Do ilu pompowac oponki o niskim profilu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
////

[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2005-08-08 20:41:13 ]

przod 2,3 -2,5 a tyl 2,0 --2,2
bynajmniej ja tyle wale

bo zasadniczo to na naklejcen nawet na drzwiach kierowcy to jest przod przy 2 osobach 2.0 , a tył na 2.1
no to ja dałem przód na 21 a tył na 2.2
nie za duzo masz z przodu tego powietrza ???
ps. musisz uwazać bo odleci

Najpewniejszym sposobem będzie podjechać do zakładu oponiarskiego/wulkanizacyjnego, mają przygotowane tabele ciśnień z różnymi rozmiarami opon do różnych samochodów.

Witam
Wlasnie sam jestem ciekaw ja kto jest z tym ciesnieniem, zakladalem swoje alusy 14-stki do accenta na oponach 185/60 w serwisie dopompowali mi na 2.5 a powinno byc przy zwyklych 13-stach 2.1. Sam niewiem ile ma byc, szczerze mowiac sprawdzilem to ciesnienie dopiero po przeczytaniu tego posta.

2,5 - chyba ze ktos ma alusy z gliny
zwariowal ktos - przy tym cisnieniu wypadaja plomby

ja bym dal max 2,2 no moze 2,3 na niskim profilu

zalezy jeszze do jakiego autka - accenty nie sa takie twarde wic spoko mozna dac na luskach i niskim profilu 2,2 2,3 moze nawet 2,4

ale np coupe I na balonach 195/60/15 i cisnieniu 2,5 zachowuje sie jak na drewnianych kolach - TRAGEDIA !!!!
ja daje 2,2 na 205/50/15

pewien wplyw - dos spory maja same oponki (tj ich guma)
ja np mam miekkie uniroyal Rain Sort 1 205/50/15 i daje 2,2

Pozdrawiam

zasadniczo Bools masz racje ale ja nie lubie sie prosić ,o cos bo komentarze "typu a na piwko będzie" lub cos w tym stylu bardzo mnie irytuja a z natury jestem dośc wybuchowy,więc jak ktos ma układ u wulkanizatora i by mi mógł sprawdzic to bylbym wdzięczny mam 205/45/r16, w zasadzie to mozna chyba przod na 22 i tył tak samo

Z tymi zakładami wulkanizacyjnymi to tak nie do końca...
Jeśli chodzi o seryjne opony to chłopaki sobie radzą, ale ilekroć byłem gdzieś ze swoimi to pytają ile mają napompować bo nie wiedzą...

Ja mam 2,4 z przodu, 2,2 albo 2,3 z tyłu - nie pamiętam.

Przynajmniej w zakładzie do którego jeżdżę, mają taką książeczkę w której zawarte są zalecane ciśnienia do różnych rozmiarów opon w samochodzie. Do sonaty był zakres od 14" do 17" w różnych rozmiarach opon, było tego kilkanaście. Wartości dla różnych średnic i profilu opony były różne.

no to Mac juz sam nie wiem znowu
chyba mam za mało bo napompowalem się na 2.1 przód i tył na 2.2 albo cos kolo tego,
zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz dlaczego producent zaleca by z przodu było mniej a z tyłu wiecej(trakcja)
a ty jak piszesz że masz z przodu więcej niz z tylu to juzsam niewiem