zauwazylem ,ze pod korkiem oleju mam jakas biala maz (jakby troche bialej farbki nalal),co to moze byc ?niedlugo sie wymiana oleju szykuje.

Było.........

Często jest to przyczyną oleju słabej jakości lub źle dobranego, jednak również jest to jeden z typowych obiawów uszkodzonej uszczelki pod głowicą. Sprawdź poziom płynu chłodniczego czy nadmiernie nie ubywa i kolor spalin z rury wydechowej jak biały to może być uszczelka.

Jak nalałeś Lotosa ......to masz
Jeśli nie...patrz post o uszczelce .

Panowie panowie ostygnijcie To nic strasznego Prawdopodobnie po prostu dostało się pod korek trochę wilgoci i w połączeniu z olejem zrobiła się emulsja. Nic wielkiego. Jak w zbiorniczku wyrównawczym będziesz miał śmietanę to wtedy możesz zacząć się martwić. Bez paniki

Cytat:
2007-09-02 19:48:02, doman1001 pisze:
Panowie panowie ostygnijcie To nic strasznego Prawdopodobnie po prostu dostało się pod korek trochę wilgoci i w połączeniu z olejem zrobiła się emulsja. Nic wielkiego. Jak w zbiorniczku wyrównawczym będziesz miał śmietanę to wtedy możesz zacząć się martwić. Bez paniki

pewnie masz racje,mzoe to byc wilgoc spod korka,w zbiorniczku wyrownawczym jest tylko jakis brud(brazowa woda,ale nie tlusta i nie smierdzaca olejem,paliwem,babelkow tez niema)

Powinienem juz olej zmienic moze to tez byc powod,chociasz z tysiac km temu zadnego maselka niewidzialem.

Bardziej sie martwie,ze cala pokrywa zaworow w oleju jest jak otworze korek na wlaczonym silniku,ale korek nie spada jak go poloze.

Nie ma tragedii ,trochę się ochłodziło a i szczelność nie zabogata . jak cos mam silniczek po kapitalce na zbyciu - żartuję , wymień olej - to mu napewno nie zaszkodzi . Biały nalot pod korkiem ,gdy juz zimne noce, to normalne.

Cytat:
2007-09-02 19:55:56, maspex pisze:
Bardziej sie martwie,ze cala pokrywa zaworow w oleju jest jak otworze korek na wlaczonym silniku,ale korek nie spada jak go poloze.

A czego sie spodziewałeś?? Przecież tam jest olej i go może wychlapywać Jak korek nie spada to dobrze

Cytat:
2007-09-02 20:18:55, doman1001 pisze:
A czego sie spodziewałeś?? Przecież tam jest olej i go może wychlapywać Jak korek nie spada to dobrze

tak,tylko nasluchalem sie roznych opini,ze niepowinno nic leciec

a jezdzisz na gazie czy na benzynie - bo slyszalem ze od gazu podobne rzeczy sie dzieja (ale nie wiem czy to budja czy prawda)

Bujda bujda

Cytat:
2007-09-02 19:55:56, maspex pisze:
....Bardziej sie martwie,ze cala pokrywa zaworow w oleju jest jak otworze korek na wlaczonym silniku,ale korek nie spada jak go poloze.

dla pewności sprawdź czy jest drożne odpowietrzenie

nalot na korku przy obecnej pogodzie może się pojawiać, szczególnie przy starym oleju w silniku i jeżdżeniu na krótkich odcinkach

ja tez mialem takie cos ale winnym aucie.w fordzie fiescie. tam urzywalem oleju lotos moze 'marek-b' ma racje. no a dzialo mi sie to tak tylko jak sie zimna robila pogoda i jezdzilem tylko na krotkich odcinkach. na inny forum mi pisali ze to normalne.
ale dokladnie od czego sie to bierze to sam nie wiem. moze oleje niektore maja takie wlasciwosci. a moze cos jest nie tak w silniku .
no a teraz w hyundaiu mam olej mobil no i sie ni takiego jeszcze nie robi (ale nic nie wiadomo )

[ wiadomość edytowana przez: OpawelQ dnia 2007-09-04 14:39:51 ]

Witam
A ja się nie zgodzę że biały nalot może być przyczyną że jeździmy na lotosie. Przez ostatnie lata ja leje wyłącznie lotosa pokonuję co dziennie czy to zima czy lato krótkie odcinki drogi (do 7 km) i nigdy takiego czegoś nie miałem ani teraz ani wcześniej gdy jeżdziłem na queakerze.