Jakie nakrętki do alusków?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem na allegro aluski. pewnie przyjda w tym tygodniu i teraz zastanawiam się nad nakrętkami.

Słyszałem ze do alusów mają być inne niż do felg stalowych.
Możecie mi powiedzieć czym się różnią. I czy zwykłymi nie dam rady przykręcić alusów?

znalazłem na allegro coś takiego:

Oryg., nowe nakrętki pełne do ALUFELG FORD!!!

Pisze że orginalne do fordowskich felg. Ale te felgi co kupiłem nie są raczej orginalnie fordowskie i zastanawiam się czy te nakrętki będą dobre.

no i to wychodzi w sumie 128 zł za komplet. Chyba troche drogo, ale ja się nie znam.

prosze o wszelkie rady!!

Dokładnie takie musisz kupić bo ja założyłem niby uniwersalne i zniszczyłem sobie gniazda, więc musisz zainwestować w nakrętki specjalnie do alusków

Cytat:
2005-07-31 21:56:10, spychacz pisze:
Dokładnie takie musisz kupić bo ja założyłem niby uniwersalne i zniszczyłem sobie gniazda, więc musisz zainwestować w nakrętki specjalnie do alusków

znowu wydatek ....

ale dzięki za odpowiedź

A ja miałem i sprzedałem

ja mam zalozone do alusow nakretki od stalowych felg... pewnie niedobrze, ze tak zrobilem ale nie mam kasy na te nakretki!! mialem na poczatku problem bo sie nie chcialy dokrecic(dokrecalem mocno a z odkrecaniem nie bylo problemu, jakby byly juz poluznione...) ale jakos trzymaja felgi na swoim miejscu

pytlar a probowales je ostatnio odkrecic - obawiam sie ze ci sie juz to nie uda

Ja jak już pisałem też miałem inne śruby i dopiero jak kupiłem od Darka nakrętki do alusów , przy odkręceniu zobaczyłem moje gniazda i aż mi się przykrozrobiło jak wypadały opiłki moich felg. Więc radze wszystkim kupić takie śryby które są przeznaczone do alu. Pozdro.

to może mam ktoś na sprzedaz używki w dobrym stanie technicznym. Bo w felgach które kupiłem i tak nie będzie ich widać więc stan wizualny nie bardzo mnie interesuje...

A z tej listy nakrętek i śrób, które były by do Forda odpowiednie?

LISTA

oki, aluski przyszły. Tylko tak się zastanawiam czy by ich profilaktycznie ni ewyważyć przed założeniem. Niby są z jeżdżącego samochodu, ale kto wie...

na 100% sprawdź, czy są proste. Moje miały być super-hiper a jak weszły na wyważarkę, to było bicie - niewielkie, ale było (oczywiście nie mówię tu o mojej przeze mnie "wyprostowanej)

Cytat:
2005-08-01 08:34:16, PUNIU pisze:
pytlar a probowales je ostatnio odkrecic - obawiam sie ze ci sie juz to nie uda

odkrecalem ostatnio kola i nie bylo najmniejszego problemu!! ciezko do dopiero sie odkreca u mnie stalowki... sasiad polamal swoj klucz jak odkrecal mi kola

Cytat:
2005-08-03 13:14:43, Kielek pisze:
na 100% sprawdź, czy są proste. Moje miały być super-hiper a jak weszły na wyważarkę, to było bicie - niewielkie, ale było (oczywiście nie mówię tu o mojej przeze mnie "wyprostowanej)

no i już wyważone, jednak nie były idealne.
no i 35 zł poszło....

Ale przynajmniej dowiedziałem się mniejwięcej jakie nakrętki mam kupić. Wiem już nie nie potrzebuje oryginalnych fordowskich. Tylko zwykła storzkowe, tylko gdzie to kupić bo w wulkanizacji gość nie miał.

Ja mam te uniwersalne niby ale stożkowe choć u mnie nie zdały egzaminu zrobie fotke to ci wyśle a w sumie jest o takim profilu co na zdjęciu ze strony co podałeś ta po lewej na górze (nakrętka)

Cytat:
2005-08-03 13:45:14, spychacz pisze:
Ja mam te uniwersalne niby ale stożkowe choć u mnie nie zdały egzaminu zrobie fotke to ci wyśle a w sumie jest o takim profilu co na zdjęciu ze strony co podałeś ta po lewej na górze (nakrętka)

A na fotce z tej aukcji?

aukcja

no nie takie a szkoda oddałbym ci ja za prawie darmo

no dobra to jak z tymi nakrętkami, jakie w końcu mają być??

Wiem że podaje się rozmiar w dormacie np.

12x1,5x30xCH19

Co do dwóch pierwszych wymiarów to już znam Czyli 12x1,5 = średnicaxskok gwintu.
następny do długość i tu sie zastanawiam, a ostatni to numer klucza w tym przypadku 19 (czy taki jest w essim)?

do tego wiem że musi być stożek

ale za to nie wiem czy przelotowa czy pełna?

Ja mam przelotowe, bo ich pod dekielkami nie widać. Za to w oryginalnych fordowskich nakrętkach ten stożek jest ruchomy w stosunku do "rdzenia". Nie wiem jak to opisać, ale po prostu stożkiem mogę kręcić względem tej części z gwintem.

I zdaje się kąt stożka jest inny w stalowych niż w alu.

kąt stożka jest inny i nakrętki od alu "mogą" pasowac do balchy, ale nie odwrotnie. Co gorsza kąt jest chyba nieznormalizowany i w zależności od producenta felg może być inny (ale to chba bajki albo jakieś wyjątki).
Tak jak Maks pisze - najlepsze są z ruchomym pierścieniem
takie
albo
takie

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2005-08-03 18:09:37 ]

no tak, ale jak już wcześniej pisałem, te felgi któr mam to nie są felgi fordoskie. Są to felgi ATS. Oglądał je wulkanizator, który tez ma forda i powiedział że do tychy felg można założyć normalne nakrętki stożkowe i nie trzeba kupować tych drogich fordowskich. Więc teraz chodzi tylko o długość bo resztę to już wiem czyli

12x1,5x??xCh19 stożek

Ps. przed chwila właśnie wróciłem z próby kupna, ale nic z tego nie wyszło, bo w kilku miejscach nie mieli wogóle, w jednym mogą mieć za tydzień a w ostatnim gość akurat wyszedł 5 sek przedemną