Wyjazd do wilna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wybieram sie w najbliższy weekend do Wilna. W związku z tym mam kilka pytanań do osób, które znaja tam sytuację.
1 Jak wygląda tam sprawa ze stacjami LPG - czy tam coś takiego wogóle istnieje i ewentualnie jak z jakością gazu oraz typem złącza gazowego.
2. Jak wyglądają tam stan dróg i oznaczeń ewntualnie jakieś niuanse w ich przepisach i sposobie poruszania.
3. Czy dużo jest Milicji(Policji) i jak jest z przestrzeganiem przepisów, kontrolami, mandatami i radarami.

Z góry dzięki za wszelkie info

Cytat:
1 Jak wygląda tam sprawa ze stacjami LPG - czy tam coś takiego wogóle istnieje i ewentualnie jak z jakością gazu oraz typem złącza gazowego.

Raczej nie bedziesz mial problemu, moze nei tak duzo stacji jak u nas ale sa. Zlacze to samo.

Cytat:
2. Jak wyglądają tam stan dróg i oznaczeń ewntualnie jakieś niuanse w ich przepisach i sposobie poruszania.

Drogi glowne znacznie lepsze niz nasze, jakies lokalne to potrafi byc masakra - zwirowka i jeszcze gorzej...

Cytat:
3. Czy dużo jest Milicji(Policji) i jak jest z przestrzeganiem przepisów, kontrolami, mandatami i radarami.

Niestety musisz uwazac na ichniejsze sobaki... Mandaty maja wysokie i bardzo je lubia wlepiac polskim kierowca
A litwini jakos dziwnie przepisowo u siebie jezdza... zupelnie inaczej niz u nas...

No to trochę mi się rozjaśniło w temacie wyjazdu, dzięki za info. NAjgorsze w tym wszysdtkim jest to, że coś mi ciągle stwarza problemy przed wyjazdem - w niedzielę zaczęła cieknąć chłodnica, na szczęście dzięki Kobar'owi mam już do założenia drugą. Wczoraj rozwaliłem oponę i muszę przed wyjazdem nabyć 2 oponki na przód, bo mam tam "bardzo typowe" 195/50/15 Firestony Firehawk i raczej jednej nie dobiorę w tak krótkim czasie. Mam nadzieję, że to koniec niespodzianek przed wyjazdem, bo za chwilę się okaże, że $$ przeznaczony na wyjazd pójdzie w eksploatację Esperaka.

jak nie wymieniales poduszki pod skrzynia biegow to schyl sie pod samochod i zobacz czy nie wisi na ostatnim wlosku
mnie sie urwala na dzien przd wyjazdem dzieki bogu a nie w trasie

Cytat:
2005-08-10 10:37:04, cezariusz pisze:
jak nie wymieniales poduszki pod skrzynia biegow to schyl sie pod samochod i zobacz czy nie wisi na ostatnim wlosku mnie sie urwala na dzien przd wyjazdem dzieki bogu a nie w trasie

Mam to zamiar też dzisiaj zrobić, tym bardziej, że zbieram się również do jej wymiany. Mam nadzieję, że jeszce nie będzie tak z nią tragicznie.

ja byłem niedawno w Wilnie, bardzo bardzo fajne miasto....wspaniałe centrum handlowe

ceny paliw sa podobne do tych w Polsce (aczkolwiek nie tankowałem) bo miałem full gass i full benzin, co do policji to stary....za granicą radzę nie przekraczać 80km/h, tam gdzie jest 40 jedz 35 bo z tamtejszą policja nie ma gadki a mandaty są naprawde ogromne, przewaznie drogi są o kilka kategorii lepsze niz w Polsce, dobrze oznaczone....ogólnie cool ale trza naprawde się wlec jezeli nie chcesz dostac mandatu

ja dostałem mandat jadąc bardzo wolno i niby w terenie zabudowanym (a wokół tylko kopy siana) i jak jest ograniczenie predkosci to ZWALNIAJ