MotoNews.pl

Uwaga na przewody hamulcowe (tzw giętkie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po przejechaniu prawie 180 tys km i kilku malowaniach stwierdziłem iż warto wymienić ww przewody. Mechanik patrzył na mnie jak na nawiedzonego ale uparłem się . Jakie było jego zdziwienie gdy po wymianie wszystkich przewodów gumowych okazało się iż jeden z tylnych był prawie całkowicie przetarty i tylko można było to zobaczyć po jego wyjęciu. I pytał się z kąd ja wiedziłem że trzeba je wymienić. Czy ktoś też miał taki problem? Czy to tylko przypadek?

Witam.

Mi kiedyś pękł przewód elastyczny przy przednim kole na przeglądzie.
Fart niesamowity .Auto miało przejechane coś ok.100kkm.
Najgorsze ,że w zadnym sklepie DU nie mieli tego przewodu.Okazało się że pasuje od opla astry.

I tu właśnie się kłania zalecenie wymiany wszystkich przewodów hamulcowych i płynu.
Oczywiście zalecenie jest wymieniać co dwa lata.

[ wiadomość edytowana przez: Adamo8 dnia 2006-08-05 12:39:19 ]

mój ma 11 lat bez wymiany przewodów. We wszystkich moich samochodach wymieniam przewody.

No to niezly fart miales. Ja mam naraziete same od nowosci, ale msuze wymienic plyn, przeczyscic klocki przod to mzoe i bym te rpzewody odrazu wymienil przynajmniej elastyczne. ile placiles za nie ?

muszę sprawdzić, bo nie pamiętam.

Cytat:
2006-08-05 12:38:26, Adamo8 pisze:
I tu właśnie się kłania zalecenie wymiany wszystkich przewodów hamulcowych i płynu. Oczywiście zalecenie jest wymieniać co dwa lata.

... ...wszystkie przewody hamulcowe wymieniać co 2 lata ??? ....Najlepszy pomysł jaki słyszałem od początku historii motoryzacji !!

No widzisz, a Ty jeszcze ani razu nie wymieniłeś

Cytat:
2006-08-05 17:23:02, maskekk pisze:
No to niezly fart miales. Ja mam naraziete same od nowosci, ale msuze wymienic plyn, przeczyscic klocki przod to mzoe i bym te rpzewody odrazu wymienil przynajmniej elastyczne. ile placiles za nie ?

50 kilka złotych za sztukę

okej dzieki wielkie czyli w sumie w 300zl sie zmakne. w next week zaczynam dzialac byly jakies porblemy na co uwazac ?

...kurka wodna... a ja już mam 285 tys przebiegu a nigdy przewodów nie wymieniałem

Cytat:
2006-08-12 10:57:15, ŁUKASZ_GAJER pisze:
...kurka wodna... a ja już mam 285 tys przebiegu a nigdy przewodów nie wymieniałem

Ja miałem malowane espero kilka razy i słyszałem iż po malowaniu mogą puszczać przewody od rozpuszczalnika. Mój ma już 11 lat. Po za tym staram się dbać o bezpieczeństwo. W maluchu już mi kiedyś pękły a w espero są inne prędkości.
Co do trudności przy wymianie, w espero nie wymieniałem ja tylko mechanik. Ale jak sobie przypominam gdy sam w innych samochodach wymieniałem można urwać nakrętki na przewodach metalowych no i oczywiście dobrze odpwietrzyć zaczynając od najdalszego koła, uważać na lakier (płyn chamulcowy żre bardzo lakier) warto też kupić dobry płyn.