MotoNews.pl

Zarowki/halogeny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam takie pytanko, jakie zaroweczki/halogenki mozna wlozyc do Espero (chodzi mi o swiatla mijania)tak zeby mocno dawaly (po drodze oczywiscie a nie po oczach ).
Moje sa juz troszke stare (lewa lampa jest nowa, prawa niestety nie) ale pomyslalem,ze moze cos takiego TUTAJ wlozycz.

Co o tym sadzicie ?

Zbedne wydanie kasy czy wartosciowy zakup za te 40 dychy ?

po pierwsze nawet nie patrz na zarówki które w opisie mają xenon itp...

jak chcesz kupić dobre żarówki to ja mogę ze swojej strony polecić philipsa blue vision (koszt ok 60 zł z postojówkami)

możesz też zainteresować se philipsem nightguide - też fajnie świecą...

niektórzy polecają tez osram cool blue/ hella blue light /osram silver vision....

jak chcesz tanio to mozesz kupić tungsramy megalight + 50%.... miałem takie ale swieciły tylko kilka miesiecy po czym jedna powiedziała pa pa....... dawały jednak lepsze światło od serii

a przede wszystkim to zastanów się nad wyczyszczeniem odbłyśników......

u mnie po czyszczeniu jest niebo a ziemia!!!

jak jeszcze wsadzisz przekaźniczki to już w ogóle jest odjazd !!!

tylko prosze nie kupuj tych pseudo xenonów....

pozdro

HMMmmm
Ja podchodze do tego dość sceptycznie-ja kupilem takie żarówki
super białe niby 50% wiecej światła za 25zł w macro a potem
takie same widziałem na allegro za 50zł-i obawiam sie ze tak
samo moze byc z tymi-co do tych żarówek które ja kupilem to
świecą troche lepiej ale ciągle to żadna rewelacja niejest

Jednak jeśli komuś by się udało kupic takie żaróweczki które
świecą znacznie lepiej to chetnie bym je kupił

A ja sie zastanawiam czy niemozna by gdzies kupic żarówek np.
70/80w-oczywiscie jest to niedozwolone ale pomimo
wszytskiego.... kupił bym je

Gdyby ktoś chciał sobie pogadać to od razu powiem :
wiem ze żarówki mocniejsze niż 60W mogą powodowac
nagrzewanie/topienie/odkształcenie odbłyśnika/reflektora

Przekaźnik na światła tez mam

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-01-21 11:35:28 ]

Cytat:
2006-01-21 11:28:27, Kolber7 pisze:
po pierwsze nawet nie patrz na zarówki które w opisie mają xenon itp...

Tak sie wlasnie zastanawialem czy to cale niebieskie swiatelko to nie jest jakas sciema, wole widziec co mam przed autem a nie zachwycac sie ladnym kolorem swiatla

Cytat:
2006-01-21 11:28:27, Kolber7 pisze:
a przede wszystkim to zastanów się nad wyczyszczeniem odbłyśników...... u mnie po czyszczeniu jest niebo a ziemia!!! jak jeszcze wsadzisz przekaźniczki to już w ogóle jest pozdro

Wyczyszcze, tylko jest gdzies na forum jakis manual jak najlepiej to zrobic tak,zeby nic nie uszkodzic, jakich srodkow uzywac i tak dalej ?

a co do przekazniczkow, o co z tym chodzi ? wiem wiem, jestem zoltodziobem

Cytat:
ak chcesz kupić dobre żarówki to ja mogę ze swojej strony polecić philipsa blue vision (koszt ok 60 zł z postojówkami)

Mam takie, co prawda nie za 60 a za 22 złote i jak dla mnie to żadna rewelacja. Na śniegu jest efekt, ale na ciemnej nawierzchni niewielka różnica w porównaniu z orginałem.

Cytat:
2006-01-21 11:50:51, bobson pisze:
Wyczyszcze, tylko jest gdzies na forum jakis manual jak najlepiej to zrobic tak,zeby nic nie uszkodzic, jakich srodkow uzywac i tak dalej ? a co do przekazniczkow, o co z tym chodzi ? wiem wiem, jestem zoltodziobem

manuala chyba nie ma.....

sposób czyszczenia jest następujący:

musisz zdjac reflektor z auta
następnie odpinasz spinki
później podgrzewasz opalarką i podważasz cienkim nożem... musisz objechać tym nozem cały obrys reflektora.. oczywiście podgrzewając opalarką.....

odbłyśnik czyścisz miekką husteczką higieniczną np... z dodatkiem ludwika i wody...

moje reflektorki czyścił Czarek chyba płynem do mycia szyb....

efekty czyszczonka oceń sam

>

(wyczyszczony jest odbłyśnik świateł długich....... mijania nie ruszany...)

co do przekaźników to chodzi o to że podpinasz reflektory poprzez przekaźniki do aku po to żeby dostawały stałe wyższe napięcie....
jak dostają wyższe napiecie to żarówki świecą jaśniej...

w espero napięcie dochodzące do reflektora jest ciut niższe niż powinno...

u mnie przekaźniki czekja na montaz...

jak zamontuje to opisze co i jak

pozdro

Cytat:
2006-01-21 12:07:07, Adamo8 pisze:
Mam takie, co prawda nie za 60 a za 22 złote i jak dla mnie to żadna rewelacja. Na śniegu jest efekt, ale na ciemnej nawierzchni niewielka różnica w porównaniu z orginałem.

za 22 zł 2 żarówki???

chyba jakas podróba

2 szt za 22 zeta, kupione w Auchan, jeszcze są. Czy podróba? Możliwe, ale na opakowaniu jest Philips Blue Vision.

Cytat:
2006-01-21 12:23:08, Kolber7 pisze:
za 22 zł 2 żarówki???
chyba jakas podróba

Fcale nie
Tutaj masz dwie żarówki H1 MEGALIGHT plus 50% za 19 PLN + koszty wysyłki
Ja je zakupiłem i miałem je w ciągu dwóch dni w domciu
Wsumie wyniosło mnie to 25PLN
Będe je montował jak tylko założe przekaźnik i wyczyszcze lustra w lampach

ja próbowałem wyczyscic te relektory-ale nic mi z tego neiwysżło-
różnica jestfaktycznie-ZAJEBISTA-niestsety niemoglem zdjąc szkła
przenigo-niemam opalarki-myślisz kolber ze da sie to zdjac w inny
sposób??

Cytat:
2006-01-21 13:07:31, Adamo8 pisze:
2 szt za 22 zeta, kupione w Auchan, jeszcze są. Czy podróba? Możliwe, ale na opakowaniu jest Philips Blue Vision.

jeżeli by to był orginał to cena jest śmiesznie niska

nawet wartałoby kupić tego wiecej i wystawić na allegro.....
masz może jeszcze opakowanie??? zrób zdjecie jeżeli mozesz..

pozdro

Cytat:
2006-01-21 13:09:32, krzychu_ch pisze:
Fcale nie Tutaj masz dwie żarówki H1 MEGALIGHT plus 50% za 19 PLN + koszty wysyłki Ja je zakupiłem i miałem je w ciągu dwóch dni w domciu Wsumie wyniosło mnie to 25PLN Będe je montował jak tylko założe przekaźnik i wyczyszcze lustra w lampach

drogi Krzysiu... przeczytaj o jakie żaróweczki mi chodziło

megalight j miałem kupione w sklepie bodajrze za 26 zł .....

pozdro

Cytat:
2006-01-21 13:49:02, tommi3737 pisze:
ja próbowałem wyczyscic te relektory-ale nic mi z tego neiwysżło- różnica jestfaktycznie-ZAJEBISTA-niestsety niemoglem zdjąc szkła przenigo-niemam opalarki-myślisz kolber ze da sie to zdjac w inny sposób??

z tego co Czaruś mówił i co widzialem to klej w reflektorach po rozgrzaniu robi się elastyczny i tylko w taki sposób można zdjać szkła....

musisz czymś podgrzać klej......

inaczej połamiesz plastik z obudowy

pozdro

Zdjac to zdjac, ale potem przykleic to z powrotem, tak zeby nie parowalo

Cytat:
2006-01-21 15:05:56, QLogic pisze:
Zdjac to zdjac, ale potem przykleic to z powrotem, tak zeby nie parowalo

silikon rulezzzz

Witam
Ja swoja przygode z ulepszeniem swiecenia swiatel mijania w Espero zaczalem od zakupu lepszych zarowek !! (wybor padl na Osram Silverstar +50%) i juz bylo o niebo lepiej niz seria !!
Nastepnie zostaly zamontowane przekazniki do w/w swiatel i znow sie troche rozjasnilo
Wczesniej pomierzylismy z Robertem_S jakie roznice w nap. sa miedzy pradem z aku a pradem dochodzacym do zarowki i u mnie bylo tylko ok. 1V straty (z aku wychodzilo 14,4 V -> zarowka dostawala cos ok. 13,4 V), ale Robert mial 2V straty !! z aku 14,3 a do zarowki dochodzilo u niego 12,3 V .

A co do czyszczenia odblysnikow (luster) to tez rozklejalem reflektor, ale zamiast opalarki zastosowalem... suszarke do wlosow i dluuuugim nozem (szt. 2 ) podwazalem na calej szerokosci i powoli ogrzewajac rozszczelnialem go
Takze jak ktos nie ma opalarki to smialo suszarka do wlosow da rade.!

Cytat:
silikon rulezzzz

A ja nawet kropelki zadnego silikonu nie dalem sklejajac je spowrotem tylko ten sam klej podgrzalem i scisnalem obudowe i wsio hula do dzis juz prawie rok i nigdy nie bylo zaparowania !!
pozdr

Cytat:
2006-01-21 12:21:18, Kolber7 pisze:
... odbłyśnik czyścisz miekką husteczką higieniczną np... z dodatkiem ludwika i wody... moje reflektorki czyścił Czarek chyba płynem do mycia szyb....

Jeśli użyjesz wody to Wyłącznie DESTYLOWANEJ! ...po "kraniczance" zostaną Ci białe (np.) zacieki

Cytat:
2006-01-21 20:23:22, bogdan1 pisze:
Jeśli użyjesz wody to Wyłącznie DESTYLOWANEJ! ...po "kraniczance" zostaną Ci białe (np.) zacieki

dokładnie zapomniałem dopisac

musi być destylowana

pozdro

Dzieki Panowie za rady, teraz tylko uzbroje sie w suszarke, noz, jakis srubowkret, wode destylowana, pur do naczyn i jakas szmatke delikatna no i oczywiscie reflektor :]

Ale najpierw, wymienie zarowy i zobacze jaka bedzie roznica :]

P.-S. a o co chodzi z tym przekazniczkiem ?

Cytat:
2006-01-21 15:08:01, Kolber7 pisze:
silikon rulezzzz

A jeszcze tak sie dopytam dokladnie - jaki konkretnie silikon, bo tych wybor jest ogromny