2sekundowe bzyczenie spod maski po wyłaczeniu zapłonu 316

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie, Czy ktos moze wie skąd dobywa sie bzyczenie (dzwiek podobny do pracy silniczka elektrycznego), tuz po wyłaczeniu silnika i to nie zawsze tylko czasami. Wyłaczam silnik i czasami pod maską słysze po jakis 3s po wyłaczeniu bzyczenie które trwa tez okolo 2s. Nie wiem dokładnie skąd wydobywa sie dzwiek. Mam BMW 316 1,8 M10 gaznik 86r z instalacja gazową i alarmem na pilota. Moze ktos wie co to moze byc. Dodam ze jesli bzyknie to pozniej mam kopoty z odpaleniem na gazie. Pozdro

Posprawdzaj wszystkie elektryczne rzeczy pod maską (sterownik? przepływka? regulator niskich?). Może coś się powoli kończy. A co do odpalania na gazie to chyba nie jest dobry pomysł.
Pozdrawiam

Dzieki Biem, moze faktycznie cos sie konczy. A co do odpalania na gazie to z konieczności niestety mam kłopoty gaznikowe i na benzynie prawie nie chodzi a wolnych obrotów nie ma wcale

A ja mam coś takiego w M40 1,6. Jak gaszę silnik to zawsze przez ok. 2 sek. słyszę spod maski takie brzęczenie. W moim silniku to raczej nie usterka i myślę, że w twoim także. Jak będę miał wolną chwilę to wybadam co to.

Dzieki Milas Bede czekal jak ja sie dowiem to tez tu napisze

U mnie jest podobnie w M40, więc myślę, że tak ma być.

Może alternator sobie brzęczy przez chwilkę po wyłączeniu (ja słyszę tylko szum wiska równocześnie z wyłączeniem silnika).
Powodzenia

w autach wyposażonych w klimę po zgaszeniu silnika w pozycji auto tak się dzieje. nie wiem czy we wszystkich, ale w dwóch ostatnich jakimi miałem okazje jeździć (volvo 960 3,0 i audo A4 2,6) tak właśnie było.
pozdrawiam

Cytat:
2005-08-04 15:13:04, MARCIN_RADOM pisze:
w autach wyposażonych w klimę po zgaszeniu silnika w pozycji auto tak się dzieje. nie wiem czy we wszystkich, ale w dwóch ostatnich jakimi miałem okazje jeździć (volvo 960 3,0 i audo A4 2,6) tak właśnie było. pozdrawiam

mam klime ale raczej u mnie nic nie brzeczy po zgaszeniu silnika, a o jakiej pozycji auto mowisz?

Cytat:
o jakiej pozycji auto mowisz?

o takiej w której prędkość nadmuchu regulowana jest automatycznie, a nie przez kierowcę. nie wiem czy dobrze to nazwałem.
pzdr

pozycja auto czyli wlaczona automatyczna klimatyzacja i wtedy nadmuch jest regulowany automatycznie w zaleznosci od ustawionej temperatury jak np zmniejszysz temp to wtedy nadmuch sie zwieksza aby szybciej schlodzic auto
a co do bzyczenia to ja tez mam u siebie jak wylacze to przez pare sekund pod deska lub maska jakby komputer bzeczal dzwiek tez przypomina takie male wyladowania elektryczne lub zwarcia

No ale kolega Norbert raczej nie ma klimy w swoim aucie z 86 r. ... ja bym się temu przyjrzał bo w E30 powinna być cisza po zgaszeniu auta.
Pozdrawiam
PS; a może chodzi o cykanie rozgrzanej osłony przy silniku (jest tam taka jakby "gruba folia aluminiowa" na wysokości uszczelki głowicy)...?

nie wiem jak w M10 ale w nowszych silnikach ten dźwięk wydaje silnik krokowy

Sprawdziłem, w moim M40 buczenie pochodzi od silnika krokowego.
Pojawia się ono na jakieś 2s. po włączeniu zapłonu i tak samo po wyłączeniu zapłonu. Tylko, że to jest silniczek od instalacji gazowej, a jeżeli ty masz gażnik to czy masz taki silniczek?

U mnie też tak jest, i z nie jestem pewien bo sprawdzałem to dawno temu to jest to swiązane z instalacją gazową. Nie wiem może jakis "sterownik" przełącznik czy cos innego patrząc zza kółka kierownicy to jest to po lewej stronie silnika, taka puszeczka, dodam że ten dźwięk pojawia się też po przekręceniu kluczyka do pozycji 2 ( bez uruchamiania silnika) i spowrotem wyłączeniu stacyjki co upewnia mnie w fakcie ze jest to z tym związane.

pozdrawiam

ja nie mam czegos takiego ale nie mam gazu i w polonezie Trucku(na wtrysku) ze zwykłą instalką też to brzęczenie występuje i przed uruchomieniem i po wyłączeniu. pzdr

No tak tylko ze u mnie brzeczy nie zawsze i mozna tez nazwac to cichym buczeniem ale tylko przy wyłaczeniu zapłonu. Faktycznie gdzies z prawej strony patrzac z zakierownicy. Najgorsze ze jak bzyknie to pozniej mam klopot z odpalaniem. A klimy oczywiscie nie mam.

Mam to samo bzyczy mi cos po zgaszeniu przez jakis czas, a silnik chyba M50 ten z plastikowym kolektorem 2.0 24V 6 cylinderkow. Fakt ze mam klime ale cos ona nie zalacza sie.... wiec to tylko krokowiec ..... aha auto 93 rok e 34

Cytat:
2005-08-05 10:53:05, NorbertK pisze:
No tak tylko ze u mnie brzeczy nie zawsze i mozna tez nazwac to cichym buczeniem ale tylko przy wyłaczeniu zapłonu. Faktycznie gdzies z prawej strony patrzac z zakierownicy. Najgorsze ze jak bzyknie to pozniej mam klopot z odpalaniem. A klimy oczywiscie nie mam.

Jeszcze muszę się upewnić ale u mnie po wygaszeniu auta i włączeniu blokady zapłonu tego "bączka" nie słychać, musiałbym zrobić kilka prób, nie pamiętam też czy na benzynie też się tak dzieje, przy najbliższej okazji sprawdze i dam znać

NAWIEWY SĄ ZAMYKANE ELEKTRYCZNIE STĄD TE BUCZENIE