| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dyzio Escorcik ;] Kraków | 2005-08-02 23:28:39 wiem, że temat głowicy był poruszany już milony razy, od razu zaznaczam, że korzystałem z wyszukiwarki i przestudiowałem odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania... dodatkowo grzebałem na sieci w poszukiwaniu odpowiedzi... nie znalazłem nic albo tylko szczątkowe informacje...
Więc tak... noszę się z zamiarem zakupu głowicy na szrocie, czyli używanej, wiem już, że trzeba zwrócić uwagę na to czy gwinty nie są zerwane, czy nie pojawiły się pęknięcia pomiędzy zaworami i czy użebrowanie jest całe. Czy jest jeszcze coś ca co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie urzywanej głowicy? Druga sprawa, czy kupując głowicę kupować ją razem z zaworami i osprzętem do nich? Wiem, że niby identyczne zawory mogą w jedno gniazdo wejść idealnie bez luzów a w drugie już nie. Czy może kupić urzywaną głowicę i nowe zawory? Słyszałem jednak, że takie zawory trzeba dotrzeć czy coś w tym stylu, wytłumaczcie mi proszę o co w tym chodzi i co to daje. Apropo zaworów jeszcze jedno, co daje ich wypolerowanie? Trzecia sprawa - komory w głowicy. Wiem, że są dwa rodzaje. Standardowa i ekonomiczna o kwadratowych komorach. Czy jest ona naprawdę ekonomiczna? Tzn. silnik pali mniej? Hmm? Czy różnica w spalaniu nie jest zbyt widoczna? Nie znalazłem o niej żadnych informacji... Czwarta sprawa. Głowicę kupuję, bo poprzednia właścicielka mojego bolidu lała w bak tylko bezołowiową (rocznik 89 :/ ) auto niby buja się dość dobrze ale w porównaniu do innych - lipa. Domyślam się, że musiały się poprzepalać gniazda i przez to traci moc. Po zakupie głowicy chcę ją splanować. Jeżeli zdecyduję się na zakup ekonomicznej (a chyba tak zrobię) chcę ją splanować o 1,5 mm - podobno jest odczuwalny przyrost mocy i znaczna poprawa kultury pracy silnika. Problem tkwi jednak w tym, że nie mam zielonego pojęcia gdzie z taką głowicą do splanowania się udać w moim pięknym mieście (Kraków) - jeżeli wiecie - napiszcie gdzie, i jeżeli można to przybliżony koszt takiej operacji... Sprawa namber fajf. Wiem że splanowanie o półtora milimetra podniesie stopień sprężania o około 1,9 atmosfery co da w sumie 9,4atm. Fajnie tylko jak to się przekłada na moc silnika? Wysnułem pewną teorię apropo zależności mocy od stopnia sprężania. Maluch seryjnie ma 24 konie i stopień sprężania około 7,5atm, co daje około 3,2km na jedną atm, 3,2km x 9,4atm daje około 30km. Czy moc rzeczywiście może tak wzrosnąć tylko przy splanowaniu głowicy? No i problem naber siks. Czy głowice w poszczególnych wersjach malucha różnią się od siebie? Czy istenieje możliwość, że zakupiona przezemnie głowica, zakładam, ze np. z eleganta nie podejdzie do mojego pierdziocha('89)??? Jeżeli tak to czym się kierować przy zakupie? Z góry dziękuję za pomoc i za uwagę ))
|
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-08-03 00:25:30 Ale żeś się rozpisał
Ad.1 Luzy na prowadnicach zaworowych. Ad.2 Lepiej dorwać komplet, ale sprawdzić czy zawory są dobre można tylko po rozebraniu. Docieranie zapewnia zaworom szczelność - pochodzą trochę dłużej niż 200 km
Ad.3 Ekonomiczna tj. od malucha E razem z wałkiem E dawało ponoć 10% spadku zużycia paliwa. Ad.4 Radziłbym poszukać najpierw usterki w regulacji ( gaźnik, zapłon ) a jeśli już w silniku to może być jeszcze pare innych przyczyn (wałek, uszczelka pod głowicę, kompresja). 1,5 za dużo - będzie spalanie stukowe, chyba że po zastosowaniu wałka sportowego. Planowanie - ul. Nowohucka 88. Ad.5 NIE Ad.6 Podejdzie każda. Patrz tylko żeby nie była od 600 bo ma mniejsze zawory. Ma być napisane 650. |
Bukson F&F Wolny Słuchacz :) Polonez 1500 Bełchatów | 2005-08-03 09:05:15 1,5 mm nigdy nie mialem spalania stukowego.
Smialo mozna splanowac glowice o caly rowek,w zaleznosci od glowicy jest to nawet do 2,5mm.Jak masz mozliwosc kup glowice od Ela jest identyko jak ekonomiczna i mozna juz jezdic na 98 i bezołowiowej. |
wojtas7 F&F Wolny Słuchacz :) suzuki swift gti Wrocław | 2005-08-03 09:19:46 nie ma sensu rozbierac silnika zeby splanowac glowice 1.5mm bo roznica bedzie minimalna. 3mm to juz jakis sens jest. |
![]() dyzio Escorcik ;] Kraków | 2005-08-03 21:10:08 nom panowie, dziekuję za pomoc ![]() |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-08-04 08:12:15
brechtam ja jakos odczulem roznice, zapina teraz 135 na dornietym silniku to chyba ma znaczenie, silnik ma przejechane 98 tys i zapier... jak glupi,, przy tym lyka troche oleju, 0.5 litra na tysiac kilometrow hihihih |
wojtas7 F&F Wolny Słuchacz :) suzuki swift gti Wrocław | 2005-08-04 09:00:08 hmm na serii tez by Ci tak jezdzil. |