Stuka mi coś z przodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie szukam sensownego wytłumaczenia... stuka mi coś z przodu ale ... końcowki drążków, gumy stabilizatora, mocowanie mc'persona wymienione, wyminione też zostały tuleje metalowo-gumowe wachaczy ( te które są przykręcane do podlogi, tylne) na szarpaku spr. sworznie dolne i stuka szczególnie kiedy autko buja sie w różnych kierunkach na nierównościach ale nie zawsze kiedy droga jest równa i gładka zero stuków. Pomózcie to zlokalizować trochę mnie to denerwuje.

Temat dość mocno był molestowany na forum.
O ile się nie mylę to Łukasz Gajer to ostro męczył.
Raczej nie znaleziono konkretnej przyczyny.

Ja jednak zastanawiałem się z kolegą (Vectra A - też ma te stuki) czy to przypadkiem nie są półosie napędowe.

Mają one pewien luz poprzeczny i może na nierównościach półoś się przesuwa na boki tłukąc o coś?

Tomek mówił o sworzniach drzwi....

Cytat:
Ja jednak zastanawiałem się z kolegą (Vectra A - też ma te stuki) czy to przypadkiem nie są półosie napędowe.

Mają one pewien luz poprzeczny i może na nierównościach półoś się przesuwa na boki tłukąc o coś?

Czy to wpływa na bezpieczeństwo jazdy? Czy tylko na kom. fort

Mam taka samą sytuację
Cytat:
końcowki drążków, gumy stabilizatora, mocowanie mc'persona wymienione, wyminione też zostały tuleje metalowo-gumowe wachaczy ( te które są przykręcane do podlogi, tylne) na szarpaku spr. sworznie dolne i stuka szczególnie kiedy autko buja sie w różnych kierunkach na nierównościach ale nie zawsze kiedy droga jest równa i gładka zero stuków. Pomózcie to zlokalizować trochę mnie to

I sam nie wiem co to może być...

Poszukalem sobie w wyszukiwarce na temat polosi i niewiele tam znalazlem- wiec odgrzewam stary post.
Wczoraj zauwazylem ze mam wlasnie takie objawy jak te opisane ponizej.
Stukaja mi polosie i nie mam pojecia co z tym mozna zrobic.
Maja pewien luz na boki i czasami na nierownosciach stukna.
Czy to mozna jakos wyregulowac czy to trzeba od razy wymienic?

mi tez cos stuka jak po dziura
ch jade,ale tylko sprzodu.tak jakby po lewej stronie siedzial dzieciol i stukal ...

a ja po dziurach latam i nic mi nie stuka

Chetnie bym poczytal cos bardziej na temat.

Witam,
otwórz maskę i porządnie szarpnij za drażek kierowniczy. jak zastuka to masz do wyboru albo luz na maglownicy albo luz na drążku przy połączeniu z maglownicą (u mnie było to drugie). Stukało na nierównościać, a na równym było cicho. Z tego co wiem nie powinno to mieć większego wpływu na bezpieczeństwo .

U mnie dzisisaj tez zaczęło stukać, okazało się że łącznik stabilizatora pękł ze starości na szczecińskiej dziurze. Na szczęście łącznik (śruba na której jest tuleja i 4 gumy) kosztowała 30 zł w polmozbycie i znów jest cicho-do czasu.... następnej wyrwy

No a u mnie po ogledzinach wszystko jest OK. Zadnych luzow. Wszystko cale. Moze to zawiecha mi pada.
Dostalem taka oferte:
Oferta na amortyzatory:
Przednie
123zł.1szt. SACHS
98zł.1szt.DELPHI
95zł.1szt.COFAP
Do przednich amortyzatorów mogą dojść osłony+odbój w cenie 80zł.komplet(2szt.)
Tył
98zł.1szt.SACHS
70zł.1szt.DELPHI
70zł.1szt.COFAP
Sprężyny:
Przód
80zł.1szt krajowe
145zł.1szt.LESJEFORS
Tył
140zł.1szt.LESJEFORS
MONTAŻ CAŁOŚCI AMORTYZATORÓW I SPRĘŻYN 100zł.

Co Wy na to?

U mnie stukało ale jak wymieniłem amorki to przestało ( tz zmniejszyło się o ok. 90 %) bo w Espero coś zawsze stuka . Z tyłu waliło niesamowicie po tych wymianach przodu i tyłu auto zmieniło się na dosyć ciche.

Ja ze stukami poradziłem sobie wymieniając wszystkie amortyzatory
( Kayaba olejowe 240zł. komplet + Górne mocowania 90zł + wymimiana samodzielna). Wojna wydawała się wygrana ale po miesiącu padły końcówki drążków ( nawet Sidem nie wytrzymał więcej niż 30tkm). Teraz mam nadzieję po ich wymianie nastanie cisza, ale mam wątpliwości?????

Cytat:
albo luz na maglownicy albo luz na drążku przy połączeniu z maglownicą (u mnie było to drugie).

Dzieki - tak zobilem i okazlo sie ze mam luz na maglownicy. Co z tym mozna zrobic? Latwo sie to rozbiera a pozniej sklada? Co trzeba miec?- plyn do wspomagania? moze cos jeszcze.