BMW 316 1,8M10 gaznik +gaz Pali jak smok!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Auto pali mi 18l gazu w miescie! Nie wiem czy to jest norma ale chyba nie. Moze ktos wie ile powinna mi palic. A moze nadmierne spalanie gazu spowodowane jest zle dzialajaca przepustnica. A moze odkrecilem za duzo powietrza a skrecilem gaz zeby mniej palila, i to spowodowało paradoksalnie zwiekszenie spalania . Pomozcie please

Mi przy słabym gazie M40 1.8 potrafi spalic 17l gazu
przy max spokojnej jezdzie 10l

Wiec raczej cos masz nie tak..a co to pozostawiam forumowym gazownikom..pzdr

Zaznaczam ze jezdrze spokojnie i nie wciskam bo i tak jakis problem mam z gaznikiem i mowiac wprost jezdrze "polonezem". Po trasie (100-120) pali jakies 13l a raz spaliła mi 12,5l i to na pierwszym biegu przejechalem z 40km (korki).
Nie wiem co jest bo jak ma sie silnik 1,8 (szacuje 70KM) to po co skoro pali tyle co 2,5 (170KM). Cos musi byc nie tak

Cytat:
2005-07-29 14:50:06, NorbertK pisze:
Zaznaczam ze jezdrze spokojnie i nie wciskam bo i tak jakis problem mam z gaznikiem i mowiac wprost jezdrze "polonezem". Po trasie (100-120) pali jakies 13l a raz spaliła mi 12,5l i to na pierwszym biegu przejechalem z 40km (korki). Nie wiem co jest bo jak ma sie silnik 1,8 (szacuje 70KM) to po co skoro pali tyle co 2,5 (170KM). Cos musi byc nie tak

Przepraszam ale polonez 98' na gazie w trasie przy 100-120km/h palił 8-9l/100km gazu.

M10 gaźnik jednemu z klubowiczów z przyczepką jadąc i to konkretnie załadowana spalił 15l/100km.

Może być to wina:
- mieszalnika(proponuję odkręcić śrubke na dole, by spuścić syf który się tam nazbierał
- filtr gazu (wymiana)
- przedewszystkim membrana może już pękła w mieszalniku(obstawiam to)
- filtr powietrza stary

tyle przychodzi mi narazie do głowy, zakładam, że gaz dobry jest. Tankowałeś na różnych stacjach i to samo?

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-07-29 15:03:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-07-29 15:05:20 ]

Chcesz, żeby ci pomóc w trzech takich samych prawie tematach, a jak ktoś Ciebie(ja) zapytam bo chce pomóc to nic nie odzywasz się(w tym temacie). Tak to Ci nikt nie pomoże... pzdr

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-07-29 17:17:09 ]

No powiedzmy ze 3 ale naprawde zalezy mi na pomocy a jest to rodzaj marketingu . Pozatym jezdrze na Power Shell gas i to samo. Filtr gazu nowy, powietrza nowy, gaz sprawdzony przez gazownika. Wydaje mi sie ze cos z przepustnica nie tak sam juz nie wiem, A to ze rozkreciłem powietrze a skręciłem gaz moze byc powodem zwiekszonego spalania?

Dodam ze mam stara instalacje gazowa (starego typu)

Cytat:
2005-07-29 15:33:54, NorbertK pisze:
A to ze rozkreciłem powietrze a skręciłem gaz moze byc powodem zwiekszonego spalania?

po takim zabiegu auto ma muła większego

ale na beznyni ejeszcze gorszy muł. Tam sa podobno jakies weze od podcisnienia poodlaczane. Zaden meches sie tego na razie nie chce podjac

Silnik 1.8 M40 ma 113KM (bez kata 115) a jest tylko po to bo 2.5 juz nie mieli heeh

Cytat:
2005-07-29 15:57:11, mibhell pisze:
Silnik 1.8 M40 ma 113KM (bez kata 115) a jest tylko po to bo 2.5 juz nie mieli heeh

on ma m10 i 90 koni bo na gaźniku pierburg...

PS: Chyba że Mibhell czegoś nie skumałem...

niom chyba znowu cos nie tak...
TO
Cytat:

BYŁO DO TEGO
Cytat:
Nie wiem co jest bo jak ma sie silnik 1,8 (szacuje 70KM) to po co skoro pali tyle co 2,5 (170KM). Cos musi byc nie tak

A doczytałem że On ma M10

oj przy wszystkim bede musiał dawac cytaty bo sie mnie czepiaja niktórzy heheeh
pzdr

Cytat:
2005-07-29 17:00:31, mibhell pisze:
niom chyba znowu cos nie tak... TO A doczytałem że On ma M10 oj przy wszystkim bede musiał dawac cytaty bo sie mnie czepiaja niktórzy heheeh pzdr

heh, nie CZEPIAM się! Tylko no, stalo się co się stało Boże zgaście te słońce, umre zaraz chyba. A za chwilke idę do auta, które stoi juz 8h w słońcu...

Cos długo dzisiaj w pracy.. ja wróciłem od auta..jak otwarłem i dostałęm powiewem to mnie prawie ogłuszyło potem 2km sałny (klima nawet nie zaczeła wiac zimnym..chyba ) i jak wyszedłem to miałem wszystko do siebie przyklejone

Ale ok urywamy chyba watek bo nas jacys kronikarze czy moderatorzy pogonią..

Oki przede wszystkim filtr powietrza...

Jezeli zdaża Ci się że zgaśnie przy wolniejszych obrotach ( bez wzgledu na temp silnika ) to membranka w mieszalniku

moze też być wyśróbowany i bierze ile dają

Najlepiej jechać do gazownika i po spalinach stwierdzą czy mieszanka jest dobra czy np zbyt bogata

Instalke masz na śróbkach więc dodam że trzeba kręcić obiema tak samo ( to jakbyś chciał samemu próbować)

dodam, że w ostatnim czasie jazda mieszana bez jakiegos super oszczędzania spalił mi 10,5 litra /100km wiec moim zdaniem jest oki.

z przyczepką tak jak jeztom pisał 15 litrów

dodam że też jeszcze na power gazie z shell'a i staram sie jak moge jeździć tylko na nim poweru nie ma ale gaz jest dobry

co do przepustnicy to ja zapodaje tylko zimne, wcześniej brał tylko ciepłe i palił ok 12-13 litrów. przepustnice mam rąbniętą chyba dlatego ją zablokowałem

[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-07-29 20:28:19 ]