Co z rozrządem w Escorciku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem. Czy muszę wymienić rozrząd, autko ma na liczniku 135k, nie wim czy poprzedni własciciel-Niemiec to zrobił. Przy ilu kilometrach na liczniku trzeba dokonać piewszej wymiany? Nie bardzo mam kasę na wymianę, a chcę pojechać nad morze po rodzinkę(2x570km). Proszę o rady

w Twoim przypadku to bedzie chyba 90k km
jesli nie byl wymieniany to lepiej zrobic to jak najszybciej
w profilu masz '93 czyli autko ma juz 12 lat wiec wazny jest tez wiek paska pozatym liczniki sa pieciocyfrowe wiec nie masz 100% pewnosci czy z przodu moze byc 1 czy rownie dobrze 2

Chyba rzeczywiście nie wiadomo co jest w liczniku. Mam nadzieję że Niemiec to zrobił. W ksiązce pojazdu jest coś odnotowane przy 88953km, ale nie wiem jak jest po niemiecku wymaiana rozrządu.

moze pytanie smieszne, ale nie znam sie za bardzo na mechanice.. wybaczcie

nawiazujac do tematu... co dokladnie nalezy wymienic majac na mysli 'rozrzad' , z jakimi kosztami to sie wiaze, czy sa jakies objawy kwalifikujace rozrzad do wymiany tzn. stuki puki itp.
dzieki za odp.

Cytat:
2005-08-08 14:11:00, dyras pisze:
moze pytanie smieszne, ale nie znam sie za bardzo na mechanice.. wybaczcie nawiazujac do tematu... co dokladnie nalezy wymienic majac na mysli 'rozrzad' , z jakimi kosztami to sie wiaze, czy sa jakies objawy kwalifikujace rozrzad do wymiany tzn. stuki puki itp. dzieki za odp.

pasek,rolka badz caly napinacz a co do cen to do kolegi slawas1

no ja jestem dwa dni po wymianie pasek 87 zł robocizna 50 mechanik stwierdził ze nie dawno musiał być wymianiany bo napinacz wyglądał jak nowy ale skąd jak mogłem wiedzieć co poprzedni własciciel w niemczech powymieniał lepieł wydać te sto pare złotych i mieć z głowy niż 1500 zł na remont

Cena nie wygórowana, ciekawe czy we Wrocławiu też tyle kosztuje? . Może jednak bym wymienił?

zmartwię Cię Lesluk
rozrząd do twojego auta to koszt od 300zł w górę /w zależności od producenta/

Dzięki To się zgadza, już dzwoniłem w kilka miejsc, robocizna 200+części. To klęska. Chyba się nie wybiore na razie w trasę . Przeglądałem jeszcze raz książkę, ale nie wiem jak po niemiecku nazywa się wymiana rozrządu, tam przy 90k jest adnotacja - Zahnriemen erneuern.Dzięki za podpowiedzi.

Poszukaj na obudowie paska powinna być tabliczka bądź naklejka z datą i stanem licznika przy wymianie. U mnie jest metalowa z wyrytymi danymi.
Pozdr

Już lecę zobaczyć

Cytat:
2005-08-08 15:23:59, Lesluk pisze:
Dzięki To się zgadza, już dzwoniłem w kilka miejsc, robocizna 200+części. To klęska. Chyba się nie wybiore na razie w trasę . Przeglądałem jeszcze raz książkę, ale nie wiem jak po niemiecku nazywa się wymiana rozrządu, tam przy 90k jest adnotacja - Zahnriemen erneuern.Dzięki za podpowiedzi.

erneuern
1 odnawiać
2 odnowić
3 ponowić

von einem Zahnriemen angetrieben/ są napędzane paskiem zębatym

wiec koelga teraz polaczy dwa tlumaczenia

Znalazłem samoprzylepną tabliczkę, ale nie jestem pewien czy to nie jest orygimalna - fabryczna. Na niej jest kod paskowy z cyframi 250692093331, ponadto Symbol LH i obok P938F29, poniżej 143641. To chyba mi nic nie pomoże, ale znalazłem tez informację że olej był wymieniany w maju 2004r przy stanie licznika 116389, a obecnie mam bez jedynki 20428. Chyba jest to prawdziwy przebieg.Ale dalej nie wiem czy zgodnie z instrukcją wymieniono rozrząd i czy mogę jeszcze spokojnie jechać na 1000km

ja wymieniłem narazie sam pasek pompa wodna nie cieknie napinacz ok to po co ponosić większe koszta skoro pozostłe elementy są ok chyba najważniejszy w tym wszystkim jest pasek
bo jak on pęknie to koszta mogą być jeszcze większe no ale każdy robi jak uważa POZDRAWIAM

tak jak napisalem wyzej wyglada ze zostal wymieniony ale 100% pewnosc bedziesz mial jak zmienia go przy Tobie

Dzięki, to już mnie podbudowało na duchu. Co proponujesz - jechać

Cytat:
2005-08-08 16:57:12, Lesluk pisze:
Dzięki, to już mnie podbudowało na duchu. Co proponujesz - jechać

w kazdzym badz razie bedziesz mial nerwowa droge
ale nie powinno byc tak zle

I jeszcze to tłumaczenie, za które dziękuję. Dopiero teraz je zobaczyłem , ale Gapa

Cytat:
2005-08-08 17:01:48, Lesluk pisze:
I jeszcze to tłumaczenie, za które dziękuję. Dopiero teraz je zobaczyłem , ale Gapa

non problemos

No może nie tak bardzo, jestem mocno podbudowany. Silnik chodzi ładnie nic nie słychać, moze będzie dobrze. Autko jest cacy, niemiec o nie zadbał przed sprzedażą, zrobił zawiedzenie, wymienił olej i filtry. Trochę tylko go korozja podjada przy wlewie paliwa i w paru jeszcze malutkich miejscach, ale to drobiazg, juz to sam zrobię. Dzięki za pomoc. :