| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-03-22 11:51:09 Przy wymianie paska rozrządu ustawia się fazy rozrządu (przez odpowiednie ustawienie rolek prowadzących). Jeśli wymieniałeś nie w ASO to na bank masz ustawione na oko (chyba że mechanik dysponował dwoma przyźadami do ustawiania faz). Być może to powoduje drgania. Więcej info w TISie |
![]() -Mietek- Omega 2.5 V6 Jastrzębie Zdrój | 2004-03-26 00:34:19 Corolo miałeś racje to te nieszczesne koła to powodowały były krzywe (niewiedzieć dlaczego) ale juz jest gitara auto śmiga
dzieki i pozdrawiam |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-12-30 01:07:18 naprawde nie ma zadnych zamiennikow?
Moze od Mariosa uzywki lyknac? Mam podobnie tyle ze na kazdym biegu i jest to denerwujace ![]() |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-12-30 02:38:43 mam rozumiec ze do mojej sa zamienniki? ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-12-30 13:04:37
hm, ale drgania i odgłos jest tylko w opisanym wyżej przypadku. Miałem w kilku autach nadgryzione zębem czasu lub uszkodzone "ostrą" jazdą poduszki i drgania / tłuczenie występowało cały czas - a tutaj tylko w jednej określonej sytuacji. Boję się, że coś z automatem złego się zaczyna, ale nie wiem co sprawdzić, czego szukać... cóż, zagęszczam ruchy ze zbiórką gratów na swap-manual.
to akturat przy A-24v słyszę ostatnio dosyć często |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-12-30 21:43:18 miałem u siebie to samo
przy N i P brak drgań, na D z hamulcem bez dodania gazu trzęsło wibrowało wszystko w kabinie. wymieniłem poduchy i się skończyło. ale nie musi być tak u Ciebie |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2007-03-14 19:13:14
po pewnym czasie muszę coś dodać do tematu
po pierwsze, MEGA_3 znowu dał mi dobrą diagnozę
choć przy sprawdzaniu wszystkie poduszki wyglądały ok, jednak to było przyczyną wibracji. może się komuś przyda: po drugie, są zamienniki poduszek i to za rozsądną cenę po trzecie, wszystkim z R6 radzę regularnie sprawdzać stan tulejki metalowo-gumowej w prawym amortyzatorku silnika - normą jest wyrobienie się górnej tulejki, następnie przenoszenie silnych wibracji na poduchę i przez to błyskawiczny jej zgon. |
MarcinCD Opel Omega B CD 2.5i Toruń | 2007-03-17 13:41:53 Witam! Moze byc tez ze na P i N jest niby ok choc tak naprawde nie jest bo po prostu silnik ma lzej i wydaje sie ze chodzi lepiej a na Drive zaczyna wibrowac poniewaz ma obciazenie - w tym momencie silnik wykazuje mniejsza sprawnosc z powodu zlego ustawienia rozrzadu. Mialem taki przypadek przy Audi 80. Pozdrawiam |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2007-03-17 19:01:19
może ktoś zgłębić tą tajemną wiedze, o co chodzi z ustawianiem faz. Przecież ustawiając pasek na kołach zębatych na rozrządzie, ustawiamy przez to fazy rozrzadu. Czy sie mylę??? Jak reguluje się fazy poprzez rolki prowadzące???? |