Xenony w moim E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiam sie aby zalozyc je w moim autku... czy to prawda ze sa lepsze od halogenow? jakie macie odczucia z zwiazane z ich uzywaniem? Co musze miec zeb takie zalozyc?
Aha przeszukalem forum i nie wiele bylo na temat xenonow...
POZDRAWIAM

oprócz xenonów musisz jeszcze założyć samopoziomowanie do nich oraz spryskiwacze aby to było legalne

Cholera wlasnie zauwazylem ze xenony koszkuja min 1500 zl...moze polecacie jakies nakladki lub jakies specjalne zarowki ktore zwieksza pole widzienia noca?
POZDRAWIAM

byl juz dlugi temat o zarowkach...

No dokładnie był i to dośc obszerny.
Oto link:Żarówki ala XENON

Zarówki sobie daruj a zestaw do przeróbki czyli xeonox + przetwornice dostaniesz na allegro za ok 500zł - niestety nie jest to legalne - bo tak jak juz ktoś pisał muszą być spryskiwacze i zestaw samopoziomowanie - aaale kto by sie tym przyejmował - ja osobiście uważam że te dwa elementy gówno dają a mam xenony w 2ch autkach.

Cytat:
2005-05-28 18:11:28, Aldik pisze:
Zarówki sobie daruj a zestaw do przeróbki czyli xeonox + przetwornice dostaniesz na allegro za ok 500zł

tez mialem xenony. szukalem na allegro ale pozniej doszedlem do wniosku ze sam tego nie zaloze a dac 500zl (minimum) na allegro i potem cos spale to glupota. wiec pojedzilem po elektrykach i dorwalem kolesia ktory robil przerobki. wyszlo mnie to 800zl i koles wyrzucil cale bebechy z moich lamp i zalozyl od mesia okularnika bo ponoc do BMW E36 najlepiej pasuja. spryskiwaczy ani zestawu samopoziomujacego nie zakladal bo policjanci to kretyni i mysleli ze da tam zwykle niebieskie zarowki i nigdy nikt nic nie mowil a efekt jest naprawde super! wiec polecam.

Cytat:
2005-05-28 09:48:06, hz10 pisze:
oprócz xenonów musisz jeszcze założyć samopoziomowanie do nich oraz spryskiwacze aby to było legalne

Mam pytanie
Dlaczego muszą być te spryskiwacze i samopoziomowanie ?????
Pozdrawiam

po to abyś nie oślepiał jadących z przeciwka

Brud na lampie xenonowej rozbija wiązkę światła przez co może ona oślepiać innych a samopoziomy służą do obniżania/podnoszenia "lamp" przy załadowanym aucie, na nierównościach itp. w tym samym celu.

Cytat:
przy załadowanym aucie, na nierównościach

przy załadowanym aucie tak ale nie na nierównościach

Ciekawe jest to, że słyszałem iż w BMW serii 5 E-39 bodajże (model zaraz po E-34) samopoziomy podobno są w lampie i na początku nie montowali spryskiwaczy więć problem praktycznie żaden aby przełożyć

samopoziomowanie owszem jest w lampach (silnik) ale reszta jest poza nimi (czujniki wzniosu zawieszenia) wbrew pozorom to bardzo skomplikowany układ

Co do samopoziomowania to pomaga to tylko wtedy jak mam kogoś w bagażniku bo na każdej dziurze i tak widze jak światło idzie do góry i oślepia innych a co do spryskiwaczy hmm no fajnie bo zawsze czyste i chyba tyle

Ostatnio zastanawialem sie nad xenonami do mojej E34. Slyszalem ze potrzebne sa jakies silniczki samopoziomujace Czy to prawda? A jesli moj samochod ma takie? Bo jak stoje na wzniesieniu to lampy same sie obnizaja lub podwyzszaja... ale nie wiem czy to to Jesli tak to ile bedzie mnie kosztowac kupno lamp xenonowych bez silniczkow?
POZDRAWIAM

Jka chcesz kupic lampy to troszkę kosztuje.
Ale możesz przerobić swoje zakup taki sprytny zestawik na allegro za około 500 PLN.