Można podpiąć 2 mocne głośniki do 4 wyjść od radia??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę podpiąć 2 dość mocne kolumny 3 kanałowe (muzyczna 160 watt 4ohmy), radio bez wzmacniacza -ma 4x 50 wat 4-8ohm .

Wiem , że kolumny są za mocne , ale czy można by było je podpiąć do 4 wyjść na głośniki? Tzn. do jednej kolumny chciałbym podłączyć 4 kable , czyli z dwóch wyjśc zrobić jedno mocniejsze??

Czy w takim ukłądzie nic się nie uszkodzi??

[ wiadomość edytowana przez: kwasnyRoland dnia 2005-08-05 14:00:46 ]

nie wiem po co tak chcesz zrobic?? to ci nic nie da. ewentualnie przegrzewanie sie koncowki mocy. Tobie chyba raczej chodzi o mostkowanie kanalow ale w radiu koncowki sa nie mostkowalne

Chciałem tak zrobić bo kolumny są troche za mocne ,no chyba że podpięcie w sposób normalny tych mocnych kolumn nie uszkodzi mi radia ??( o ile w ten 2 sposób je nie uszkodzi)

ps nie wiem o chodzi z tym mostkowaniem , masz na myśli to co ja z podpięciem kablów od 2 głośnków z wyjść od radia do jednej kolumny?? jakbyś mi powiedział byłbym Ci wdziędzny

[ wiadomość edytowana przez: kwasnyRoland dnia 2005-08-05 20:01:14 ]

jezeli chodzi o mostkowanie to sie robi to tak ze bierzesz plus z jednogo kanalu a minus z drugiego... ale w radiach to nie zda egzaminu gdyz sa niemostkowalne . Ale ja nie widze sensu podlaczac kolumn w samocghodzie... ani to gra ani buczy... lepiej zinwestuj kaske w dobre glosniki na przod potem ewentualnie jakis woofer w bagaznik i podejzewam ze bedziesz zadowolony

hehe ja też to wiem ale niechciałem kradionego i wydalem całą kase