[mkV] dlawi sie na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka,

Mam takie cos: mam instalacje gazowa (jakis prymityw, ale jest i calkiem dobrze dziala).
Na gazie silnik zachowuje sie w porzadku (tylko, nie ciagnie powyzej 4500 obrotow, ale to mysle kwestia tego, ze mam instalacje ustawiona na jazde ekonomiczna).

Po przelaczeniu na benzyne, calkowicie trace moc ponizej 2000
Dlawi sie, aby ruszyc, musze wkrecic silnik na 3000 i dopiero potem puszczac sprzeglo. Jak tego nie zrobie (np. przy skrecie, gdy wrzucam 2gi bieg i obroty spadaja ponizej 2k) to samochod zachowuje sie jakbym wcisna wszystkie hamulce z recznym wlacznie!

Mechanik mowi, ze to kwestia instalacji gazowej - komputer sie przyzwyczail i wariuje potem na benzynie. Generealnie sie przyzwyczailem, ale czasem zapominam i wtedy np. staje na srodku skrzyzowania Zastanawiam sie, czy cos jednak daloby sie z tym zrobic - oprocz wymiany instalacji na IVgeneracje ( bo to chyba pociaga tez wymiane softu w kompie.

Magus

Też mam podobnie ale nie w takim stopniu jak u ciebie. Po prostu na benzynie nie wchodzi ładnie na obroty, dławi sie i krztusi. Nie mam na razie czasu ale jak tylko znajdę trochę to zacznę to sprawdzać ale zacznę od filtra paliwa i od pompki bo coś czuję że daje za słabe ciśnienie.

To nie to (przynajmniej w moim przypadku) - ja juz to sprawdzalem - a przynajmniej moj mechanik. Pompe mam w bardzo dobrej kondycji, a i filtr paliwa mam czysty.
Ja sie niestety nie znam na mechanice samochodowej
Aczkolwiek argument z oszukanym kompem jest realiny...

Dodam, ze wolne obroty nawet na benzynie sa w miare stabilne 900-1100.
Czasem na gazie skacza do 1500, ale wystarczy wylaczyc silnik i wlaczyc i wtedy jest 900.

a w jakim stanie sa wtryski moze leja lub sa zapieczone tak jest niestety czesto ze autko czasami powinno zostac dobrze przegonione na benzynce aha ale wspominales ze autko na gazie traci moc powyzej jakis tam obrotow moze masz za maly mikser od gazu wtedy silnik dostaje za malo powietrza ?

z tym mikserem to zeberko dobrze prawi, wiele gaziarzy nie dobiera miksera do mocy tylko bierze pierwszy lepszy który ma pod ręką.

Ja proponuje, zresetowac kompa, zrobic adaptacje i zobaczyc. U mnie komp lapie blad 46 - cos tam z silniczkiem krokowym. Objaw jest taki, ze jak zrobie adaptacje, to jest ok przez kilka dni, pozniej to samo.
Wlasnie walcze nad tym problemem, ale z marnym skutkiem

Cytat:
2005-08-12 10:09:58, niesztof pisze:
Ja proponuje, zresetowac kompa, zrobic adaptacje i zobaczyc. U mnie komp lapie blad 46 - cos tam z silniczkiem krokowym. Objaw jest taki, ze jak zrobie adaptacje, to jest ok przez kilka dni, pozniej to samo. Wlasnie walcze nad tym problemem, ale z marnym skutkiem

U mnie bylo to samo - po resecie jest ok przez jakis czas a potem znowu czapa Czy jest wogole mozliwosc przeprogramowania kompa aby reagowal gaz/benzyna i dobrze sterowal silnikiem?
Wie ktos jak to jest z programowaniem kompa? Gdzie sie podpiac, jak zczytac/zaladowac softa? Zna ktos jakies stronki internetowe opisujace takie zmiany? Jakis soft? anything

Magus

Czy takie cos da sie podpiac do kompa w mkV (EFI)
www.scantool.net

Cytat:
2005-08-12 10:29:10, magus pisze:
Wie ktos jak to jest z programowaniem kompa? Gdzie sie podpiac, jak zczytac/zaladowac softa? Zna ktos jakies stronki internetowe opisujace takie zmiany? Jakis soft? anything Magus

Nie taniej kupić nowy samochód
No chyba, że chcesz zająć się tym zawodowo

Cytat:
2005-08-12 10:44:34, magus pisze:
Czy takie cos da sie podpiac do kompa w mkV (EFI) www.scantool.net

Da sie ale tylko takiego co obsługuje format OBD2. Ty mozesz zapomnieć. Poza tym słuzy to tylko do czytania kodów i parametrów.
Mam i fajnie działa, ale tylko z EEC V 104pins.

Z darmo tez cos mozna dostac,a lbo raczej sobie zrobic:

obddiagnostics.com/

I jescze forum o tym temacie:
www.mp3car.com/vbulletin/forumdisplay.php?f=37

Ja zasiadam do lektury.

ale to wszystko działa na zasadzie tylko czytania kodów i parametrów oraz działa tylko ze sterownikami pracujacymi w standadzie OBD2. dokładnie tak jak scantool.
Ty mozesz zapomnieć o tym.
U Ciebie jest tzw. wolna transmisja(kody błyskowe) i szybka transmisja( to juz moze troche wiecej, ale nigdzie nie znalazłem schematu i softu do takiego ustrijstwa. A przepraszam, znalazłem , ale koszt min 5000zł)

Tos mnie zmartwil
Czyli nie ma zadnej mozliwosci rozsadnej komunikacji z kompem?
Czyli jedyna mozliwosc przeprogramowania kompa to wymiana chipa? To juz niestety wyzsza szkola jazdy, wiec mozna zapomniec ...

szkoda

Cytat:
2005-08-12 11:03:12, magus pisze:
Tos mnie zmartwil Czyli nie ma zadnej mozliwosci rozsadnej komunikacji z kompem? Czyli jedyna mozliwosc przeprogramowania kompa to wymiana chipa? To juz niestety wyzsza szkola jazdy, wiec mozna zapomniec ... szkoda

Nie koniecznie wymiana chipa. Na przeciwnej sciance co główna łaczówka jest taka zaslepka gumowa(ok 2cmx5cm) za nia jest złącze nazywajace sie chyba J3 i słuzy do przeprogramowywania sterownika, ale do tego potrzebny jest i odpowiedni soft(to mozna znaleźć) oraz hardware ( to tez mozna znaleźć , ale tylko jako gotowe komponenty) co prawda znalazłem schemat , ale do wersji sterowników made BY USA.

Cytat:
2005-08-12 11:15:05, Slawko pisze:
Nie koniecznie wymiana chipa. Na przeciwnej sciance co główna łaczówka jest taka zaslepka gumowa(ok 2cmx5cm) za nia jest złącze nazywajace sie chyba J3 i słuzy do przeprogramowywania sterownika, ale do tego potrzebny jest i odpowiedni soft(to mozna znaleźć) oraz hardware ( to tez mozna znaleźć , ale tylko jako gotowe komponenty) co prawda znalazłem schemat , ale do wersji sterowników made BY USA.

Nie jestem jakos szczegolnie zaznajomiony z nomenklatura w tym zakresie - moglbys podrzucic jakies zwroty (po angielsku) cobym mogl poszukac w googlu?
Jezeli tylko by sie dalo to bym chcial cos zamajstrowac

Wpisz "EEC ford"

Tu masz najtaniej(chyba)

tu kliknij

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2005-08-12 13:01:04 ]

A kala wersja EEC jest w mkV?
Bo widze, ze sporo tego jest ...

Cytat:
2005-08-12 13:00:02, magus pisze:
A kala wersja EEC jest w mkV? Bo widze, ze sporo tego jest ...

EEC IV
www.austincc.edu/cloud/tc_eec.htm

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2005-08-12 15:52:46 ]