MotoNews.pl

MK VII - skaczące obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pomóżcie!! mam essiego z 98 r zetec 1,6 16V z instalką gazową i problem ze skaczącymi obrotami. obecnie nie ma już znaczenia czy na LPG czy PB, na PB ty,lko (!) falują a na gazie od minimum do maxa. przy zimnym silniku na gazie gaśnie całkowicie. Silnik krokowy jest ok, przepustnica też, lambda również. doradźcie czy to będzie czujnik temp? jeśli tak to czy kuipować oryginalny czy podróbkę?

Witam ja mam podobnie tylko ze u mnie na zimnym skacza obroty i czasmi gasnie ale jezdzi dobrze a na cieplym silniku dochodzi do tego jeszcze duszenie samochodu (czasami traci moc) Lambda wymieniona krokowy dobry, pozostaje mi wyczyscic przeplywomierz (tylko narazie niemam takiego wkretaka bo na dziwne srubki jest przykrecony) moze jeszcze potencjometr byc zepsuty. Jak rozwiarzesz problem to daj znac. Pozdrawiam

Polecam sprawdzic czy nie masz przeskokow iskry na kablach WN.Majac takie same objawy wymienilem w serwisie czujnik temp,potencjometr przepustnicy i bylo ok.Jakis czas temu objawy wrocily i mialem przebicie na kablach WN(kable mialem nowe) wymienilem i jest ok.Rowniez jezdze na LPG.POZDRAWIAM