Komputer Lantra- problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

I stalo sie (i to juz w drugim moim hultaju- wczesniej w excelu), dzisiaj rano odpalilem auto, ujechalem z 30-40m i auto zdechlo. Pokrecilem rozrusznikiem i nic, nagle dym i spalenizna za oslony pod kierownica, szybkie rozkrecenie oslony - wszystko ok, wiec wiedzac juz co moze byc mniej wiecej przyczyna wykrecilem komputer, otwieram i juz tylko pobojowisko - komputer ma 3 kondensatory i wlasnie 2 na srodku plytki szlak trafil ale tak ze juz popalilo wokolo czesc sciezek rrrrrr , jutro zabieram kompa do dobrego elektronika, moze cos sie uratuje. Kupie kondensatory (pytanie do was jakies specjalne)??? czy normalne o tej samej wartosci?? 16V 100mikro, 50V 22mikro i 50V 47mikroF??, moze ktos dysponuje schematem ECU do lantry 92r 1,6 16v?? prosze o maila na priva.

Na koniec przestroga ddo uzytkownikow starszych hultai z ECU. WYMIENIAJCIE KONDENSATORY W KOMPACH JUZ TERAZ BO TERAZ ZAPLACICIE MOZE Z 10-20ZL POTEM DUZO DUZO WIECEJ

Cytat:
Na koniec przestroga ddo uzytkownikow starszych hultai z ECU. WYMIENIAJCIE KONDENSATORY W KOMPACH JUZ TERAZ BO TERAZ ZAPLACICIE MOZE Z 10-20ZL POTEM DUZO DUZO WIECEJ

święte słowa!!!
Kup takie jakie były, lub na jak najwyzsze napiecie i módl sie , żeby tylko kondziory sie ulotniły...

Cytat:
2005-07-24 18:35:50, Tomasz1023 pisze:
święte słowa!!! Kup takie jakie były, lub na jak najwyzsze napiecie i módl sie , żeby tylko kondziory sie ulotniły...

Wlasnie w tym problem ze troche sciezek sie okopcilo, i kilka innych elementow w najblizszym sasiedztwie nawet nie wiem jak sie nazywaja

Jak poszedł tzw. mikrokontroler to kaplica, bo nigdzie takiego nie dostaniesz!
Zadzwoń do Lipnika, jak sie nie bedzie dało naprawić kompa , tam powinni mieć sterowniki!
Poczytaj sobie jeszcze tu na temat ECU (mitsu -hyundai to prawie to samo)
ECU wejdź w Dane Naprawczo Regulacyjne a potem Kondensatory w ECU

Dzieki Tomasz1023 znam ta strone wlasnie z niej bralem zdjecia jak czyscilem przepustnice. U mnie oprocz kondziow popalily sie te male elemenciki (chyba z 2 sztuki) na zdjeciu na podanej stronie widdac je obok srodkowego kondensatora, pozostala czesc plytki jest w idealnym stanie.), wiec moze cos sie uda uratowac jak nie to tylko lipnik albo szrot i jakas rozbita lanterka. Ciekawe czy podpasowalby komputer z mlodszej lantry zasilanej silnikiem 16v 1,6 mysle tu o lantrach po 96r.???

Prosze o pomoc w sprawie schematu ECU, moze ktos ma login do strony technicznej hyundaia, prosze o podeslanie na poczte j_rozynski@o2.pl schemat ECU, 3 male elemenciki tak sie sfajczyly ze nie wiem co tam jest napisane z schematu mozna by bylo odczytac.

[ wiadomość edytowana przez: jarrni dnia 2005-07-24 19:27:28 ]

Witam,

Komputer sie reanimuje, mam pytanie czy po podlaczeniu kompa nalezy podjac jakies kroki??? cos sprawdzic??? czy przekrecic kluczyk czekac az wszystkie czujniki przesla dane???

Witam,

Komputer sie reanimuje, mam pytanie czy po podlaczeniu kompa nalezy podjac jakies kroki??? cos sprawdzic??? czy przekrecic kluczyk czekac az wszystkie czujniki przesla dane???

Ufff dziala, serwis RTV sie sprawil. Zanioslem tam komputer a tam fachman bez schematu z problemem ale powymienial wszystkie spalone czesci. Kompa odebralem dzisiaj na robote nie dostalem gwarancji ale zostalem o tym uprzedzony - zaryzykowalem, podlaczylem i przekrecilem kluczy silnik zachrobotoal i zgasl ale juz bylo dobrze przekrecilem jeszcze raz i .... sukces auto zaskoczylo, troszke go przegazowalem poskladalem wszystko do kupy i zrobilem kolo wokol swojego osiedla narazie wszystko gra mam nadzieje ze na dluzej A teraz to co najwazniejsze czyli cena wymiana popalonych czesci plus robocizna a zniszczenia byly dosc ogromne (popalone sciezki, zalane i popalone wszystkie elementy wokol kondensatora w promieniu 2 cm, uszkodzony jeden z tranzystorow. Za to wszystko zaplacilem 70zł. JAk polecial mi ECU w excelu to wtedy bylem losiem i pan w warsztacie elektromechanicznym w wawie skasowal mnie za naprawe cale 500zł Mam tylko nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i regenerowany ECU wytrzyma troche.

Nic tylko sie cieszyć! No 500 zł to złodziejstwo! Ale polak polakowi wilkiem! Z ECU nie ma przewaznie kłopotów- jedynie kondensatory i pózniejsze skutki...! No chyba że zamoczysz, lub zawilgnie to mogą sie cuda dziać! 70żł to bardzo dobra cena za naprawe ECU patrząc na to że nie tylko kondziory były do wymiany ale jeszcze inne cześci!