KATALIZATOR - PADLINA.... i co dalej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
własnie wczoraj postawiono mojemu essiemu diagnozę, że posypał sie wkład ceramiczny w katalizatorze (dzwoni jak w kaściole...) To dlatego maszyna straciła "jaja" i spaliny wydmuchnęły sobie kanalik w uszczelce pod kolektorem wydechowym...
Doświadczonych "grzebaczy" proszę o radę czy sa jakies sposoby na uniknięcie zakupu orginału, bo jakoś u mnie "golec uOrkiestra" ostatnio...jakieś reparaturki mi się obiły o uszy...czy jakimś małym tłumikiem go oszukać?... mufta, bo lajkonik jestem

1. strumienica
2. pusty "tłumik"
3. zakup zamiennika
4. zakup ordzinala

niech ci wywala z niego resztki pospawaja i zaloza spowrotem

a ja powiem tak:
w niebieskim wywaliłem kata i została wspawane rurka
oczywiście pozytywnych skutków to żadnychj nie przyniosło
negatywne tak /bądź co bądź na przeglądzie jakby mi zbadali spaliny to na pewno nie przejdzie/

jak masz za zbyciu 260zł to bym kupił na twoim miejscu uniwersalny do wspawania

Cytat:
2005-08-10 09:08:26, maly_smok pisze:
niech ci wywala z niego resztki pospawaja i zaloza spowrotem

Hmm...
Ja tak mam i osobiście nie polecam, bo dudni jak cholera, obudowa działa jak puszka rezonansowa. Niektórzy wspawowywują( jak się to pisze? ) w obudowę kata rurkę, taką przelotówkę, aby się niebiescy nie czepiali. A niektórzy wywalają puszkę i zakładają rurkę. To są chyba najprostsze sposoby.

W Brodnicy w "Polmo" robią takie elementy montażowe w kształcie katalizatora, z jakimiś rurkami w środku. Cena do mkV ok 120 PLN. Chyba sobie sprezentuję.

tak dla orientacji byłem w ASO i do mojego, chcieli za kata chyba ze 2'500 pln

Jak coś to mam do sprzedania z mojego 1.4 wycięty katalizator. W środku porcelanka elegancka, mechanik powiedział że katalizator książkowy a mi się zachciało strumienicy (takiej za 50zł z allegro), w sumie żadnych różnic nie zauważyłem. Teraz czeka mnie wymiana środkowego bo ten się posypał całkiem i tłucze się holernie.

Na temat strumienic tutaj można sobie poczytać, i nie tylko strumienic

PS YaNkEs-69, czy zauważasz różnicę w dzwięku? Się pytam, bo zastanawiam się nad wstawieniem sobie zamiast kata, a nie chcę aby wyło mi jak teraz.

Ja miałem posypanego kata a potem wycięte wnętrzności i chodził jakwarszawa bez tłumika to też wstawiłem strumienice za 50zł allegro( nie dla zwiększenia osiągów ) tylko by coś było podobnego do kata , no i zaskoczył mnie dźwięk przy moim sportowym tłumiku jest super. Cicho z przodu i miło mrucząco z tyłu. Polecam jako półśrodek tylko nie oczekuj poprawy mocy itp. Dźwięk poprawia na 100%.Pozdro.

Janek-S, powiem tak : z tyłu mam tłumik KM który za cichego nie uchodzi i jakiś ten jego dźwięk po wstawieniu "strumienicy" zrobił się ładniejszy. Nie jest głośniej ale tak bardziej "mrucząco"

Jak cos to mam rurke gotowa do wkrecenia(nic nie trzeba spawac tylko przykrecic tak jak jest katalizator) zamiast kata do MKV - szcxzegoly na priv