Olej w skrzyni biegow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wymiana oleju w skrzyni biegow... gdzie znajduje sie wlew a co gorsza gdzie jest spust oleju zagladam w kanale nie widze go nie mam pojecia gdzie sie znajduje

Olej spuszcza sie odkrecajac dekielek skrzyni (najlepiej kup od razu uszczelke do niego).
Natomiast korek wlewu jest, hmm... nie bardzo wiem jak to opisac, moze ktos ma zdjecie?

Wymieniasz bo musisz, chcesz, czy lubisz?

Patrzac od przodu auta na dekielek skrzyni, korek wlewu znajduje sie blizej konca dekla po jego lewej stronie na boku (na pionowej sciance). Po jego wykreceniu warto zakrecic juz nowy.

Cytat:
2005-07-21 14:34:36, Hornblower pisze:
Po jego wykreceniu warto zakrecic juz nowy.

Nowy korek? A po co? - naprawde nie wiem co tam sie moze zepsuc, czy przeciekac

Ja tez nie wiem. Zaleca sie zastosowania nawego korka jak i nowej uszczelki. Poza tym korek kosztuje grosze.

1. Korek nie kosztuje tak mało gdyż ma wbudowany magnes.
2. Korek wlewu nie jest wyposażony w uszczelkę.

Pozdrawiam - SpeedR

dla spokoju kupiue korek

korek jak korek - wazne, zeby olej byl dobry - polecam syntetyk

syntetyk przy 180 tys kilometrow????

Ale to do skrzyni, nie do silnika

Tylko syntetyk, inaczej IMO nie ma sensu wymieniac, chyba, ze poziom za niski.

mam ten wynalazek( w zlym i dobrym tego slowa znaczeniu) niedlugo , ale z tego co sie orientuje , to olej w skrzyni jest na cale jej zycie i sie go nie wymienia

Cytat:
2005-07-27 15:27:05, sweeper23 pisze:
mam ten wynalazek( w zlym i dobrym tego slowa znaczeniu) niedlugo , ale z tego co sie orientuje , to olej w skrzyni jest na cale jej zycie i sie go nie wymienia

Wg instrukcji serwisowej, wymiana co 30 tyś. km.

Olej podobnie jak i płyn chłodniczy traci z czasem swoje właściwości.

Nigdy nie wierzę w płyny "dożywotnie".

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2005-07-27 17:19:22, SpeedR pisze:
Wg instrukcji serwisowej, wymiana co 30 tyś. km.

A to czasem nie dotyczy automatu?

zaleznie od zrodla w kazxdej ksiazce co innego. Samochod ma 180 tys z czyststej ciekawosci chce zmienic (juz zmienilem mial slaba lepkosc teraz lepiej biegi wchodza raczej)