Sprężyny w zawieszeniu przednim - można dokupić tylko jedną?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio przyuważyłem że mój Essi ma jedną sprężynę inną a drugą inną (czuć też wyraźnie na twardości) Jedna jest niebieska - miękka a druga żółta - twarda. Chciałbym zmienić tą niebieską na drugą żółtą. Pytanie czy można tak, czy musze wymienić obie z przodu? No i jak będe miał przód sztywny, czy może koniecznie trzeba też wymienić obie sprężyny na tyle czy nie koniecznie ?
Ile może kosztować taka żółta spreżyna ?

ja bym radził wymienic obie, zreszta ciezko kupic jedna sztuke a co do ceny... hmmm zalezy od producenta,

Cytat:
2005-09-20 21:49:05, Logan0 pisze:
Ostatnio przyuważyłem że mój Essi ma jedną sprężynę inną a drugą inną (czuć też wyraźnie na twardości) Jedna jest niebieska - miękka a druga żółta - twarda. Chciałbym zmienić tą niebieską na drugą żółtą. Pytanie czy można tak, czy musze wymienić obie z przodu? No i jak będe miał przód sztywny, czy może koniecznie trzeba też wymienić obie sprężyny na tyle czy nie koniecznie ? Ile może kosztować taka żółta spreżyna ?

Takie rzeczy należy robić parami.Prawdopodobieństwo ze dokupisz sprężynę o identycznej twardości jest raczej słabe.

Ogulnie zasada jest taka, że wymiania się obie na jednej osi. Żeby autko stało "prosto". Oczywiście można kupić jedną sprężynę, zamontować i wtedy ocenić, czy auto stoii prosto. Jednak trudno przewidzieć co będzie za kilka miesięcy jeśli druga sprężyna siądzie to znów będzie problem. Więc wydaje mi się, że najlepiej kupić obie nowe. Tył zostaw tak jak masz, chyba że chcesz mieć koniecznie takie same sprężyny (marka/twardość).

Ja myślę że jak wymienię drugą n ażółtą to mimo niewielkich różnic np w producentach będzie 100 razy lepiej niż jest. Teraz wyraźnie czuć różnice jedna stronę uginam ręką jak chcę a drugą niemal wcale przy tej samej sile nacisku. To samo widzę jak łykam zakręt. Na tych w prawo ugina się strona a na tych w lewo idzie jak po torze, dlatego chcę drugą żółtą a nie obie seryjne.

Ja mam dwie seryjne przednie sprężyny. Więc jak nie znajdziesz takiej jakiej szukasz, daj znać. Oddam za niewielkie pieniądze