MotoNews.pl

Schemat instalacji el. do el. szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Kupiłem już siłowniki z prowadnicami, przyciski do sterowania szybami i klapą bagażnika, siłownik zamka klapy bagażnika, przekaźnik, oraz wszystkie kostki potrzebne do zrobienia instalacji.

Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą do Was, Drodzy Klubowicze, o przesłanie mi jakiegoś schematu, jak to połączyć w funkcjonującą całość.

Dzięki

[ wiadomość edytowana przez: DarasBB dnia 2005-08-04 20:24:41 ]

w książce obsługi jest schemacik
a jak nie posiadasz to podaj mi swój adres mailowy

K_Kalina@poczta.fm

Cytat:
2005-08-04 20:23:30, DarasBB pisze:
Witajcie, Kupiłem już siłowniki z prowadnicami, przyciski do sterowania szybami i klapą bagażnika, siłownik zamka klapy bagażnika, przekaźnik, oraz wszystkie kostki potrzebne do zrobienia instalacji. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą do Was, Drodzy Klubowicze, o przesłanie mi jakiegoś schematu, jak to połączyć w funkcjonującą całość. Dzięki [ wiadomość edytowana przez: DarasBB dnia 2005-08-04 20:24:41 ]

Ile dales za to i gdzie? Jesli mozna wiedziec.

to ja się głupio zapytam - a sprawdziłeś, czy przypadkiem nie masz już położonej instalacji?? Bo jeżeli masz, to cała impreza polega na przynitowaniu silniczków i podłączeniu wtyczek

Cytat:
2005-08-05 12:59:32, Kielek pisze:
to ja się głupio zapytam - a sprawdziłeś, czy przypadkiem nie masz już położonej instalacji?? Bo jeżeli masz, to cała impreza polega na przynitowaniu silniczków i podłączeniu wtyczek

Prosto to rozpoznać ja nie miałem instalacji i poznałem to po tym że w drzwiach nie matakiej przejściówki odkręcanej z pinami, jest tylko wtyczka taka żółta do głośników, jest cieńsza niż normalnie ale mogę się mylić

Cytat:

Ja jak ostatnio demontowałem tapicerkę drzwi to zauważyłem taką okrągłą złączkę z czterema chyba kablami idącymi do złączki drzwiowej. Pytanie brzmi - czy może to być instalka do szybek ?

Cytat:
2005-08-05 13:40:14, Arson pisze:
Ja jak ostatnio demontowałem tapicerkę drzwi to zauważyłem taką okrągłą złączkę z czterema chyba kablami idącymi do złączki drzwiowej. Pytanie brzmi - czy może to być instalka do szybek ?

Możesz mieć instalkę ale sprawdź czy w drzwiach masz kable jeżeli tak to sprawdź czy masz tam wtyczki. Jeżeli jest to czarna płaska wtyczka z jednej strony zaokrąglona a z drugiej ścięta to jest instalka do szybek jeżeli żółta z dwoma konektorami ułożonymi prostopadle do siebie to instalka do głośników

[ wiadomość edytowana przez: misiolino dnia 2005-08-05 13:51:10 ]

Właśnie że okrągła z czterema kablami wielkości wtyczki w drzwiach , a głośniki mam podłączone. Nawet jakieś fotki zrobiłem żeby zapytać na forum co to ? A może to coś od centrala , którego nie mam a powinienem mieć ?

Cytat:
2005-08-05 13:55:31, Arson pisze:
Właśnie że okrągła z czterema kablami wielkości wtyczki w drzwiach , a głośniki mam podłączone. Nawet jakieś fotki zrobiłem żeby zapytać na forum co to ? A może to coś od centrala , którego nie mam a powinienem mieć ?

Wrzuć fotki na forum to coś będzie można bliżej powiedzieć bo tak to nie bardzo wiadomo

Oj chłopcy, chłopcy...

Dziekuję serdecznie za troskę, ale wierzcie mi, iż rozeznanie zrobiłem bardzo "dogłębne" (szukałem w drzwiach, w tunelu i w desce rozdzielczej), a śladów instalacji do el. szybek nie znalazłem.

Co po niektórym wystarczy iż powiem że posiadam wersję CL.
(Dopiero w modelu CLX jest poprowadzona instalka)

Maver,
Za prowadnice z siłownikami i przełączniki dałem 190zł
Natomiast za wszystkie potrzebne kostki, przekaźnik, zamek bagażnika z siłownikiem i uszczelkę do drzwi kolejne 40zł.

Wszystko to kupił dla mnie Krzysiu (niesztof), który wczoraj rozpoczął nowy post "Wypasy z rozbitej Ghia" -czy jakoś tak.

Ponieważ ja już wybralem sobie w/w rarytasy możecie zapytać Krzysia o inne interesujące Was bonusy.

PS. Dzięki Gosia i Darek !!!

Arson, założe się o pifko, że to jest wtyczka do centralnego

Kiedy grzebałem w swoim było tam tylko 6 kabelków.

4 do centrala i 2 do speaker'a.

Dzisiaj minął pierwszy dzionek prac.
Efekt?
Klapa bagażnika otwiera się po naciśnięciu magicznego guziczka tuż obok ster. el. szybkami.
Podnoszenie klapy będę instalował w późniejszym terminie.

PYTANIE:

Jak wykonać zabezpieczenie, aby przycisk nie działał w trakcie pracy silnika?

Chcę mieć pewność, żę nikt przez pomyłkę w czasie jezdy nie otworzy bagażnika kiedy będzie chciał otworzyć okno.

Cytat:
2005-08-05 15:07:44, DarasBB pisze:
Dopiero w modelu CLX jest poprowadzona instalka

I tu bym polemizował bo w moim clx nie ma śladu instalki ....

Ja widziałem 3 clx i w każdym były kabelki, ale były to modele po 95 roku

No to jest dziwna sprawa, z tymi instalacjami bo u mnie w CLX-ie 93/94 była pełna instalacja w drzwiach i podpięcie prowadnic było tylko kwestią podłączenia wtyczki Posiadam także instalkę elektryczną pod el. szyber Taki to CLX

Już kiedyś poruszaliśmy temat oznaczeń i zależy to też w dużym stopniu od kraju bo w każdym dają co innego a oznaczenia różne liczy się różny standart życia w jednym kraju standartem będzie to a w innym więcej lub mniej. Taki to już podział jest. Mój samochód w standarcie ma dwie poduchy wspomaganie, abs, szyberek ' 96 r. Święty natomiast ma jedną poduche bez absu ale ma centralny zamek tak to różnie bywa
Powiem tak oznaczenia nie mają najmniejszego znaczenia

Ja w swoim niemieckim CL z 95 dostałem ABS, centralny, 2x SRS Airbag i wpom. kierownicy.