Nawiew na filtr stożkowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z dostaniem odpowiedniej rury do poprowadzenia zimnego powietrza spod samochodu na stożek.
Pierwotnie użyłem do tego aluminiowego flexa fi=90mm, ale się nie sprawdził ze względu na przecieranie. Szukałem po różnych sklepach czegoś w zastępstwie, ale niestety nic odpowiedniego nie udało mi się dostać.
Jak Wy rozwiązaliście problem doprowadzenia "świeżego" powietrza? Jeśli macie jakieś patenty to proszę, podzielcie się nimi.
Gdyby odpowiedział ktoś z łodzi to proszę również o namiar na jakieś źródło.
Z góry dziękuję...

Pozdrawiam,
Bartek

aluminiowy flex czyli to co ty tylko sprobuj to w jakikolwiek sposob przymocowac do samochodu zeby nie latalo i nie przecieralo sie juz. Mozesz tez sprobowac z plastikowa rura od wentylacji (okragle lub prostokatne)

Niestety mam mało miejsca pod machą i żeby odpowiednio poprowadzić nawiew muszę go nieźle powyginać. Flex oczywiście jest zamocowany, ale i tak wpada w rezonans i po kuilku tysiącach przetarł się w miejscach gdzie stykał się z mocowaniami.

Jesli mogłbym prosić to napisz mi gdzie można dostać takie rury wentylacyjne i czy są one wystarczająco długie (ok 1,5 m)

ja wsadziłem taka rure jaką montuje sie do okapów kuchennych(aluminium)..., ładnie wygląda,można ja wyginac,rozciagac, wszedzie sie zmieści...mozesz kupic troszke wiekszą to jak ją upchniesz to nie bedzie latac...

Kolejnego flexa nie chcę tam wkładać bo za kilka tyś pojawię się znowu na forum z tym samym problemem.
Kolega borys wspomniał coś o plastikowej rurze wentylacyjnej. Pytanie tylko gdzie to kupić. Wczoraj "zwiedziłem" castorame praktikera i kilka mniejszych sklepów z tego typu rzeczami jednak nigdzie nie znalazłem czegokolwiek co by się nadawało.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to byłbym bardzo "dźwięczny"