Wskaźnik poziomu benzyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Może ktoś obeznany z konstrukcją dzisiejszych samochodów poradzi:

Wskaźnik poziomu benzyny w baku działał cały czas poprawnie. Po założeniu instalacji gazowej V generacji trochę głupieje, tzn. w miarę jazdy na gazie pokazuje że ubywa benzyny. Rozumiem że jest sterowany elektronicznie i komputer który oblicza zużyte paliwo i wszystkie te informacje na wyświetlacz po prostu odejmuje sobie stan paliwa w baku.
Jednakże parę razy zdażyło się tak, że po uruchomieniu auta wskaźnik Pb wracał do położenia rzeczywistego (ok 1/3 baku którą wożę). Jednak od 1,5 tygodnia ciągle pali się rezerwa i pokazuje stan zero.

Czy jest jakiś sposób aby np. po każdym uruchomieniu auta komputer sprawdzał rzeczywisty poziom paliwa?
Jak działa mechanizm weryfikacji poziomu paliwa w dzisiejszych samochodach?

Proszę o "wiedzę" i pozdrawiam
Domadm

Witam,
Mam dokładnie taki sam problem w RENAULT ESPACE 2.0 16V 2000r. Instalacja to BRC Sequent 24. W serwisie powiedzieli mi że "w tej instalacji się nie da ", trzeba było brać pełny Sequent bo "tam się da". Próbowałem z przekaźnikiem ale to nic nie daje. W RENAULT OPOLE natomiast powiedzieli że to kwestia dostrojenia instalacji.

Bądź tu mądry i pisz wiersze

Pozdrawiam.

W baku na oko zostało 10-15 litrów !Pb.
Próbnie wlałem 5 litrów i ani drgnął.
Wskaźnik ożył jak zatankowałem ze 30 litrów !Pb i jest teraz ponad połowa baku.

Wynika z tego, że dokonuje pomiaru tylko od określonych poziomów paliwa...

Albo czegoś jeszcze nie kumam, albo to francuska myśl techniczna

Tylko po co wozić te zbędne kilogramy...

Witam,

Jaka instalacja jest w tej LAGUNIE ??
Ja zatankowałem "po korek" benzyny i u mnie nic się nie zmieniło

Mam ten sam problem w peugeocie 1.4 SYSTEM FLY SEQUENT BRC.
Po utrzymywaniu paliwa w zbiorniku poniżej połowy wskaźnik nie powracał do właściwego stanu. Jednak od tygodnia mam prawie pełno i odziwo średnio co 2/3 dni wskaźnik wyświetla prawidłowy stran. Serwis oczywiście powiedział że "ten typ tak ma" i nic się z tym nie zrobi

Piotrek: V generacja icom JTG
Ale to nie ma znaczenia, bo nie ingeruje się w elektronikę samochodu oprócz wtryskiwaczy, które trzeba wyłączać.

No i zauważyłem, że jak !Pb w baku jest ok połowy i więcej, to podczas jazdy "niby" ubywa, ale co jakiś czas (nie wiem jeszcze ile, raz dziennie albo jak) wskazówka wraca do rzeczywistego położenia.

Może oni to zrobili na złość instalacjom gazowym: Chcecie gaz i umiecie oszukać nasze ECU, to za karę będziecie jeździć z pełnym bakiem benzyny!

Pozdrawiam