MotoNews.pl

Dziwny skret przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moj problem bowiem dotyczy hamowania poprostu skreca mi lekko samochod na prawo przy wiekszej predkosci jest bardziej odczowalne uklad kierowniczy jest caly sprawmny nie dawno byl naprawiany zbierznosc kol rowniez byla robiona cisnienie w oponach prawidlowe i takie same jedyne co nie jest w tym rejonie zrobione to bodajrze zwrotnica lewego kolo czyzby to bylo przyczyna czy poprostu jedne szczeki sa bardziej czule co radzicie ?

hamulce !!! tutaj szukaj przyczyny

U mnie sie tak dzialo jak przedni cylinderek sie wysral i zaczal puszczac plyn hamulcowy na szczeke. Ta strona zaczela slabiej hamowac i tak cudowal. Dodatkowo z tylu (z tej samej strony) mialem zapieczony jeden z samoregulatorow wiec mialem wesolo przy ostrzejszym hamowaniu

zanim zaczniesz dłubać jedz na jakąś stacje i sprawdz działanie hampli a przy okazji (jeśli stacja jest dobra) mają sprzęt to określenia geometrii zawiasu w trakcie badania hampli i bedziesz wiedzial co jest grane:]

w moim fiacie przyczyna takiego stanu rzeczy byl zapowietrzy obwod hamulca przedniego i skrecal w lewo poniewaz zacisk lewego kola mocniej zaciskal, po odpowietrzeniu problem znikl.

no ja tez bym stawial na zapowietrzone hamulce, jak dawno nie byly robione to zapewne mozesz miec problem z odpowietrznikami, takze radze zaopatrzyc sie w zapasowe i w jakis dobry klucz bodajże 8, albo jakies chwytne żabki na forum znajdziesz gdzies info odn odpowietrzania (jaka kolejność i takie tam) zycze owocnej pracy

a jesli to nie bedzie wina hamulców to znaczy ze którws mocowanie jest luźne i dane koło przy hamowaniu ucieka..

wsumie jutro i tak jade do mechanika z skrzynia wiec powiem mu aby zagladnol w hamulce